HELSINKI. Helsingin IFK:n ympärillä on kuohunut koko kauden ajan. Seuran hallituksen uusi puheenjohtaja Jan Walden kertoi medialle torstaina suorasanaisesti seuran oman version urheilujohtaja Mika Lönnströmistä ja kohutusta sopimuksesta Fabrizio Piccaretan kanssa.

HIFK ja urheilujohtaja Lönnström purkivat sopimuksensa elokuun puolivälissä. Asiasta uutisoi tuolloin Hufvudstadsbladet, jolle Lönnström avautui melko suorasanaisesti seuran toiminnasta.

– Mitä tulee pelaaja- ja valmentajarekrytointiin, tapahtui se ennen niin, että minä esittelin mahdolliset hankinnat hallitukselle, ja keskustelin sitten pelaajista päävalmentajan kanssa ennen päätösten tekoa. Tänä vuonna asiat on tehty täysin toisin, Lönnström kommentoi HBL:lle.

HIFK katsoi, että Lönnströmin avautuminen mediassa rikkoi molemminpuolista sopimusta, jonka mukaan kumpikaan osapuoli ei kommentoisi työsuhteessa tapahtuneita asioita julkisuudessa.

– Hän päätti sen rikkoa ja kertoi käsityksiään ulospäin. Myönnän, että oli aika hankalaa olla kommentoimatta asioita sillä hetkellä. Halusimme pitää sopimuksesta kiinni, vaikka se ei enää ollut voimassa toisen rikottua sitä. Toinen syy oli se, että halusimme odottaa, että voimme kertoa, että selviämme tästä kaudesta. Nyt se hetki on koittanut, Walden kertoi IFK:n järjestämässä lehdistötilaisuudessa torstaina.

Seurajohdon luottamus Lönnströmiin alkoi murentua

HIFK:n oli määrä lähteä kauteen portugalilaisen valmennusryhmän voimin, jossa päävalmentajan virkaa hoiti Bernardo Tavares. Waldenin mukaan Tavares valmennustiimeinen oli Lönnströmin esittelemä valinta, ja asiassa luotettiin Lönnströmin näkemykseen. Hallitukselle esiteltiin myös toinen valmentaja ryhmineen, joista lopulta päädyttiin Tavaresiin.

Tavaresin aikakausi loppui kuitenkin ennen aikojaan. Lönnström kertoi seuran hallitukselle kauden kynnykselle, että ongelmia oli luvassa. Samaan aikaan hallituksen luottamus Lönnströmiä kohtaan oli alkanut hiljalleen murentua. Siihen löytyi Waldenin mukaan muutamakin eri syy.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Mika Lönnström

@MikaLonns
Hyvästeleminen ei oikeastaan tarkoita mitään. Yhdessä viettämämme aika ratkaisee ja siitä jääneet muistot. HIFK- yhteisö on antanut yli neljän vuoden aikana niin paljon ja kaikki yhdessä kokemamme ilon hetket sekä haasteet, mukana myös pilviset päivät, olemme kohdanneet yhdessä.

– Hänellä oli täysi luotto, mutta on sanottava myös se, että syntyi aika, jolloin luottamus alkoi murentua. Ensinnäkin erilaiset piilokulut, jotka eivät suoraan olleet pelaajien palkkoja, alkoivat hahmottumaan.

– Toinen ja kaikkein isoin asia oli se, että muutama päivä ennen sarjakauden alkua urheilujohtaja totesi, että meidän päävalmentaja Tavares ei ole tehtäviensä tasolla, ja että meille tulee käymään köpelösti hänen johdollaan. Lönnström oli juuri pitänyt palaverin kapteeniston kanssa, ja siitä ilmeni, ettei kapteenisto osannut kertoa, miten IFK yrittää avata peliä, Walden kertoi.

Asian noustua ilmi, seurassa käytiin keskustelua siitä, mitä asian kanssa pitäisi tehdä. Keskustelujen ollessa kesken Tavares ilmoitti haluavansa lähteä koti-ikävään vedoten.

– Tässä tilanteessa se oli aikamoinen onnenpotku. Myöhemmin toki saimme märkää rättiä naamallemme, kun selvisi ettei kyse ollutkaan koti-ikävästä. Se on ollutta ja mennyttä. Siitä portugalilaisesta valmennusryhmästä ei enää ole ketään IFK:ssa.

Fabrizio Piccaretan sopimusta ei allekirjoitettu

Nopeasti HIFK käynnisti uuden päävalmentajan haun urheilujohtaja Lönnströmin johdolla. Waldenin mukaan keskusteluja valmentajaehdokkaiden kanssa kävi tässä vaiheessa myös muut henkilöt kuin vain Lönnström. Waldenin mukaan HIFK:n tarjoamat ehdot uudelle päävalmentajalle rajasivat ehdokkaita merkittävästi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

HIFK valitsi uudeksi päävalmentajakseen lopulta Mixu Paatelaisen. Kuva: Juho Hirvonen.

Pääsiäisen tienoilla hallituksen pöydällä oli neljä vaihtoehtoa, joista kahdesta nimestä hallitus kuuli vasta ensimmäistä kertaa, ja joiden esittelyt olivat mitättömät. Toiset kaksi nimeä olivat Fabrizio Piccareta ja Mixu Paatelainen.

Hallitus luotti yhä Lönnströmiin. Walden kuitenkin korosti, että hallituksen tehtävä oli valvoa prosessia sen osalta, että annetuissa raameissa pysytään.

– Hallitus luotti yhä urheilujohtajaan, joka halusi voimakkaasti tuoda Piccaretan päävalmentajaksi, ja hallitus päätyi antamaan luvan asian eteenpäin viemiselle, mutta asetti myös yhden ison ehdon. Ehto oli se, että sopimuksen pitää olla juuri sellainen kuin mitä hallitukselle oli esitelty. Eli esimerkiksi palkka ei saanut olla jotain muuta, mitä hallitukselle oli esitelty.

Waldenin mukaan samalla selvisi, ettei Paatelaisen kanssa oikeasti kunnolla neuvoteltu. Keskusteluja oli käyty, mutta mitään virallista neuvottelua ei oltu pidetty. Hallitus oli kuitenkin antanut Lönnströmille luvan edetä Piccaretan kanssa, mutta ehto tuli täyttyä.

– Seuraavana aamuna sopimus tuli allekirjoitettavaksi, ja se ei ollut samanlainen. Näin ollen toimitusjohtaja ilmoitti välittömästi urheilujohdolle, ettei asiassa voida edetä, koska sopimus on erilainen kuin mitä meille kerrottiin. Samalla päädyttiin siihen, että varmistetaan prosessin olevan samanlainan myös Paatelaisen kohdalla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Fabrizio Piccareta on syyttänyt HIFK:ta amatöörimäisestä kohtelusta. Kuva: Juha Tamminen.

Waldenin mukaan lopulta tärkeimmät taloudelliset ehdot sopimuksissa olivat näiden kahden välillä samat, ja hallitus valitsi Paatelaisen valmentajaksi. Mediassa on riittänyt keskustelua siitä, että IFK olisi allekirjoittanut Piccaretan sopimuksen, mikä ei Waldenin mukaan pidä paikkansa.

– Missään paperissa ei ole IFK:n nimenkirjoitusoikeuden omaavan nimeä. Kukaan nimenkirjoitusoikeutettu ei ole puhunut sanaakaan Piccaretan kanssa. Ainoa, joka on keskustellut hänen kanssaan, on urheilujohtaja. Hänelle on myös aina ollut itsestäänselvää, että jokaiseen sopimukseen tarvitaan nimenkirjoitusoikeuden omaavan nimi, jotta sopimus syntyy.

Walden pahoitteli Piccaretalle koitunutta harmia. Syyttävän sormen Walden kuitenkin osoitti urheilujohtaja Lönnströmin suuntaan.

[readmore from=hifk]

– Me emme IFK:n hallituksessa osaa sanoa ollenkaan, mitä Piccaretan kanssa on puhuttu tai sovittu. Tiedämme vain, että jos joku on hänelle luvannut jotain sellaista, mitä ei olla pystytty pitämään, se on henkilö, joka on ylittänyt toimivaltuutensa rajusti.

– Ja jos jostain syystä tämä etenee oikeudenkäyntiin, ja jos sellainen teoreettinen mahdollisuus tulisi, että HIFK Fotboll Ab olisi velvollinen maksamaan jotain Piccaretalle holtittoman toimivallan ylittämisen johdosta, on ihan selvää, että keneltä IFK sen korvauksen hakee. Antaisin Piccaretalle sellaisen neuvon, että hän hakisi mahdollisia korvauksia siltä taholta, joka sotkun on aiheuttanut, Walden jyrähti.

Walden vahvisti, että Lönnström jäi seuran toiminnasta sivuun Piccareta-episodin jälkeen. Lopullinen irtisanoutuminen tapahtui elokuussa.

LUE MYÖS: