Ranskan naisten A-maajoukkueen päävalmentaja Corinne Diacre nimesi maanantaina joukkueen heinäkuussa Englannissa pelattaviin EM-kisoihin. Listalta puuttuu joitain hyvin nimekkäitä pelaajia, joskin historian ja taustat tuntien jokseenkin odotetusti.

Erityisen erikoista on se, ettei 32-vuotias Lyonin keskikenttäpelaaja Amandine Henry mahtunut kisajoukkueeseen. Henry teki todella näyttävän ja kauniin avausmaalin 21. toukokuuta pelatussa korkeatasoisessa Naisten Mestarien Liigan loppuottelussa, jossa Lyon voitti Barcelonan maalein 3-1.

Henry valittiin myös finaalin parhaaksi pelaajaksi, mutta EM-kisoihin hän ei pääse. Henry on edustanut Ranskaa vuosien 2015 ja 2019 MM-kisoissa sekä vuoden 2017 EM-kisoissa, ja kuulunut usein koko turnauksen parhaimmistoon. Henryn kausi Lyonissa oli erittäin hyvä, mutta sikäli puuttuminen kisajoukkueesta ei ole täysi yllätys, että viimeksi hän pelasi Ranskan maajoukkueessa marraskuussa 2020. Henry toimi aiemmin Ranskan kapteenina.

Kisajoukkueesta jäi rannalle myös pari todella kokenutta pelaajaa, 33-vuotias Lyonin hyökkääjä Eugénie Le Sommer ja maalivahti Sarah Bouhaddi. Le Sommer on Ranskan maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä, ja hän on tehnyt 175 maaottelussa komeat 86 maalia. 35-vuotias Bouhaddi on puolestaan Ranskan todella pitkäaikainen ja kansainvälisesti korkealle arvostettu ykkösvahti.

Etenkään Bouhaddin poisjäänti ei ole minkäänlainen yllätys, sillä hän jäi maajoukkueesta oma-aloitteisesti ”tauolle” syksyllä 2020. Syyksi selvisi myöhemmin korjaamattomat ristiriidat valmentaja Diacren kanssa. Riidoilla selittyvät luultavasti myös Le Sommerin ja Henryn poisjäännit, sillä myös heidän kanssaan tiukkana, vaativana ja itsepintaisena valmentajana pidetyllä Diacrella on ollut hankausta.

Skismaa Diacrella on ollut myös nykyisen kapteenin, Lyonin topparin Wendie Renardin kanssa, mutta hän on kuitenkin mukana joukkueessa. Ykkösmaalivahti on Juventuksen Pauline Peyraud-Magnin, mutta muilla kahdella maalivahdilla ei ole pelattuna vielä ainuttakaan maaottelua. Lyon Offside -sivusto kirjoitti valmentajan ja pelaajien välisistä kipinöinneistä artikkelissaan syksyllä 2020.

Ranska pelaa EM-kisoissa samassa lohkossa Italian, Belgian ja Islannin kanssa. Corinne Diacre on valmentanut maajoukkuetta elokuusta 2017. Vuoden 2019 MM-kisoissa Ranskan taival karahti puolivälieriin, ja viime vuoden olympialaisissa se ei ollut mukana. Maailmanrankingin sijalla 3 olevaa Ranskaa pidetään pelaajamateriaalin puolesta erittäin hyvänä joukkueena, mutta aikuisten arvokisamitalia se ei ole vielä koskaan voittanut.

Ranskan joukkue EM-kisoissa:

Maalivahdit: Mylene Chavas (Bordeaux), Justine Lerond (Metz), Pauline Peyraud-Magnin (Juventus)

Puolustajat: Selma Bacha (Lyon), Hawa Cissoko (West Ham), Sakina Karchaoui (Paris St-Germain), Griedge Mbock Bathy (Lyon), Eve Perisset (Bordeaux), Wendie Renard (Lyon), Marion Torrent (Montpellier), Aissatou Tounkara (Atletico Madrid)

Keskikenttäpelaajat: Charlotte Bilbault (Bordeaux), Kenza Dali (Everton), Grace Geyoro (Paris St-Germain), Ella Palis (Bordeaux), Sandie Toletti (Levante)

Hyökkääjät: Sandy Baltimore (Paris St-Germain), Delphine Cascarino (Lyon), Kadidiatou Diani (Paris St-Germain), Marie Antoinette Katoto (Paris St-Germain), Melvine Malard (Lyon), Clara Mateo (Paris St-Germain), Ouleymata Sarr (Paris St-Germain)

Equipe de France Féminine

@equipedefranceF
𝙍𝙚𝙥𝙧𝙚́𝙨𝙚𝙣𝙩𝙚𝙧 𝙡𝙖 𝙁𝙧𝙖𝙣𝙘𝙚 𝙖𝙫𝙚𝙘 𝙛𝙞𝙚𝙧𝙩𝙚́ 👊
Voici les 23 joueuses qui iront disputer l'Euro cet été !

#FiersdetreBleues

OptaJean

@OptaJean
98 - Amandine Henry 🇫🇷 en Ligue des Champions féminine cette saison :

98 ballons récupérés 🥈

17 récupérations dans le dernier tiers adverse 🥈

3 buts - 3e meilleur total parmi les joueuses de l'@OLfeminin

Corinne ?