Markku Kanerva nosti Ylen haastattelussa Huuhkajien pelirohkeuden esiin: ”On se tietynlainen lohtu”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva ei ollut luonnollisesti mielissään, että Suomi lähti kesälomille jäätyään Nations Leaguen kahdessa vieraspelissään ilman pisteitä. Suomi hävisi tiistaina Zenicassa Bosnia ja Hertsegovinalle maalein 2-3.

– Oli se varmaan katsojille aika viihdyttävä peli, jossa sattui ja tapahtui. Shokkialku, kun tuli pilkku jo neljännellä minuutilla. Varmaan se tuli aiheesta, en nähnyt sitä, Kanerva kommentoi ottelua Ylen TV-haastattelussa.

– Aika hyvin me tultiin silti saman tien takaisin peliin mukaan. Tultiin tasoihin ja aika nopeasti päästiin johtoon, kun tehtiin kaksi maalia kahdesta hyökkäyksestä. VAR oli nyt ilmeisesti sitten Bosnian puolella. Penkille (2-2-maali) näytti paitsiolta, joten ilmeisesti se oli aika pienestä kiinni.

– Sitten tuli vähän sama fiilis kuin Romaniaa vastaan. Meillä oli toisella jaksolla aika loistava avopaikka tehdä maali, mutta ei onnistuttu. Meidän kokoonpano vaihtui aika lailla, joten pelaajat saivat hyvää ja arvokasta kokemusta, Kanerva totesi positiivisia puolia tappiosta etsien.

Tappio jätti Suomen nyt lohkonsa kolmanneksi jo neljän pisteen päähän Bosnia ja Hertsegovinasta. Kanervakin myönsi, että lohkovoitto uhkaa karata käsistä ja Suomi pelaa pikemminkin putoamisen välttämisestä.

– Totta kai häviö silti harmittaa. Nyt meidän täytyy koota itsemme. Haave lohkovoitosta on nyt aika kaukana. Täytyy alkaa taistella niistä muista sijoista ja tarkentaa vähän tavoitteita.

– Kyllä tästä olisi voinut pisteenkin saada, mutta näin kävi tänään.

Suomi on päästänyt neljässä pelissä viisi maalia, ja kahdessa vieraspelissä neljä. Perinteinen vahvuus tarkka puolustuspeli ei ole ollut ihan entisellään, mutta Kanerva löysi sille syyn pelin kokonaisvaltaisesta kehittämisestä.

– Aina se on vähän kiinni siitä, miten lähtee puolustamaan ja minkälaista joukkuetta vastaan. Yksi vaihtoehto on parkkeerata se bussi suosiolla alas ja puolustaa keskityksiä. Jos kuitenkin ajatellaan meidän pelin kehittämistä, ei se välttämättä ole oikea ratkaisu. Jos vastustaja meidät siihen pakottaa, sitten siihen täytyy mennä.

– Me ollaan ajateltu pelirohkeutta, eteenpäin puolustamista ja vastustajan höynästä pois pääsemistä. Me ollaan yritetty olla aggressiivisempia ja riistää pallo vähän ylempänä. Se on se yksi ajatus.

– Se on selvää, että jos me halutaan pärjätä, niin yksi edellytys on, että puolustuspeli toimii. Jos me pidetään nolla, on paljon suuremmat mahdollisuudet voittaa peli. Täytyy kuitenkin sanoa, että tuon tasoinen kärki kuin Edin Dzeko on kaikille vastustajille vaikea pidettävä, Huuhkajien päävalmentaja muistutti.

Suomen neljän kesäkuun pelin saldo oli siis yksi voitto, yksi tasapeli ja kaksi tappiota. Huuhkajat kuitenkin piti palloa aiempaa enemmän ja voitti pallonhallintatilaston sekä Romaniaa että Bosnia-Hertsegovinaa vastaan vieraissa.

– On se (hallinta) tietynlainen lohtu, mutta ehkä sitä joskus ottaisi ne pisteet ilman sitä pallonhallintaa, Kanerva naurahti.

– Kai se kertoo siitä, että vastustajat ovat alkaneet kunnioittamaan meitä ja vetäytyvät johtoasemassa alemmas. Pallonhallinta on yksi mittari, mutta se seuraava jatke on jalostaa ne maalipaikoiksi ja ennen kaikkea onnistua viimeistelyssä. Ei tuon tasoisia paikkoja hirveästi tule.

Suomen Nations League -urakka jatkuu syyskuussa kotipelillä Romaniaa ja vieraspelillä Montenegroa vastaan.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!