HELSINKI. HJK:n kauden viimeinen kotiottelu oli vauhdikas eurooppalaisen huippujalkapallon ilta, jossa lopulta parempi joukkue voitti. Töölön illassa nähtiin viisi maalia, joista VAR vei kaksi. AS Roma voitti ottelun lopulta maalein 2-1.

Ottelun alussa paukkui ja rätisi, kun HJK:n kannattajapäädyissä käynnistyi melkoinen valoshow. Hetkeä myöhemmin raketit alkoivat paukkua stadionin ulkopuolella. Sekään tuskin oli sattumaa (lue lisää).

HJK sai otteluun jälleen kerran hyvän alun. Roma selvästi vielä tutustui keinonurmeen, josta riittiä puhetta ennen ottelua. Roman päävalmentaja José Mourinho oli sitä mieltä, että tekonurmella pelattava jalkapallo on kokonaan eri urheilulaji.

Kotijoukkue osoitti vahvuutensa tekonurmijalkapallossa heti ottelun alussa. HJK rakensi vasemmalta laidalta komeasti itsensä boksiin, jossa Roman puolustus lopulta onnistui blokkaamaan David Brownen laukauksen kulmapotkuksi.

Lingman lähetti tarkan kesityksen taka-alueelle, josta Arttu Hoskonen pääsi puskemaan melko vapaasti. Roman maalivahti Rui Patrício venyi kuitenkin huipputorjuntaan alakulmasta. Hoskonen oli puskea maalin myös Roomassa.

Laatua pursuava Roma alkoi pelin edetessä tulla paremmin sinuiksi keinonurmen kanssa. Se alkoi myös näkyä kentällä, kun Roma otti pelin komentoonsa.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Roma onnistui maalinteossa, mutta maali hylättiin VAR-tarkastelun jälkeen. Lorenzo Pellegrinin kulmapotku oli täydellinen, ja Bryan Cristanten pusku samoin, mutta Cristian Volpato häiritsi HJK:n maalivahti Conor Hazardia puskuhetkellä paitsioasemassa.

Töölössä väki suorastaan mylvi, kun ottelun erotuomari Tiago Martins käveli tv-ruudulta pois ja osoitti kätensä ylös paitsion merkiksi. Lähes yhtä kova meteli kuultiin hieman aiemmin, kun HJK:n kasvatti Matti Peltola voitti oman kaksinkamppailunsa komealla taklauksella ja sen jälkeen Perparim Hetemaj hankki vapaapotkun kotijoukkueelle.

HJK:n ilonaiheet jäivät lopulta vähiin ensimmäisellä puoliajalla. Vierasjoukkue oli vahvempi ja lopulta muutama minuutti ennen taukovihellystä Roma sai myös pallon maaliin. Sitä ei enää kumottu.

Tälläkin kertaa Roma-kapteeni Pellegrini lähetti kaukaa oikealta laidalta keskityksen boksiin, jossa Tammy Abraham nousi korkeimmalle ja puski pallon huippuhyökkääjän elkein maaliin.

Europelien ihmemies

HJK:n ehdotonta parhaimmistoa kuluvan kauden europeleissä on ollut Italiasta viime keväänä HJK:n paitaan palannut Perparim Hetemaj. Myös Romaa vastaan Hetemaj oli elementissään hankkien vapaapotkuja kotijoukkueelle ja tekemällä myös komean maalin.

Hetemaj onnistui Ludogoretsia vastaan komealla puskulla ja nyt nähtiin sitten hieman onnekkaampi osuma. HJK pelasi vahvasti pallon kanssa keskustassa edeten metri kerrallaan kohti Roman maalia.

Lopulta Lingmanin ulkosyrjäsyöttö tavoitti Hetemajn boksin tuntumasta. Hetemaj sai jalkansa vapaaksi ja laukaisi. Veto otti kimmokkeen Roman puolustajasta ja painui vastustamattomasti maaliin ohi Patrícion.

Töölöläiset eivät varmasti ole olleet tottuneet siihen meteliin, joka Bolt Arenalta lähti Hetemajn osuman jälkeen myöhään torstai-iltana.

Hetamaj joutui lopulta jättämään kentän 69. minuutilla kaikkensa antaneena. Kotiyleisö antoi raikuvat aplodit Hetemajlle, joka näytti tällä kaudella olevansa europelien ihmemies.

Hoskonen teki lopulta maalin

Hoskonen oli epäonninen Romaa vastaan. Erinomaiset puskut olisivat voineet pikkuriikkisen paremmalla onnella tuoda kaksi maalia italialaista suurseuraa vastaan. Lopulta tilastoihin merkttiin vain oma maali.

Pellegrini oli jälleen järjestelemässä Roman hyökkäystä. Pallo pelattiin laitaan 30-vuotissyntymäpäivää viettäneelle Stephan El Shaarawylle, joka lähetti kovan keskityksen maalille.

Abraham kurkki Hoskosen selän takana, ja toppari yritti purkaa tilanteen, mutta pallo kimposi Hoskosen polvesta omaan maaliin. Roma oli jälleen edellä.

VAR vei uskomattoman kauniin maalin

HJK sai 79. minuutilla illan toisen kulmapotkunsa. Lingman lähetti pallon maalille. Roma sai purettua tilanteen kauas David Brownelle saakka. Browne ei arastellut vaan latasi sydämensä kyllyydestä suoraan vastapalloon.

Pallo kohosi ilmassa. Hetkeksi aika pysähtyi Töölön jalkapallostadionilla, kunnes stadion räjähti. Brownen arviolta 35 metristä lähtenyt laukaus oli löytänyt tiensä yläriman kautta oikeaan ylänurkkaan. Bolt Arena riehui ja juhli onnesta.

Samaan aikaan Roma-puolustaja Cristante keräili itseään maan pinnassa. Erotuomari Martins katseli hetken aikaa tyhjyyteen ja sai sitten tiedon korvanappiinsa. Kohti tv-ruutua.

Martins lopulta kumosi Brownen maalin. Maalin, joka olisi heittämällä ollut yksi upeimmista osumista koskaan Töölön jalkapallostadionilla. Maalin edustalla Malikin katsottiin rikkoneen Cristantea, kun hänen kätensä osui Roma-topparia kasvoihin.

Kotiyleisö ei päätöstä sulattanut. ”UEFA, mafia” -huudot raikuivat stadionilla, jossa oli eletty juuri yksi ikimuistoisimmista hetkistä kotijoukkueen europelien historiassa. Muisto jäi varmasti tästäkin, mutta tulostaululla se ei näkynyt.

Roma sinnitteli lopulta 2-1-johdossa aina päätösvihellykseen saakka. HJK osoitti jälleen kerran, ettei sen tarvitse hävetä yhtään omaa pelaamistaan Euroopan kirkkaissa valoissa.

Mourinhon Roma oli pelin jälkeen helpottunut ja onnellinen. Vieraat taistelevat yhä pääsystä Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. HJK:n hieno eurotaival päättyi lohkovaiheeseen.

PvmOtteluTulos
03.11.2022BragaBRAMalmöMFF2-1
03.11.2022Union Saint-GilloiseUSGUnion BerlinUNI0-1
03.11.2022Real BetisBTBHJK3-0
03.11.2022AS RomaROMLudogoretsLUD3-1
03.11.2022RennesRENAEK LarnacaLAR1-1
03.11.2022Dynamo KiovaDYKFenerbahceFEN0-2
03.11.2022Bodö/GlimtBOGPSV EindhovenEIN1-2
03.11.2022ArsenalARSFC ZurichZUR1-0
03.11.2022AS MonacoASMBelgradin Punainen tähtiCRZ4-1
03.11.2022TrabzonsporTRAFerencvarosFTC1-0
03.11.2022OlympiakosOLYNantesNAN0-2
03.11.2022FK KarabahQARFreiburgSCF1-1
03.11.2022FeyenoordFEYLazioLAZ1-0
03.11.2022MidtjyllandMJYSturm GrazSTU2-0
03.11.2022Real SociedadSOCManchester UnitedMUN0-1
03.11.2022Sheriff TiraspolSHFAC Omonia NicosiaOMO1-0
#JoukkueOVTHMP
1Real Betis BTB651012-416
2AS Roma ROM631211-710
3Ludogorets LUD62138-97
4HJK60152-131

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!