Seisomapaikat otetaan jälleen käyttöön europeleissä. Aluksi tosin rajoitetusti ja testiluontoisesti, mutta kuitenkin. UEFA ilmoitti päätöksestä keskiviikkona.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA kielsi seisomapaikat europeleissä 30 vuotta sitten, johtuen verisistä ja kohtalokkaista katsomotragedioista. Sen jälkeen europeleissä on vaadittu aina kullekin katsojalle erikseen osoitettu numeroitu istumapaikka, ja pääasiassa myös niin sanottu kuppi-istuin.

Nyt tuuli on kääntynyt, sillä UEFA sallii tulevalla kaudella seisomapaikat Englannissa, Saksassa ja Ranskassa pelattavissa europeleissä. Kyseessä on aluksi yhden kauden mittainen kokeilu.

– Eurooppalaiset jalkapallokannattajat sekä kansallisissa sarjoissa säännöllisesti seisomapaikkoja käyttävät seurat ovat ilmaisseet UEFA:lle kasvavaa kiinnostusta ottaa käyttöön seisomapaikat myös europeleissä, UEFA totesi tiedotteessaan.

Testimaiksi valikoituivat Englanti, Saksa ja Ranska siksi, että näissä maissa seisomapaikat ovat säännöllisessä käytössä kansallisissa otteluissa, ja kansallinen lainsäädäntö sallii sen.

– Tavoite on arvioida, voitaisiinko seisomapaikat ottaa jälleen käyttöön UEFA:n kilpailuissa ja millaisilla ehdoilla se voitaisiin tehdä turvallisesti, UEFA lisäsi.

Seisomapaikkoja käytetään testimaissa Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan lohkovaiheen otteluissa sekä pudotuspeleissä aina välierävaiheeseen asti. Loppuotteluissa käytössä on kuitenkin vain istumapaikkoja. Tosin finaaleja ei Saksassa, Englannissa tai Ranskassa pelatakaan.

Esimerkiksi Saksassa uutinen on otettu hyvin ilahtuneena vastaan. Esimerkiksi Borussia Dortmundin legendaarinen ”Keltainen seinä” pitää sisällään 24 000 seisomapaikkaa. Nyt tehty päätös lisää Dortmundin katsojakapasiteettia Mestarien liigan otteluissa 15 000 paikalla. Union Berlinin kotistadionin koko kapasiteetista Bundesliigan otteluista peräti 83,6 prosenttia on seisomapaikkoja.

– Seisomapaikat europeleissä ovat ansainneet jo pitkään uuden tilaisuuden, Eintracht Frankfurtin johtokunnan jäsen Philipp Reschke myhäili.

– Pyydän kaikkia faneja suhtautumaan tähän ensi kauden mahdollisuuteen vastuuntuntoisesti, Borussia Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke puolestaan vetosi.

Seisomapaikkakieltoa edelsi 80-90-luvulla useita hyvin traagisia katsomoturmia. Vuoden 1989 FA Cupin välierässä Liverpoolin ja Nottinghamin välillä Hillsborough’n stadionilla Sheffieldissä surmansa sai peräti 97 katsojaa. Ranskan Cupin välierässä Korsikan Furianilla vuonna 1992 kuoli puolestaan 19 fania.

– Tämä on historiallinen voitto eurooppalaiselle kannattajaliikkeelle, Football Supporters Europe -yhteenliitymän jäsen Gregor Weinreich hehkutti NDTV:n mukaan. Weinreich on ollut koordinoimassa vuonna 2019 aloitettua ”Europe Wants to Stand” -kampanjaa.

Lähteet: NDTV ja Transfermarkt

Borussia Dortmund

@BVB
🌟 @ChampionsLeague-Abende in Dortmund – vor 81.365 Zuschauern! 😍

Ab dieser Saison 2022/23 erlaubt die UEFA Stehplätze im internationalen Wettbewerb. Einem entsprechenden Antrag, der vom #BVB mit initiiert worden war, gab das Exekutivkomitee heute statt.