Huuhkajat haki Montenegrosta maanantai-iltana tärkeän 2-0-voiton ja nousi omassa Nations League -lohkossaan toiseksi. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva myönsi, ettei sijoitus ollut sitä, mitä joukkue lähti Kansojen liigasta hakemaan.

Huuhkajat voitti Nations Leaguessa kahdesti Montenegron, pelasi kotonaan tasan Romanian ja Bosnia ja Hertsegovinan kanssa ja hävisi vieraissa molemmille. Lopputulemana kahdeksan pistettä ja lohkon toinen sija. Bosnia voitti lohkon kolmen pisteen erolla Suomeen, mutta Romania ja Montenegro jäivät vain pisteen päähän Suomesta.

Jännitettävää riittää Huuhkajien kannalta vielä tiistai-iltanakin, kun Nations Leaguen viimeiset ottelut pelataan. Suomi on ennen viimeistä ottelupäivää kiinni B-liigan parhaan lohkokakkosen paikassa. Samalla jännitetään myös sitä, nouseeko Suomi EM-karsintojen korijaon kakkoskoriin, joka toisi todennäköisesti hieman helpomman lohkon EM-karsintoihin.

”Meillä oli erittäin kova ja haasteellinen tavoite, eli voittaa lohko ja nousta A-liigaan. Siihen ei päästy, joten sinänsä en voi olla tyytyväinen.”

Kanerva myönsi Ylen haastattelussa Montenegro-ottelun jälkeen, ettei Suomi päässyt tulokselliseen tavoitteeseensa, mutta hyviäkin asioita löytyi.

– Meillä oli erittäin kova ja haasteellinen tavoite, eli voittaa lohko ja nousta A-liigaan. Siihen ei päästy, joten sinänsä en voi olla tyytyväinen.

– Pienestähän ne olivat kiinni, jos alkaa kelaamaan taaksepäin, mihin matsit ratkesivat. Otamme tästä opiksi. Analysoimme tämän kokonaisuuden, sitten suunnataan katseet kohti alkavia EM-karsintoja. Toki valmistautuminen alkaa tämän jälkeen heti. Marraskuussa tulee pari peliä.

Suomi peluutti Nations Leaguessa 30 pelaajaa. Kaiken kaikkiaan Huuhkajien joukkueesssa nähtiin Kansojen liigan aikana 35 pelaajaa. Se on iso määrä. Valmennus on saanut nähdä useita uusia kasvoja A-maajoukkueessa, kuten esimerkiksi Kansojen liigan aikana vahvasti debytoineet toppari Richard Jensen sekä Montenegro-pelin sankari Oliver Antman.

– Kokonaisuutena olemme saaneet paljon infoa. Paljon on ollut pelaajia pelaamassa. Se on positiivinen puoli, ja koko ajan näitä uusia tulee, Kanerva sanoi.

[readmore from=huuhkajat]

Uusien pelaajien lisäksi Kanerva on ajanut pelitavallisia muutoksia Suomen pelaamiseen Kansojen liigan aikana. Huuhkajat on pyrkinyt vahvistamaan pallollista vaihettaan ja luomaan uusia murtautumismalleja. Myös erilaisia ryhmityksiä on nähty, kuten esimerkiksi Suomen 4-5-1-puolustusmuoto Montenegroa vastaan.

Ajoittain Suomen pelissä on ollut isojakin ongelmia. Varsinkin puolustuspelaaminen on tuottanut haasteita. Kesäkuun peleissä isoimpana ongelmana oli heikko kenttätasapaino pallonmenetysten jälkeen. Romaniaa vastaan Suomi oli taas todella passiivinen puolustaessaan, eikä onnistunut luomaan painetta pallolle.

– Sanoisin, että olemme oikealla tiellä. Tämä on jatkuva prosessi. Täytyy olla kärsivällinen. Tästä pelistä (Montenegroa vastaan) saatiin taas hyvää palautetta siitä, että joukkue on mukautumiskykyinen, että pystymme eri ryhmityksillä aiheuttamaan vastustajalle ongelmia ja saada tiettyjä asioita aikaan.

– Vielä otetaan marraskuun pelit mukaan, ja sitten teemme tarkan analyysin kokonaisuudesta, Kanerva sanoi.

Suomi pelaa marraskuussa kaksi kovaa harjoitusmaaottelua Pohjois-Makedoniaa ja Norjaa vastaan. Molemma ottelut pelataan vieraskentällä.

LUE MYÖS:

Debytantilta loistava esitys, Huuhkajat venyi mutapainissa elintärkeään voittoon – tätä voitto tarkoittaa