Suomen Cupin välierät pelataan tänään, keskiviikkona. Ennen välieriä on hyvinkin mahdollista, että ensi kaudella Ykkösessä pelaava joukkue karsii Konferenssiliigaan ensi kesänä.

Cupin välierissä Helsingin IFK kohtaa FC Interin ja FC Lahti isännöi hallitsevaa cup-mestaria, KuPSia. Cup-muotoon palannut Suomen Cup on mahdollistanut viime metreille melkoiset asetelmat, kun sarjan häntäpäässä majailevat Lahti ja HIFK voivat tehdä kaudestaan vielä melkoisen menestystarinan.

Veikkausliigan viimeinen putoaa suoraan kauden jälkeen Ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii sarjapaikasta Ykkösen toiseksi sijoittunutta vastaan. Suomen Cupin voittaja etenee ensi kesänä Konferenssiliigan karsintoihin ja nappaa itselleen 50 000 euron rahapalkinnon. Cupin finaalin häviäjällekin on luvassa 10 000 euron palkkio.

UEFA palkitsee avokätisesti myös Konferenssiliigan karsintoihin etenevän joukkueen. Tällä kaudella FC Inter putosi heti ensimmäiseltä karsintakierrokselta, mutta tienasi silti palkintorahoina 250 000 euroa. Se olisi eittämättä valtava summa Ykkösessä pelaavalle seuralle.

HIFK on liigan hännillä kerättyään vain yhdeksän pistettä 20 ottelussa. Vääjäämättömästi alkaa näyttää siltä, että HIFK:n kohdalla sarjataso vaihtuu kauden jälkeen. Taloushuolet ovat myös yhä akuutti asia, joten seuralla olisi todellakin käyttöä cup-menestykselle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Roman Eremenkolla on mahdollisuus viedä HIFK jopa europeleihin. Kuva: Juha Tamminen.

Paljon paremmin ei ole mennyt FC Lahdellakaan, joka on sarjassa toiseksi viimeisenä 17 pisteellään. Eroa edellä olevaan IFK Mariehamniin on neljä pistettä, joten Lahdella on vielä varsin hyvät mahdollisuudet turvata sarjapaikka alemmassa loppusarjassa.

Historiallinen mahdollisuus

Inter ja KuPS lähtevät selkeinä suosikkeina välieriin, mutta ennakkoasetelmista huolimatta on täysin mahdollista, että cupin voi voittaa joko Lahti tai HIFK. Yksittäisessä ottelussa sattumalla on aina sijansa. Lahden tai HIFK:n cup-voitto nostaisi myös todennäköisyyttä sille, että ensi kaudella Konferenssiliigan karsinnoissa pelaisi Ykkösen seura.

Vastaavaa ei ole koettu kotimaisessa jalkapallossa koskaan aiemmin. Eli sitä, että toisella sarjatasolla pelaava joukkue karsisi UEFA:n alaiseen turnaukseen saman kauden aikana.

[readmore from=suomen-cup]

Lähellä tällainen tilastopoikkeama on ollut. Esimerkiksi Haka pelasi vuonna 1998 eurokarsintoja voitettuaan edellisellä kaudella Ykkösen seurana Suomen Cupin. Haka kuitenkin voitti myös Ykkösen ja pelasi siis jo liigaa, kun karsi Eurooppaan.

Lähimmäksi tätä pääsi 1970-luvulla Seinäjoen Palloseura, joka meni cup-tappion jälkeen konkurssiin. Kakkossija olisi tuonut pääsyn cup-voittajien cupiin, kun Haka eteni sarjamestarina Euroopan cupin karsintoihin.

SePS:n tilalle toiseksi korkeimmalle sarjatasolle pystytetty Sepsi-78 ei halunnut lunastaa konkurssiin menneen SePS:n oikeutta osallistua cup-voittajien cupiin. Näin ollen kaudella 1978-79 Suomesta ei osallistuttu ollenkaan cup-voittajien cupiin.

Lähellä oli myös KTP, joka voitti Suomen Cupin vuonna 1961 pelattuaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. KTP:n harmiksi ensimmäisen kerran Suomesta osallistuttiin cup-voittajien turnaukseen vasta kaudella 1963-64, jolloin Suomea edusti vuoden 1962 cup-voittaja HPS.

LUE MYÖS: