UEFA julkisti uudet sääntönsä – näin seurojen rahankäyttöä valvotaan jatkossa

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on ottanut käyttöön uudet talousmääräykset, jotka rajoittavat seurojen palkkoihin, siirtokorvauksiin ja agenttipalkkioihin käyttämät varat 70 prosenttiin niiden tuloista.

Kolmen vuoden tarkastelujakson aikana sallittavat tappiot taas nousevat 30 miljoonasta eurosta 60 miljoonaan euroon.

Tällä hetkellä seurat voivat käyttää enintään 5 miljoonaa euroa enemmän kuin ne ansaitsevat kolmen vuoden arviointikaudella. Ne voivat kuitenkin ylittää tämän rajan 30 miljoonaan euroon asti, jos se katetaan kokonaan seuran omistajan tai muun asianosaisen avustuksella/maksulla. UEFA:n mukaan tämän tarkoituksena oli ”estää kestämättömien velkojen kertyminen”.

UEFA koki kuitenkin koronaviruspandemian taloudellisten vaikutusten takia, että sääntöjä on muutettava.

Uudet säännöt tulevat voimaan kesäkuussa, ja seuroilla on kolme vuotta aikaa panna ne täytäntöön. BBC:n mukaan seurojen odotetaan saavan käyttää 90 prosenttia tuloistaan vuosina 2023-24, 80 prosenttia vuosina 2024-25 ja 70 prosenttia vuotta myöhemmin.

Uefan mukaan ”rikkomukset johtavat ennalta määriteltyihin taloudellisiin rangaistuksiin ja urheilullisiin toimenpiteisiin”.

Osana uusia sääntöjä on tarkoitus ottaa käyttöön uusia, tiukempia rangaistuksia, kuten pistevähennyksiä, alentamista alemman tason kilpailuihin ja mahdollista sulkemista kokonaan pois europeleistä.

Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen uudistus vuonna 2010 lanseerattuihin taloudellisen reilun pelin (Financial Fair Play, FFP) sääntöihin.

– Uefan ensimmäiset, vuonna 2010 käyttöön otetut taloudelliset säännöt palvelivat ensisijaista tarkoitustaan, kommentoi UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin BBC:n mukaan.

– Ne auttoivat nostamaan eurooppalaisen jalkapallon talouden takaisin kuilun partaalta ja mullistivat eurooppalaisten jalkapalloseurojen johtamisen.

– Jalkapalloalan kehittyminen ja pandemian väistämättömät taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tarvitaan laajamittaisia uudistuksia ja uusia talouden kestävyyttä koskevia sääntöjä.

– Nämä [uudet] säännöt auttavat meitä suojelemaan peliä ja valmistelemaan sitä mihin tahansa mahdolliseen tulevaan järkytykseen, samalla kun ne kannustavat järkeviin investointeihin ja rakentavat pelille kestävämpää tulevaisuutta.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.