HELSINKI. Huuhkajat pelasi Bosnia ja Hertsegovinan kanssa 1-1-tasapelin. Huuhkajat oli voitossa kiinni aina lisäajan kolmannelle minuutille saakka, kunnes Bosnia nousi karmivien pomppujen jälkeen tasoihin.

Olympiastadionille saapunut 20 181 -päinen yleisö sai avata ääntään jo hyvissä ajoin ennen ottelua. Uransa viime syksyllä lopettanut Huuhkajien entinen kapteeni Tim Sparv tuli kiittämään kannattajia. Upea hetki sai yleisön heräämään. Sparv sai raikuvat aplodit ja Huuhkajien kannattajat kiittivät Sparvia äänekkäästi (lue lisää).

Suomen avauskokoonpanossa ei suurempia yllätyksiä nähty. Päävalmentaja Markku Kanerva lähti otteluun 5-3-2-puolustusmuodolla. Oikeastaan ainoa pienoinen yllätys oli se, että Teemu Pukin hyökkääjäparina aloitti Robin Lod, eikä Joel Pohjanpalo, joka pelasi huikean kauden Turkin Superliigassa.

Ottelun alussa näkyi pientä hermostuneisuutta. Suomen haltuunotot ontuivat ja syötöt pomppivat. Huuhkajat pyrki avaamaan peliä maata pitkin alhaalta. Bosnia selvästi antoi Huuhkajien topparien pitää palloa, mutta prässitaso oli melko korkealla. Bosnia kärkkyi heikompia haltuunottoja ja syöttöjä, jotka laukaisivat saman tien prässin.

Ottelun alkupuolella Suomi oli ongelmissa pelinavaamisen kanssa, mutta pelin edetessä pallovarmuus parani ja Suomi alkoi päästä paremmin pitämään palloa Bosnian puoliskolla.

Uransa lopettanut Tim Sparv kiitti kannattajia ottelua ennen. Kuva: Juha Tamminen.

Huuhkajat rakensi pariin otteeseen hyviä hyökkäyksiä, jotka päättyivät murtaviin syöttöihin linjan taakse. Ajoitukset olivat vielä hieman pielessä, ja linjan taakse juoksun tehnyt pelaaja oli usein paitsiossa.

Alun haparoinnin jälkeen Huuhkajat oli pelin päällä. Bosnian tiiviistä puolustusmuodosta alko löytyä tiloja, joita Suomi hyödynsi. Suomen keskikenttäpelaaja Glen Kamara oli hyvin pelattavissa Bosnian puolustuslinjojen väleissä.

Bosnian vaarallisuudesta nähtiin muutamia esimerkkejä, kun se reagoi hyvin ja pääsi prässinä avulla nopeasti kääntäämään peliä. Bosnian tähtipelaaja Edin Džeko oli kuitenkin melko hyvin pimennossa koko ensimmäisen puoliajan. Laidoilta tulleet keskitykset siivottiin varmasti.

Historiallinen VAR-tarkastus

Huuhkajien vahva ote tuotti lopulta myös historiallisen VAR-tuomion ja Suomen johtomaalin. Rasmus Schüller tykitti paluupallosta kohti maalia, mutta laukaus blokattiin. Heti blokkauksen jälkeen Schüller viittoi tuomarin suuntaan käsivirheen merkiksi. Peli sai kuitenkin jatkua.

Hieman myöhemmin skotlantilaiserotuomari Nicholas Walsh keskeytti pelin ja lähti tarkastamaan tilannetta videolta. Kyseessä oli ensimmäinen VAR-tarkastus Olympiastadionilla Suomen ottelussa. Lopulta Walsh katsoi, että Sanjin Prcic blokkasi laukauksen kädellään. Pallo vietiin pilkulle.

Teemu Pukki asteli tuttuun tapaan pallon taakse. Pukki laukoi varmasti pallon vasempaan nurkkaan ja vei Suomen tauolle 1-0-johdossa. Bosnian maalivahti Ibrahim Sehic aavisti väärin ja oli voimaton. Pukille maajoukkueuran 35. täysosuma. Samalla Pukki kasvatti omissa nimissään ollutta maajoukkueen ennätystään.

Teemu Pukki vei Suomen 1-0-johtoon pilkulta. Kuva: Juha Tamminen.

Pukilla heti huippupaikka

Heti toisen puoliajan alussa Bosnia oli melko sekaisin. Pukki pääsi huippupaikkaan heti, mutta laukaus viuhui ohi maalin.

Peli jatkui Huuhkajien komennossa. Bosnia veti prässitasonsa hieman alemmas ja Suomi pääsi sen avulle helpommin tuomaan pallonhallinnan Bosnian kenttäpuoliskolle. Sen lisäksi Bosnialle sattui useita syöttövirheitä, joiden myötä Suomi pystyi hallitsemaan pelin virtausta.

Bosnia yritti kääntää nopeasti peliä, mutta poikkeuksetta murtava syöttö oli heikko ja pallo palautui nopeasti Suomelle.

Pjanicin vaihto piristi Bosniaa

Bosnian tähtipelaaja Miralem Pjanic otettiin hieman yllättäen vaihtoon jo 57. minuutilla. Pjanic ei näyttänyt olevan kovin tyytyväinen vaihtoon, mutta Bosnian pelaaminen parani vaihdon jälkeen.

Reilun tunnin kohdalla Bosnia pelasi vaarallisen aikaisen keskityksen boksiin. Daniel O’Shaughnessyllä oli vaikeuksia päästä purkamaan ja pallo putosi hänen päästään vaarallisesti huippupaikalle, mutta Robert Ivanov liukui viime hetkellä ennen kuin Džeko ehti päästä laukomaan.

Hetkeä myöhemmin Rasmus Schüllerin tilalle tullut Thomas Lam antoi karmaisevan harhasyötön, jonka jälkeen Džeko kokeili kauempaa, mutta laukaus viuhui reilusti yli maalin. Suomi oli menettänyt hallintansa.

Yksi syy Suomen hallinnan menettämiseen löytyi pelirohkeudesta. Huuhkajat ei pystynyt pitämään palloa ahtaissa väleissä. Tilanteenvaihtojen jälkeen Suomella kävi samalla tavalla kuin Bosnialla toisen puoliajan alussa. Suomi menetti pallon lähes heti riiston jälkeen.

Robin Lodin komea harhautus toi Suomelle pientä hengähdystä. Tilanteenvaihdon jälkeen Lod harhautti komeasti kaksi Bosnian pelaajaa ja antoi sen jälkeen pitkän syötön Pukille pystyyn. Pienen yksilösuorituksen myötä Suomi pääsi pitkästä aikaa hyökkäämään pidemmin. Lopulta Kamara pelasi hyvän syötön takaviistoon oikealta laidalta, mutta Jere Urosen kova laukaus viuhui yli.

Epäonnistuneesta viimeistelystä huolimatta Suomi sai katkaistua Bosnian rynnistyksen ainakin hetkellisesti.

Vaihdoissa ajateltiin tulevaa

Kesäkuussa Huuhkajat pelaa peräti neljä Nations League -ottelua 11 päivään. Se näkyi lauantaina myös Kanervan vaihdoissa. Schüller on noussut Kanervan luottomieheksi, mutta hänet otettiin vaihtoon jo tunnin kohdalla. Lamin myötä keskikentän taso heikkeni, mutta kovassa ottelurypistyksessä Schüllerille haluttiin luultavasti antaa lepoa.

Urho Nissilä tuli myös tunnin jälkeen vaihtoon ja sisään tuli vahvaa kautta MLS:ssä, Inter Miamissa pelaava Robert Taylor.

79. minuutilla Kanerva otti hyökkäyksestä Pukin ja Lodin vaihtoon. Sisään tulivat Benjamin Källman ja Marcus Forss. Joel Pohjanpaloa mahdollisesti säästeltiin ensi tiistain Montenegro-otteluun.

Lodin harhautuksien jälkeen Suomi pääsi jälleen paremmin peliin mukaan. Bosnia menetti tietynlaisen momentuminsa. Ennen täyttä aikaa Suomi tarjoili katsojille hienoa jalkapalloa. Yleisö innostui hurraamaan jokaisesta Suomen syötöstä, ja niitä tuli useita pienessä tilassa.

Suomi oli jo laskenut riskitasojaan. Wingbackit eivät nousseet enää viiden puolustajan linjasta juurikaan. Varsinkin oikealla pelannut Nikolai Alho pelasi vahvan ottelun. Alho otti monia tärkeitä riistoja ja pystyi pysymään pallossa riistojen jälkeen.

Dramaattinen loppu

Myös Lukas Hradecky joutui vielä 90. minuutilla venymään. Bosnia sai hieman yllättäen boksin rajan tuntumasta paikan ja Luka Menalon laukaus suuntautui kohti oikeaa alanurkkaa, mutta Hradecky sai kätensä väliin.

Lisäajalla Bosnia sai vielä kovan paineen Suomen maalille. Pallo pomppi Suomen boksissa vaarallisesti. Lopulta Džeko pelasi keskustaan ja Suomi puolusti tilanteen heikosti. Lopulta Smail Prevljak pääsi vapaasti laukomaan Hradeckyn edestä pallon maaliin.

Pisteet jaettiin näin ollen tasan 1-1-tuloksella. Ottelun loppu oli dramaattinen. Suomi oli jo voitossa kiinni, mutta heikko boksin puolustaminen ottelun lopussa kostautui. Seuraavaksi Suomi pelaa ensi tiistaina Montenegroa vastaan Olympiastadionilla kello 19.