HIFK:n päävalmentajaksi saapunut Mixu Paatelainen, 55, on Veikkausliigan kokenein valmentaja. Paatelainen on siitä erityislaatuinen valmentaja Suomessa, että hän on tehnyt pääasiassa uransa ulkomailla.

Monet suomalaiset valmentajat unelmoivat urasta ulkomailla ja tavoittelevatkin sitä. Tähän asti ulkomaan portit ovat pysyneet melko visusti kiinni kotimaisilta päävalmentajilta. Muutamia poikkeuksia ovat KuPSia nykyisin valmentava Simo Valakari, Norjassa nykyisin työskentelevä Mika Lehkosuo sekä muutama muu.

Paatelainen sen sijaan aloitti valmennusuransa Skotlannissa ja saapui sieltä Suomeen. Vuosi TPS:ssä riitti ja Paatelainen lähti takaisin Skotlantiin, josta tie vei lopulta Huuhkajien päävalmentajaksi vuonna 2011.

Huuhkajissa Paatelainen valmensi neljä vuotta. A-maajoukkueesta tulleiden potkujen jälkeen Paatelainen kävi jälleen Skotlannissa, jonka jälkeen hän on nähnyt myös eksoottisempia futismaita.

Thaimaassa Paatelainen piipahti lyhyellä pestillä, jonka jälkeen hän otti Latvian A-maajoukkueen komentoonsa. Viimeisimpänä Paatelainen valmensi Hong Kongin maajoukkuetta parin vuoden ajan.

Erilaiset jalkapallokulttuurit ovat tuoneet Paatelaiselle valtavasti tärkeää kokemusta.

– Idän maissa esimerkiksi on aina täysin erilaiset toimintatavat. Pelaajat ovat erilaisia ja ihmisjohtaminen on erilaista. Niistä oppii valtavasti. Sen takia oikeastaan olen niihin maihin mennytkin, Paatelainen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

– Lähteminen pois omalta mukavuusalueelta ja meneminen uuteen maahan ja kulttuuriin, jossa pelaajat ajattelevat eri tavalla, niin uskon sen kehittäneen minua paljon ihmisenä ja valmentajana.

Matkalle on sattunut myös enempi vähempi erikoisia sattumuksia. Todellinen kulttuurishokki tuli vastaan Thaimaassa, jossa hän valmensi Ubon UMT Unitedia.

– Harjoittelimme viikon ajan joukkueen kanssa normaalisti joka päivä ja valmistauduimme peliin. Sitten pidimme tietysti yhteenvetopalaverin ja kävimme läpi jokaisen pelaajan tehtävät. Sitten seuran presidentti tuli pukukoppiin kymmenen minuuttia ennen ottelua ja kertoi pelaajille, miten pelataan. Kyllä siinä oli vähän ihmettelemistä, että mitäs tässä nyt oikein kävi, Paatelainen sanoo samalla nauraen.

– Sellaista ei ihan hirveästi Euroopassa tapahdu, mutta siinä maassa seuran presidentillä on todella paljon valtaa ja he myös pitävät siitä huolta, että se näkyy.

[readmore from=paatelainen-mixu]

Paatelainen ei jäänyt sen enempää murehtimaan tilannetta, mutta tapaus kieltämättä herätti yhden kysymyksen.

– Heräähän siinä kysymys, että tarvitaanko tässä valmentajaa ollenkaan. Maassa maan tavalla ja ei siinä mitään. Tykkäsin kyllä olla Thaimaassa, mutta jos pitää pohtia, että tarvitaanko tässä edes valmentajaa, niin ehkä siinä ei kaikki ole kohdillaan, Paatelainen sanoo.

Paatelaisen maine valmentajana suomalaisten silmissä koki kovan kolauksen A-maajoukkueen päävalmentajana. Pesti päättyi ikävällä tavalla, vaikka Paatelaisella on tänä päivänä varsin lämpimät muistot ajastaan Suomen päävalmentajana.

Paatelainen vakuuttaa, ettei hän ole tietoisesti karttanut Suomea valmennustöiden suhteen. Töitä on riittänyt ulkomailla.

– En ole Suomesta edes hakenut työpaikkoja. Olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että valmennustöitä on ollut. Ei minulla ole ajasta maajoukkueen päävalmentajana mitenkään negatiivinen fiilis. Olen todella ylpeä, että sain olla siinä tehtävässä.

Paatelainen nähdään ensi kertaa tositoimissa tänään, perjantaina, kun HIFK matkustaa Hakan vieraaksi Valkeakoskelle. Ottelu käynnistyy kello 18.

LUE MYÖS: