Päävalmentaja Anna Signeul on nimennyt hetki sitten Suomen kisajoukkueen Englannissa heinäkuussa pelattavaan naisten EM-lopputurnaukseen. Nimilista ei sisältänyt suuria yllätyksiä, vaan joukkue muodostuu jo pitkään yhdessä pelanneesta kokeneesta pelaajarungosta. Uutisen joukkueesta voi lukea täältä.

Hyvin monet Helmarien pelaajista ovat pelanneet A-maajoukkueessa jo vuosikaudet, ja monilla naisista on myös EM-kisakokemusta yhdeksän, tai jopa 13 vuoden takaa. Jo vuonna 2009 mukana oli viisi pelaajaa tämänkertaisesta EM-joukkueesta: Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen, Linda Sällström ja Essi Sainio. Heistä Hyyrynen, Westerlund ja Korpela lähtevät jo kolmansiin EM-kisoihinsa.

Suomen joukkueen valttina ja vahvuutena tulee varmasti olemaan hyvä joukkuehenki, yhteen hitsautunut pelaajaryhmä ja sisäinen harmonia – ja sitä kaikkea timantinkovassa alkulohkossa tarvitaankin.

SuomiFutis nostaa kuitenkin joukkueesta tässä vaiheessa esiin kolme ehdotonta avainpelaajaa. Näiden naisten on kannettava suurta roolia kisajoukkueessa, jotta Suomi voi taistella pudotuspelipaikasta. Ja niin he epäilemättä tekevätkin, sillä jokainen on jo tottunut suurta vastuuta kantamaan.

Natalia Kuikka, 26

Kemiläislähtöisestä Kuikasta on kehittynyt Helmareille todellinen luottopelaaja. Maajoukkueessa kokeneen Anna Westerlundin toppariparina pelaava Kuikka katkoo loistavasti vastustajien syöttöyrityksiä, uskaltaa pelata kovaa ja on pallollisena erittäin varma.

Kuikan pelinlukutaito on maailman eliittiä, hän uskaltaa pelata ja pitää palloa, näkee kanssapelaajat hyvin ja on yksinkertaisesti Suomen puolustuksen selkäranka. Tällaista johtavaa pelaajaa tarvitaankin, kun maailmanluokan alkulohkovastustajat vyöryttävät hyökkäyksiä Suomen maalille. Kun paine on suurinta, on kullanarvoista, että Suomella on Kuikan tasoinen peliä rauhoittamaan pystyvä pelaaja.

Suomesta Kuikka lähti maailmalle jo 19-vuotiaana. Hän jalostui ensin Yhdysvaltain yliopistosarjassa, siirtyi sitten Damallsvenskaniin dominoimaan ja pelaa nyt toista kauttaan Yhdysvaltain NWSL:ssä, yhdessä maailman kovimmista naisten jalkapallosarjoista. Kuikan värväykseen ollaan oltu Portland Thornsissakin erittäin tyytyväisiä, sillä hän pelaa täysiä 90-minuuttia melko säännöllisesti. Seurajoukkueessa pelipaikka löytyy usein laitapuolustajan tai wing-backin tontilta.

Kuikan meriittilistalta löytyy muun muassa kaksi peräkkäistä valintaa Suomen vuoden naispelaajaksi sekä valinta Damallsvenskanin parhaaksi puolustajaksi kaudella 2020.

Portland Thornsin Natalia Kuikka on Helmarien ehdottomia runkopelaajia EM-kisoissa. Kuva: Juha Tamminen

Emma Koivisto, 27

Emma Koivisto ja Natalia Kuikka tuntevat toisensa hyvin, sillä he ovat käyneet pitkän yhteisen matkan pelattuaan yhdessä sekä Florida State Seminolesin yliopistojoukkueessa että Damallsvenskanin Kopparbergs/Goteborg FC:ssä. Kaksikko kävi läpi myös Suomen nuorisomaajoukkueet ja nousi A-maajoukkueeseen suunnilleen samaan aikaan, joten toisen liikkeet ovat taatusti hyvin tiedossa.

Sitä tarvitaankin, sillä Kuikan tavoin myös Emma Koivisto on Suomen puolustukselle erittäin tärkeä pelaaja. Tasaisen varmasti vuosi vuodelta kehittynyt vasen laitapuolustaja on vauhdikas menijä, joka voi olla tärkeä ase Suomen hyökkäysten nostamisessa. Vaikka Koivisto pinkoo hurjaakin vauhtia, pysyy pallo hyvin mukana ja keskitykset ovat tarkkoja.

Ja mikä tärkeintä, Koivisto pinkoo kahteen suuntaan. Hänen puolustustietoisuutensa on ammattimaisen laadukasta ja pallonriistäjänä ja syötönkatkojana Koivisto on erinomainen. Hän lähti Kuikan kanssa samaan aikaan vuoden 2021 alussa isompaan sarjaan, tässä tapauksessa Englantiin Naisten Superliigaan. Sarjan kärkipäätä hätyyttelevän Brightonin ei ole tarvinnut värväystä katua, sillä puolentoista kautensa aikana Koivisto on pelannut Brightonissa likipitäen maksimimäärän minuutteja.

Helsinkiläisessä SAPA:ssa jalkapalloilun aloittaneen Koiviston sopimus Brightonin kanssa päättyy tähän kesään. Toivotaan sen olevan merkki siitä, että edessä on siirto vieläkin suurempaan seuraan ja/tai sarjaan, sillä Koivisto on osoittanut jatkuvasti olevansa koviin peleihin valmis.

Emma Koivisto on osoittanut vauhtinsa, kuntonsa ja tekniikkansa riittävyyden kovalla kansainvälisellä tasolla. Myös EM-kisoissa on luvassa hurja määrä juoksukilometrejä. Kuva: Juha Tamminen

Eveliina Summanen, 24

Elintärkeä pelaaja Helmareille on myös joukkueen nuorempaa kaartia edustava lappeenrantalaisen PEPO:n kasvatti Eveliina Summanen, joka siirtyi ulkomaisille kentille HJK:n kautta. Tätä nykyä Summanen edustaa Naisten Superliigan Tottenham Hotspuria, jossa pelaa myös Helmarien kapteeni, kokenut maalivahti Tinja-Riikka Korpela.

Summanen siirtyi Tottenhamiin vuodenvaihteessa ja valtasi Spursista kevään edetessä koko ajan suuremman roolin. Viimeisistä seitsemästä sarjapelistä Summanen oli Tottenhamin avauksessa kuudessa, ja pelasi neljästi täydet 90 minuuttia.

Erittäin iso ja tärkeä rooli Summasella on myös Helmarien keskikentällä. Summanen on joukkueen fyysisin pelaaja, joka ei todellakaan ujostele käyttää lihaksikasta kroppaansa. Helmareita yrittää harhauttaa EM-kisoissa moni maailmanluokan pelintekijä, ja Summasen tehtävä on huolehtia siitä, etteivät he poistu kentältä mustelmitta. Joskus korttejakin nousee, mutta hyvällä sijoittumisellaan ja pelottomalla pelitavallaan Summanen on katkaissut monta vastustajan lupaavaa hyökkäystä.

Eikä sovi unohtaa myöskään Summasen koko ajan lisääntyvää kontribuutiota myös hyökkäyssuuntaan. Summasella on todella kova ja painava laukaus ja hän on lisäksi vahva pääpelaaja. Tästä ominaisuudesta voi olla Helmareille kullanarvoista iloa EM-kisoissa.

Eveliina Summasesta on tullut Suomelle koko ajan tärkeämpi pelaaja. Kuva: Juha Tamminen

Suomen menestyksen elinehto EM-kisoissa on tarkka ja pitävä puolustus. Jos nolla pysyy omissa mahdollisimman pitkään, on tasaisia pelejä mahdollista kääntää voitoksi yhdestäkin vastahyökkäyksestä tai onnistuneesta erikoistilanteesta.

Kaikki kuitenkin lähtee tiiviistä, nöyristelemättömästä ja kuvia kumartelemattomasta koko joukkueen puolustuspelaamisesta. Siksi katseet kohdistuvat Kuikkaan, Koivistoon ja Summaseen. Jos puolustus toimii Tanskan, Espanjan ja Saksan tähtipelaajia vastaan, aukeaa Linda Sällströmille, Ria Ölingille, Sanni Franssille tai Adelina Engmanille tilaisuus nousta sankariksi voittomaalin tekijänä. Silloin on syytä muistaa myös alakerran sankareita.

KATSO MYÖS: Naisten jalkapallon EM-kisojen erikoissivu: Lohkot, otteluohjelma, tulokset ja paljon muuta