Perparim Hetemaj saapui HJK:hon poikkeuksellisella tavalla ja odotettua aiemmin: ”Voi näyttää huonolta, kun tärkeä pelaaja lähtee tässä vaiheessa”

© Kuva: Juho Hirvonen

HJK esitteli tänään, torstaina, uuden pelaajahankintansa, Perparim Hetemajn. Hetemaj on Veikkausliigaan todellinen tähtipelaaja. Saapuminen Suomeen tapahtui lopulta odotettua aiemmin ja melko poikkeuksellisella kaavalla.

Hetemaj istui vielä viime maanantaina Serie B:ssä pelaavan Regginan vaihtopenkillä. Sen jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti, ja nyt Hetemaj on HJK:n sopimuspelaaja. Voidaan puhua siis melko poikkeuksellisista käänteistä, sillä Hetemaj siirtyi italialaisesta seurasta pois kesken kauden ja Italian siirtoikkunan ulkopuolella.

HJK ansaitsee sulan hattuunsa, sillä Hetemaj saatiin rekisteröityä vielä Suomen siirtoikkunan puitteissa, joten Italian Serie A:ssa 300 ottelua pelannut keskikenttäpelaaja voi käytännössä olla kentällä jo ensi lauantaina, kun Klubi kohtaa kotikentällään FC Interin.

Siirto HJK:hon vaati joustoa Italiasta, sillä Hetemajn sopimus Regginan kanssa piti purkaa, jotta saapuminen Suomeen jo tässä vaiheessa oli ylipäätään mahdollista. Alunperin Hetemajn oli tarkoitus tulla HJK:n riveihin ensi kesänä. Klubin tukala tilanne keskikentällä Santeri Väänäsen loukkaannuttua nopeutti prosessia.

– Tämä vähän aikaistui. Olin täällä, kun siskolle syntyi lapsi kolme tai neljä viikkoa sitten. Sain pari päivää vapaata ja tulin tänne. Ägä (HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti) laittoi viestiä ja puhuimme nopeasti. Tuli sellainen fiilis, että nyt on parempi aika tulla, varsinkin kun Väänänen loukkaantui. Tuntui oikealta tulla nyt, eikä kesällä, Hetemaj kertoi HJK:n lehdistötilaisuuden jälkeen toimittajille Bolt Arenan uumenissa.

Perparim Hetemaj edusti Huuhkajia 49 ottelussa. Kuva: Juha Tamminen.

Hetemajn lähtö Italiasta oli varsin nopea. Regginan kannalta avainpelaajan lähtö ennen kauden päättymistä ei ollut mitenkään selviö. Hetemaj oli henkilökohtaisesti neuvottelemassa seurajohdon kanssa ulospääsystä poikkeuksellisella kaavalla.

– Ei se normaalitilanne ole. Hoidin siellä Italian päässä hommat, koska he puhuvat vain italiaa. Olen aina käyttäytynyt ja pelannut hyvin, ja he ovat olleet tyytyväisiä minun ammattimaisuuteeni. Sen avulla saimme sovittua, että lähden jo nyt, vaikka kautta on vielä kolme peliä jäljellä.

Reggina on Serie B:ssä sijalla 12 ja ero karsintoihin edellyttävään kahdeksanteen sijaan on jo kymmenen pistettä. Toisaalta putoajan paikalle on matkaa myös reilusti.

– Eihän se ihanteellinen tilanne ole heille. Vaikka meillä ei ollut tässä vaiheessa enää sinänsä pelattavaa (kilpailullisesti), niin se voi näyttää seuran (Reggina) kannalta huonolta, kun tärkeä pelaaja lähtee tässä vaiheessa kautta. Olen kuitenkin ollut heille iso investointi. Olen tosi iloinen, että asiat hoituivat hyvin. Kaikki joutuivat tekemään vähän enemmän kuin normaalisti, Hetemaj taustoitti.

Hetemaj pelasi Italiassa yli 12 vuotta. Hän ehti edustaa Bresciaa, Chievoa, Beneventoa sekä viimeisimpänä Regginaa. Tilille tuli komea määrä otteluita (300) yhdessä Euroopan kovimmista pääsarjoista, Serie A:ssa. Siihen päälle tuli vielä 67 ottelua Serie B:ssä. 300 pelin rajapyykki oli Hetemajlle myös yksi selkeä tavoite, jonka jälkeen koko ura oli vaakalaudalla.

Perparim Hetemaj ehti tehdä upean uran Italiassa. Kuva: Getty Images.

– Rehellisesti sanottuna mietin todella pitkään kaikkia vaihtoehtoja sen jälkeen, kun saavutin niin sanotun viimeisen tavoitteeni Italiassa, eli 300 ottelua täyteen Serie A:ssa. Myös lopettamista mietin.

– Oli minulla vieläkin mahdollisuus jatkaa Italiassa, mutta halusin tulla takaisin. Minulla on nyt enemmän motivaatiota pelata täällä kuin ulkomailla, Hetemaj totesi.

Hetemaj täyttää ensi joulukuussa 36 vuotta. HJK kiinnitti tähtihankintansa suhteellisen pitkällä sopimuksella, joka kattaa kaudet 2022 ja 2023, jonka lisäksi sopimukseen kuuluu optio kaudesta 2024. Mikäli Hetemaj pelaisi sopimuksensa optiokauden, olisi hän sen päätyttyä 38-vuotias.

Jaloissa riittää vielä kilometrejä.

– Puheen mukaan joo, mutta tietenkin minun pitää se näyttää kentällä. Koen, että olen hyvässä kunnossa ja olen pitänyt itsestäni hyvää huolta. Olen elänyt, en aina – mutta monta vuotta jo ammattimaisesti futis edellä, Hetemaj naurahti ja jatkoi:

– Jos se menisi siihen pisteeseen, ettei minusta ole mitään apua, niin samalla tavalla kuin oli helppo tehdä tämä sopimus, niin se on helppo sitten purkaa.

Hetemaj lähti HJK:sta maailmalle 16 vuotta sitten. Maailma on siinä ajassa ehtinyt muuttua, mutta niin on Hetemaj itsekin.

– Aika paljon olen muuttunut. Siihen aikaan olin tosi nuori ja elin vahvasti tunne edellä. Halusin kaiken heti ja nyt, mikä ei ole sinänsä huono juttu, koska se vei minua eteenpäin. Tuli tehtyä paljon virheitä. Jotkut asiat eivät olleet minun vika, mutta moni oli.

– Kyllä sinun pitää olla eri ihminen, kun olet 35-vuotias verrattuna siihen, kun olet 19-vuotias. Se on normaalia elämässä.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen