Tänään kello 21.45 alkaa jalkapallo-ottelu, joka tuo kovia kokeneelle Ukrainan kansalle varmasti aivan toisenlaista – ja kaivattua – jännitystä, kuin mitä yli kolme kuukautta jatkunut brutaali sota on valitettavasti antanut. Nyt läsnä ei ole pelko, vaan toivo. Vihdoin ukrainalaiset saavat jännittää kotimaansa miesten A-maajoukkueen puolesta, kun Ukraina tavoittelee paikkaa Qatarin MM-turnauksessa.

Ukraina on MM-kisoista kahden voiton päässä. Jos Skotlanti kaatuu keskiviikkona Glasgow’ssa, pääsee Ukraina haastamaan vieraskentällä playoff-finaalissa Walesin. Nyt on aika taistella jalkapallon parissa ja unohtaa hetkeksi se inhillinen kärsimys, jota Venäjän armeijan raakalaismaiset hirmuteot ovat Ukrainaan kylväneet.

Lähtökohdat eivät luonnollisesti ole parhaat mahdolliset. Sodan vuoksi koko Ukrainan Valioliigan kevätkausi jäi pelaamatta, joten ukrainalaisseuroissa pelaavat pelaajat ovat pelanneet kilpailullisia otteluita viimeksi pari viikkoa ennen joulua. Lähes puoli vuotta sitten siis. Henkinen valmiustila on luultavasti vielä kyseenalaisempi, sillä sota sekä huoli kotimaasta ja läheisten turvallisuudesta pyörii varmasti mielissä päivittäin.

Onkin ymmärrettävää, että Ukrainan tähtipelaajiin kuuluvalle Manchester Cityn Oleksandr Zinchenkolle tuotti suuria vaikeuksia pidätellä kyyneliään, kun hän puhui tiistaina kansainväliselle medialle Ukraina-Skotlanti -ottelun alla. Prioriteetit ovat luonnollisesti menneet uusiksi. Ukrainalaisten suurin unelma on nyt sodan loppuminen, mutta maajoukkuepelaajat tietävät, että MM-unelman toteutuminen toisi koko kansalle lohtua.

– Jokaisen ukrainalaisen suurin unelma on, että sota loppuisi, Zinchenko sanoi vakavailmeisenä.

– Olen puhunut useiden erimaalaisten ihmisten kanssa. Olen jutellut pienten ukrainalaisten lasten kanssa. He eivät ymmärrä mitään, mutta sanovat yhden asian: ”Unelmoin siitä, että sota olisi ohi”.

– Mutta mitä jalkapalloon tulee, meilläkin on unelma. Meidän unelmamme on päästä MM-kisoihin ja tarjota niitä tunteita ukrainalaisille tänä aikana. He ansaitsevat sen.

Ottelua Skotlanti-Ukraina voi seurata Viaplay ja V Sportin kanavilta.

Sky Sports News

@SkySportsNews
🗣️ "Every Ukrainian has the main dream to stop the war."

Manchester City defender Oleksandr Zinchenko struggles to hold back the tears as he talks about Russia's conflict with Ukraine 💛💙