Çaykur Rizesporissa lainalla pelaava Joel Pohjanpalo taistelee vielä kynsin hampain Turkin Superliigan maalikuninkuudesta, vaikka joukkue on putoamassa sarjatasoa alemmas. Pohjanpalo on viihtynyt Turkissa hyvin, vaikka joukkueen ympärillä on käynyt melkoinen kuhina.

Viime kesänä Bayer Leverkusenin hyökkääjä mietti kuumeisesti, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Rooli saksalaisessa suurseurassa oli taas jäämässä pieneksi. Jostain olisi tärkeä löytää peliaikaa. Lopulta tie vei Mustanmeren rannalle, Turkin mittapuulla pikkukaupunki Rizeen.

Pohjanpalo on saanut keskittyä täysillä jalkapalloon, sillä Rizessä ei varsinaisesti häiriötekijöitä ole jonoksi asti.

– Eipä täällä ole kauheasti mitään tekemistä, mutta täytyy sanoa, että luonto on täällä kaunista. Saa keskittyä futikseen. Aina kun on vapaata, niin Istanbuliin lentää nopeasti. Se on myös hyvä, että täältä pääsee suoralla lennolla kotiin Saksaan. Olin itse asiassa juuri viime viikonloppuna käymässä Düsseldorfissa. Sekin vaihtoehto on kiva olla olemassa, Pohjanpalo kertoo SuomiFutis-sivustolle Turkista.

Meno Rizesporissa on ollut Pohjanpalon mukaan vähintäänkin värikästä. Tarinoita on kertynyt reppuun melkoinen määrä, mutta niiden aika tulee vasta kauden jälkeen. Mahdollisuudet sarjapaikkaan kuihtuivat käytännössä olemattomiin, kun perjantaina Giresunspor voitti oman ottelunsa.

”Kerran kuukaudessa kun näkee Lukea, niin se riittää Luken jutuille.”

– Edellisen pelin jälkeen on ollut aika maansa myynyt fiilis jengissä. Urheilutoimenjohtaja lähti juuri menemään. Kaikenlaista on tullut vastaan ja aikamoinen sekasorto ollut viime aikoina, Pohjanpalo toteaa.

Joukkueesta on löytynyt myös hyvä ystävä, ruotsalainen toppari Sebastian Holmén, jonka kanssa on voinut purkaa ajatuksiaan.

– Hänen kanssaan on tullut vietettyä aikaa. Täältä löytyy yksi moderni ja hieno talo, jossa meitä asuu seitsemän pelaajaa. Aika usein on tullut kokkailtua ja juteltua Sebastianin kanssa joukkueen tilanteesta.

Leverkusenin ja Huuhkajien ykkösvahti Lukas Hradeckyn juttuja ei ole ehtinyt tulla ikävä, sillä ystävykset ehtivät juuri tavata Saksassa.

– Juuri olimme Luken kanssa paikallisessa (Düsseldorfissa) viime lauantaina. Kerran kuukaudessa kun näkee Lukea, niin se riittää Luken jutuille, Pohjanpalo nauraa.

Ystävykset Lukas Hradecky ja Pohjanpalo ovat ehtineet pitämään yhteyttä kauden aikana ”riittävästi”. Kuva: Getty Images.

Vahvan kauden kannalta ensiarvoisen tärkeää on ollut se, että Pohjanpalo on saanut pelata terveenä.

– On siitä jonkin aikaa vierähtänyt, sillä Fortuna Düsseldorfissa (kausi 2015-16) taisi edellisen kerran olla niin, että pelasin kauden ilman loukkaantumisia. Kyllä se on tuloksessa näkynyt, että on päässyt pelaamaan terveenä viikosta toiseen. Se on myös tulevaisuuden kannalta hyvä merkki, että pystyy osoittamaan, ettei ole loukkaantumisherkkä.

Vakavat loukkaantumiset eivät ole jääneet kummittelemaan pääkoppaan.

– En minä ole koskaan oikeastaan miettinyt tai pelännyt sitä (loukkaantumista). Ehkä hiukan varovaisempi olen, että jos pelaan paljon, niin otan ehkä yhden ylimääräisen iisimmän päivän, jotta kroppa palautuisi kunnolla. Sitten on varmasti kunnossa viikonloppuna.

Maalikuninkuus mielessä

Tällä hetkellä päätös jättää Saksa ja lähteä uuden haasteen pariin vaikuttaa erinomaiselta. Pohjanpalo on ollut Turkin pelätyimpiä hyökkääjiä, vaikka joukkue on kyntänyt. 14 sarjamaalia oikeuttaa ennen viikonlopun kierrosta maalipörssin jaettuun toiseen sijaan. Edessä on vielä neljä peliä, joten Pohjanpalolla on realistinen mahdollisuus kirjauttaa nimensä turkkilaisen jalkapallon historiankirjoihin.

– Meidän ohjelma on ehkä helpoin muihin verrattuna. Jos vain peliaikaa tulee, niin se on ihan mahdollista. Toinen asia on sitten, tuleeko sitä peliaikaa.

”Ei ole tällaista tilannetta tullut koskaan aikaisemmin vastaan.”

Pohjanpalolle tilanne Rizesporissa on monella tapaa uusi. Henkilökohtaisella tasolla kausi on ollut menestys, mutta samaan aikaan joukkueella on ollut todella vaikeaa. Pohjanpalo myöntää, että tilannetta on ollut jopa hankala käsitellä.

– Ei ole tällaista tilannetta tullut koskaan aikaisemmin vastaan, ja siksi vähän vaikea vielä käsitellä sitä, miten tähän pitäisi suhtautua.

– Joukkueen puolesta totta kai harmittaa. Joukkuepelaajana olen erittäin pettynyt kauteen. Toisaalta oma sopimukseni jatkuu kauden jälkeen Leverkusenissa. Tänne tultiin hakemaan peliaikaa ja tekemään tulosta, ja siltä osin henkilökohtaisella puolella tavoitteet ovat täyttyneet.

Seura on ollut todella tyytyväinen Pohjanpaloon, mutta lainapelaajana asema joukkueessa on ollut välillä haastava.

– Meillä on ollut hyvin rehellinen kommunikaatio seuran välillä. Joillekin on ehkä tullut yllätyksenä, miksi olen istunut penkillä viime aikoina. Kuukausi takaperin managerini kysyi seuralta suoraan asiasta ja sieltä tuli suora vastaus, että kun minä en täällä ensi kaudella pelaa säilyttiin sarjassa tai ei, niin heidän täytyy miettiä ensi kautta ja antaa peliaikaa niille, joilla sopimus jatkuu ensi kaudella tai ovat mahdollisesti jatkamassa sopimustaan seuran kanssa.

Kruunataanko Pohjanpalo Turkin Superliigan maalikuninkaaksi? Kuva: Juha Tamminen.

– Turha sitä on lähteä kitisemään. Jos lähtee kitisemään, niin peliaikaa ei ainakaan tule, Pohjanpalo sanoo suoraan.

Maalikuninkuuden tavoittelu ei ole siis vain Pohjanpalosta itsestään kiinni. Hyökkääjä on nyt valmennuksen ja seurajohdon armoilla.

[readmore from=pohjanpalo-joel]

– Jos ensi kierroksen jälkeen putoaminen on varmaa, niin voi käydä niin, ettei tule ollenkaan peliaikaa, koska seuralla ei ole tavallaan enää mitään syytä peluuttaa minua.

Pohjanpalo on ollut yllättynyt siitä, kuinka vähän suurseurojen hyökkääjät ovat tällä kaudella maaleja tehneet. Besiktasin Michy Batshuayilla ja Trabzonsporin Andreas Corneliuksella on kasassa 14 maalia, kuten Pohjanpalolla. Fenerbahçen Serdar Dursun on tehnyt 13 osumaa. Yleensä maalikuninkuuteen on tarvinnut ainakin 20 maalia.

Suomalaishyökkääjä tavoittelee yhä maalikuninkuutta, mutta jo nykyinen maalimäärä putoajajoukkueessa on saavutuksena varsin tyydyttävä. Maalipörssin voitto olisi toki kirsikka kakun päälle.

– Olisihan se hieno saavutus omaan CV:hen.

Pohjanpalon maalikuninkuuden metsästys jatkuu sunnuntaina, kun Rizespor kohtaa varman putoajan Göztepen vieraissa.

LUE MYÖS: