Uudistettu Suomen Cup on hiljalleen huipentumassa, kun keskiviikkona ratkotaan finalistit. HIFK:n hallituksen jäsen Jan Waldenille Suomen Cupin palauttaminen perinteiseen muotoon on teko, josta myös isoisä Juuso Walden olisi mielissään.

Suomen Cupia oli perustamassa 1950-luvulla Palloliiton puheenjohtaja vuorineuvos Juuso Walden. Walden vaikutti vahvasti myös Valkeakosken Hakan taustalla työskenneltyään Valkeakosken paperitehtaan toimitusjohtajana.

Waldenit ovat jalkapallosuku. Pojanpojat Jan ja Timo Walden ovat tuttuja nimiä jalkapallopiireissä. Jan on työskennellyt Veikkausliigan toimitusjohtajana ja tällä hetkellä hän on HIFK:n hallituksen jäsen. Timo Walden on pitkään työskennellyt Suomen A-maajoukkueen tiedotuspäällikkönä.

Viime kauden jälkeen Suomen Cupia lähdettiin uudistamaan. Palloliittoon kehityspäälliköksi palkattu Tomi Leivo-Jokimäki aloitti kritisoidun cup-kilpailun uudistamisen. Käytännössä Leivo-Jokimäki palautti cupin siihen muotoon, jollaiseksi Juuso Walden aikanaan cupin oli rakentanut.

Jan Waldenin mukaan nykyinen cup-muoto kunnioittaa isoisä Juuson luomaa perintöä parhaalla tavalla.

– Tämä on sitä cup-romantiikkaa. Paljon on tullut jo tämän kauden aikana tarinoita. Sellaisia tarinoita, joita on voinut mediasta lukea, mutta ennen kaikkea sellaisia tarinoita, jotka ovat jääneet ikuisesti pelaajien mieliin, Walden kertoi SuomiFutis-sivustolle viime toukokuussa.

Walden koki toukokuussa cup-romantiikkaa kahdessa eri roolissa, kun Kolmosessa pelaava SexyPöxyt kohtasi viidennellä kierroksella liigaseura Helsingin IFK:n. Walden on SexyPöxyjen perustajajäsen ja samaan aikaan myös HIFK:n hallituksen jäsen. IFK eteni lopulta vaivatta jatkoon, mutta ottelu oli jälleen yksi tarina Suomen Cupin värikkääseen ja pitkään historiaan.

– Silloin kun Pöxyjä olimme perustamassa, niin Suomen Cup oli meidän puheissa vahvasti. Vitsailimme, että tämähän on meille lyhyin reitti Eurooppaan. Silloin päätimme, että osallistumme aina Suomen Cupiin.

Suomen Cup menetti hohtooan 2010-luvulla, ainakin jos katsoi osallistujamääriä. Lopulta vuonna 2016 cup muuttui radikaalisti. Liigan, Ykkösen ja Kakkosen joukkueille tuli omat lohkovaiheensa, eikä alemmilta sarjatasoilta enää ollut käytännössä mahdollisuutta osallistua cupiin.

Ainoa reitti esimerkiksi Kolmosen joukkueelle oli selvitä edellisen vuoden Regions Cupin finaaliin, jonka myötä pääsi Suomen Cupin neljännesvälieriin. Cupista tuli käytännössä osa liigajoukkueiden harjoituskautta. Reitti Eurooppaan tehtiin liigajoukkueille mahdollisimman helpoksi.

– En ollut sen systeemin suurimpia faneja. Se on tietysti aina tietynlaista vaihtokauppaa. Jos halutaan näitä suuria cup-tarinoita, täytyy pelata keväällä ja kesällä. Se toki vie erinomaisia pelipäiviä esimerkiksi liigajoukkueilta.

Täksi kaudeksi palattiin perinteiseen cup-muotoon. Uudistus on saanut runsaasti kiitosta.

– Tämä muutos on erinomainen asia, mutta nämä eivät ole aina mustavalkoisia asioita. Ei Palloliitto ehkä vielä ihan napakymppiin tässä osunut, mutta ei sellaista vaihtoehtoa taida ollakaan. Kerrasta poikki -systeemi on raaka, mutta se on Suomen Cup. Pidän tästä todella paljon, Walden sanoi.

Walden esitti myös perusteltua kritiikkiä uudistetun cupin sääntöjä kohtaan. Hiomista löytyy siis yhä.

– En ymmärrä sitä lainkaan, että esimerkiksi HJK:n ja Klubi 04:n oli pakko pelata vastakkain. Minä näkisin sen täysin päinvastoin, niin että ne eivät saa pelata vastakkain. Tampereella kävi miten kävi, mutta periaatteessa HJK, SJK ja Inter olivat 16:n parhaan joukossa pelaamatta peliäkään. Minun mielestäni näiden joukkueiden pitäisi aikaisintaan kohdata finaalissa. Nämä ovat niitä pieni nyansseja, joita vielä kehittää.

Ensimmäiset liigajoukkueet aloittivat taipaleensa jo kolmannelta kierrokselta. Esimerkiksi keskiviikkona välierässä FC Interiä vastaan pelaava HIFK aloitti cup-urakkansa kolmannelta kierrokselta.

[readmore from=suomen-cup]

HIFK on raivannut tieltään cupissa seuraavat joukkueet: SUMU/Sob (Nelonen), FC Honka (Veikkausliiga), SexyPöxyt (Kolmonen), IFK Mariehamn (Veikkausliiga), PK-35 (Ykkönen).

HIFK:n kausi on ollut monella tapaa vaikea, mutta sillä on yhä mahdollisuus edetä jopa Eurooppaan cupin myötä. Eikä siihen tarvita kuin kaksi täydellistä onnistumista, kaksi täydellistä peliä ja voittoa.

Cupin voitto toisi seuralle 50 000 euroa ja paikan Konferenssiliigan karsintoihin. Kun katsoo liigan sarjataulukkoa tällä hetkellä, näyttää vahvasti siltä, että jos HIFK voittaisi cupin, pelaisi se eurokarsintoja ensi kaudella Ykkösen joukkueena. Se on toki vielä kaukaista ajattelua monellakin tapaa, mutta mahdollista.

Suomen Cupin välierät pelataan keskiviikkona. Kello 18 käynnistyy toinen välierä, jossa kohtaavat HIFK ja FC Inter. Toisessa välierässä kohtaavat FC Lahti ja KuPS, ja se käynnistyy kello 18.30. Molemmat ottelut näkyvät maksullisesta Ruutu+-palvelusta.

LUE MYÖS: