Huomenna tiistaina, 17.5. vietetään 18. kerran kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää. Kenties juuri siinä oli syy siihen, että Englannin Mestaruussarjan Blackpoolissa 7.5. ammattilaisdebyyttinsä tehnyt nuori hyökkääjä Jake Daniels päätti ottaa rohkean askeleen ja puhua avoimesti homoseksuaalisuudestaan.

Kyseessä on harvinainen tapaus, sillä tammikuussa 17 vuotta täyttäneestä Danielsista tuli ensimmäinen miespuolinen ammattilaisjalkapalloilija Isossa-Britanniassa 32 vuoteen, joka on kertonut avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Edelläkävijänä on pidetty Justin Fashanua, joka kertoi lokakuussa 1990 olevansa homo. Fashanu teki myöhemmin itsemurhan, toukokuussa 1998.

– Tämä kausi on ollut minulle fantastinen kentällä. Debytoin edustusjoukkueessa, tein 30 maalia juniorijoukkueelle, solmin ensimmäisen ammattilaissopimukseni ja menestyin hyvin joukkuetoverieni kanssa, tehden hienon taipaleen FA Youth Cupissa, Daniels aloitti Blackpoolin kotisivuilla julkaistun avoimen kirjeensä.

– Kentän ulkopuolella olen kuitenkin piilotellut todellista itseäni ja sitä, kuka oikeasti olen. Olen tiennyt koko elämäni ajan olevani homo, ja nyt koen, että olen valmis tulemaan asian kanssa esiin ja olemaan oma itseni.

– Se on askel tuntemattomaan, sillä olen yksi tämän maan ensimmäisistä (toim. huom. miespuolisista) jalkapalloilijoista, joka paljastaa (homo)seksuaalisuutensa. Minua ovat kuitenkin inspiroineet Josh Cavallo, Matt Morton ja muiden lajien urheilijat, kuten (uimahyppääjä) Tom Daley. He ovat antaneet minulle rohkeutta ja päättäväisyyttä ajaa muutosta.

Danielsin mainitsema Josh Cavallo on Australian pääsarjapelaaja, joka kertoi omasta homoseksuaalisuudestaan julkisesti viime lokakuussa.

Daniels kertoo kirjeessään saaneensa loistavaa tukea perheeltään, seuraltaan ja pelikavereiltaan Blackpoolin juniorijoukkueessa. Viestistä kaikuu kauas vapautunut tunne.

– Olen vihannut valehtelua koko ikäni sitä, että koin tarvetta muuttua sopeutuakseni joukkueen. Haluan olla roolimalli tekemällä näin.

– Muita ihmisiä on samassa asemassa kuin minä, eivätkä he koe oloaan mukavaksi paljastaessaan seksuaalisen suuntautumisensa. Haluan sanoa heille, ettei heidän tarvitse muuttua sopeutuakseen joukkoon. Tärkeintä on olla oma itsensä ja olla onnellinen.

Sky Sportsin haastattelussa Daniels kertoo, että hän teki neljä maalia heti seuraavana päivänä sen jälkeen, kun kertoi perheelleen homoseksuaalisuudestaan.

– Kerroin äidilleni ja siskolleni. Seuraavana päivänä tein neljä maalia Accringtonia vastaan. Se osoittaa, kuinka suuri taakka harteiltani putosi ja kuinka suuri helpotus se oli.

– Olin kai viisi- tai kuusivuotias, kun tiesin olevani homo. Olen siis elänyt pitkään valheessa. Siinä iässä ei vielä ajattele, ettei jalkapallo ja homous sovi yhteen. Sitä vain ajattelee, että jonain päivänä minulla on tyttöystävä, muutun ja kaikki on hyvin.

– Vanhempana kuitenkin käsittää, ettei sitä muutukaan. Se ei vain mene niin, Daniels lisäsi.

Seitsemänvuotiaana Blackpoolin juniorijoukkueeseen liittynyt Daniels tiedostaa, että hän voi joutua homofobisten kommenttien kohteeksi stadioneilla ja somessa.

– Sitä vastaan on helppoa hyökätä. Minä näen asian niin, että minä pelaan futista ja he huutelevat minulle. He kuitenkin maksavat siitä, että näkevät minun pelaavan. Minä elän elämääni ja teen futiksella rahaa. Huutakaa siis mitä haluatte, ei sillä ole minulle väliä.

– En estä ihmisiä sanomasta juttujaan. Minun täytyy vain oppia, kuinka estää sen vaikuttamasta minuun, Daniels lisäsi.