HELSINKI. HJK hävisi torstai-iltana AS Romalle kunniakkaan taistelun jälkeen maalein 1-2. HJK:n kapteenina ottelussa toimi vasta 20-vuotias Santeri Väänänen.

Väänänen pärjäsi erinomaisesti Romaa vastaan. Nuorukainen nousi ikävän loukkaantumisen jälkeen loppukauden aikana HJK:n avainpelaajiin. Eurooppa-liigassa Väänänen on aloittanut jokaisen pelin avauskokoonpanossa. Väänänen on muodostanut Lucas Lingmanin kanssa HJK:n keskikentän tukijalan.

Torstai-ilta oli kuitenkin poikkeuksellinen, kun Väänänen johdatti Klubin kapteenina kentälle täyden Bolt Arenan edessä, kun vastassa oli José Mourinhon valmentama jättiseura AS Roma.

– Tietenkin se on kunnia olla kapteeni tässä seurassa, jossa olen ollut periaatteessa koko elämäni ja sitten vielä näin isossa pelissä. Ei varmasti voisi kuvitella oikein parempaa paikkaa, Väänänen kommentoi ottelun jälkeen.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela kertoi tarkemmin, miksi Väänänen kantoi kapteeninnauhaa Romaa vastaan.

– Olemme joka vuosi äänestäneet kapteenin samalla tavalla. Kaikilla pelaajilla ja taustahenkilöillä on kolme ääntä, kaksi ääntä ja yksi ääni. Olen aina halunnut, että kapteenistossa olisi yksi nuori kapteeni, joka olisi ikään kuin kasvamassa tehtävään. Santeri on ollut tänä vuonna siinä roolissa. Hän oli kapteenistosta tänään (torstaina) ainoa, joka oli avauksessa kentällä, joten se oli looginen valinta, Koskela avasi SuomiFutis-sivustolle.

Väänänen on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 72 ottelua HJK:n riveissä. Se on komea lukema hallitsevan suomenmestarin riveissä. Varsinkin kun ottaa huomioon Väänäsen lukuisat ikävät loukkaantumiset.

HJK:n kohdalla on ajoittain puhuttu siitä, ettei seura anna omille kasvateilleen riittävästi mahdollisuuksia. Tämä väite on viime aikoina menettänyt merkityksensä.

Tällä kaudella HJK peluutti omia kasvattejaan Veikkauliigassa toiseksi eniten kaikista seuroista. AS Romaa vastaan HJK:lla oli yhdeksän kotimaista pelaajaa avauksessa, joista peräti viisi pelaajaa oli HJK:n omia kasvatteja. Tuollaisiin määriin ei kovin moni Eurooppa-liigassa pelaava seura pääse.

– Aina mietitään, miten suomalaisen seuran menestys eurokentillä palvelisi kotimaista jalkapalloa, niin siinä on ainakin yksi vastaus. Olemme kasvattajasarja ja kasvattajamaa, niin kyllä sillä on mielestäni iso arvo, että meillä on tuossa yhdeksän suomalaista pelaajaa (avauksessa). Ja vielä aika monta sellaista pelaajaa, jotka ovat siinä iässä, että toivottavasti menevät vielä urallaan eteenpäin tai ainakin pitäisi mennä, Koskela sanoi.

Yksi niistä pelaajista on Väänänen, joka on jättänyt europeleissä itsestään kuvan, joka varmasti kiinnostaa tällä hetkellä kotimaan rajojen ulkopuolella. Ennen kaikkea Väänäsen kypsät otteet ja vahva luonne keräävät Koskelalta kiitosta.

– Hän on mahtava nuori pelaaja. Hänellä on ollut urallaan paljon loukkaantumisia. Kesällä hän kuntoutui ja oli lopulta äärimmäisen tärkeä pelaaja siinä, että voitimme mestaruuden ja pelaamme näitä (Eurooppa-liigan) pelejä.

– Se kertoo hänen luonteestaan, sellaisesta periksiantamattomuudesta ja määrätietoisuudesta, että kaikkien vaikeuksien jälkeen hän on noussut tähän tilanteeseen, missä hän on tällä hetkellä. Kun pelataan näin korkealla tasolla, Santeri lyö aina koko kroppansa sataprosenttisesti peliin. Siinä on varmasti hänen kaksi isointa tämän hetken ominaisuutta. Täytyy muistaa, että kyseessä on nuori mies, ja niitä johtajan ominaisuuksia ehtii vielä tulla matkan varrella lisää, Koskela kehui.

Katso HJK–AS Roma -ottelun kooste alla olevalta videolta. Kaikki Eurooppa-liigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!