Emäntämaa Englannille haettiin keskiviikkona finaalivastustajaa Helmareille ja Helmarien kannattajille erittäin tutussa EM-tukikohdassa Milton Keynesissä, jossa toisessa EM-välierässä kohtasivat Saksa ja Ranska. Saksa on koko naisten EM-historian ylivoimaisesti menestynein maa, kun Ranska puolestaan pelasi välierissä historiansa ensimmäistä kertaa.

Vaikka Ranskan pelaajisto on hyvin nimekäs, lähti Saksa otteluun lievänä suosikkina. Se ei ollut päästänyt kisojen neljässä ottelussaan maaliakaan, ja oli voittanut huimasti 16 viimeisistä 17:sta EM-kisojen pudotuspeliottelussaan.

Saksan avauskokoonpanoon nousi Hoffenheimin 19-vuotias laitahyökkääjä Jule Brand, joka otti koronatartunnan vuoksi sivussa olleen Klara Bühlin paikan. Ranska puolestaan pelasi täysin samalla avauskokoonpanolla kuin puolivälierässä Alankomaita vastaan.

Ensimmäinen puoliaika oli Saksan lievää hallintaa. Ranskan maalivahti Pauline Peyraud-Magnin torjui erinomaisesti Alexandra Poppin vapaapotkun jakson puolivälin lähestyessä. 40. minuutilla Popp kuitenkin onnistui maalihanat avaamaan. Svenja Huth keskitti oikealta, ja Popp syöksyi oikeaoppisesti puolustajan etupuolelle ja jatkoi pallon vastustamattomasti ykkösellä maaliin.

Ranskan vastaus tuli vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Kadidiatou Diani laukoi tulisesti noin 20 metristä, pallo kimmahti tolppaan ja siitä maalivahti Merle Frohmsin takamuksen kautta maaliin. Ansio maalista kuuluu Dianille, mutta tilastoihin se jäi Frohmsin omaksi maaliksi. Tauolle mentiin 1-1-numeroissa.

Toisella puoliajalla huomattavasti ahnaammin maalia haki Ranska. Erityisesti tauolla kentälle vaihdettu Selma Bacha aiheutti runsaasti vaikeuksia Saksan puolustukselle. Myös Diani oli alati vaarallinen. Saksan puolustus ja maalivahti Frohms kestivät kuitenkin paineen alla, ja Frohms torjui muun muassa erinomaisesti Ranskan kapteenin Wendie Renardin mainion puskun.

Kun Ranska ei omista paikoistaan onnistunut, niin Saksapa onnistui. Pelattiin 76. minuuttia, kun Saksa loi melkoisen mylläkän Ranskan maalille. Pahin hässäkkä vaikutti olevan jo selvitetty, kun Svenja Huth keskitti oikealta, melko läheltä sivurajaa. Vaikka boksissa oli väkeä kuin pipoa, oli armoitettu maalintekijä Alexandra Popp päättänyt tehdä maalin. Popp syöksyi pelaajaruuhkan keskelle, pomppasi korkeimmalle ja puski Saksalle 2-1-maalin.

Popp on tehnyt maalin kaikissa Saksan viidessä pelissä EM-turnauksessa. Hän nousi samalla kuudella maalillaan maalipörssin kärkipaikalle yhdessä Englannin Beth Meadin kanssa. Molemmat voivat tavoitella finaalissa vielä EM-turnauksen maaliennätystä. Kumpaakin kiinnostaa mestaruuden lisäksi varmasti myös Kultainen kenkä.

William Hill

@WilliamHill
Most goals scored at a single Women’s European Championship tournament:

🇩🇪 6 - Inka Grings (2009)
🇩🇪 6 - Alexandra Popp (2022)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 6 - Beth Mead (2022)

One more needed. ⏳

Lähellä tasoitusta Ranska oli kolmisen minuuttia myöhemmin. Selma Bachan tulinen kierteinen kaukolaukaus meni kuitenkin vajaan metrin verran maalin ohi.

Saksan puolustus oli pelin lopussa erittäin pitävä eikä Ranska tahtonut päästä kunnon vaaranpaikoille. Parhaan paikan sai Ranskan painostaessa Saksan Linda Dallman, jonka sijoitus avopaikasta osui ranskalaispuolustajaan ja lirui täpärästi tolpan väärältä puolelta. Vielä lisäajan viimeisellä minuutilla Ranska loi vapaapotkun jälkitilanteesta pienen hässäkän, mutta Saksa kesti.

Niinpä Saksa lunasti lippunsa finaaliin maalein 2-1. Ottelusta odotettiin korkeatasoista ja viihdyttävää, ja sellainen siitä totisesti myös saatiin. Jännitysnäytelmä oli totta, ja viihdearvo korkealla.

Loppuottelu Englannin ja Saksan välillä pelataan loppuunmyydyllä Wembleyllä sunnuntai-iltana alkaen kello 19 Suomen aikaa.

Juttua muokattu 28.7. kello 0.09. Loppuottelu alkaa sunnuntaina kello 19, eikä kello 22, kuten jutussa aiemmin luki.