HELSINKI. HJK:hon täksi kaudeksi palannut Perparim Hetemaj loisti torstaina Eurooppa-liigan ottelussa Ludogoretsia vastaan. Erinomaisen pelin kruunasi vielä komea tasoitusmaali, joka nousi korkealle Hetemajn uran arvoasteikossa. Ottelu päättyi 1-1-tasapeliin.

Hetemaj pelasi hyökkäävässä roolissa vasemmalla laidalla, mutta hän hakeutui toistuvasti linjojen väliin pelattavaksi. Hetemaj teki oikeastaan kaikkea, mitä pelaajalta voi vain toivoa. Hän hankki tärkeitä rikkeitä, jollaisesta myös tasoitusmaali tuli, haastoi puolustusta, tarjoili pelikavereille maalintekopaikkoja ja teki erinomaisia syvyysjuoksuja.

Monella mittarilla Hetemaj pelasi lähes täydellisen pelin. 35-vuotias keskikenttäpelaaja lähti 16 vuotta sitten HJK:sta maailmalle taitavana pallonkäsittelijänä ja 1vs1-pelaajana.

Uran aikana Hetemaj muovasi itsestään raastavan keskikenttäpelaajan, joka tekee valtavan määrän töitä, hankkii rikkeitä ja on vastustajan vinkkelistä niin sanotusti ärsyttävä pelaaja. Ludogoretsia vastaan nähtiin Hetemajn molemmat puolet pelaajana, ja pelkästään hyvässä.

– Tämän joukkueen intohimo ja tavoitteet sytyttävät pelaamaan. On helppo nauttia tästä hommasta. Tulin tänne, koska halusin voittaa Suomen mestaruuden. Tässä on paljon pelaajia, joiden kanssa olen pelannut ja paljon myös nuoria pelaajia, joilta saan sellaista nuoruuden intoa. Nämä ovat hienoja pelejä pelata suomalaisessa joukkueessa. Jos nämä eivät sytyttäisi, niin pitäisi varmaan lopettaa, Hetemaj totesti ottelun jälkeen.

Hetemaj ehti upealla ulkomaan urallaan pelata muun muassa yli 300 ottelua todella laadukkaassa Serie A:ssa. Maalien mättämisestä Hetemajta ei kuitenkaan Italiassa muisteta. Hetemaj teki 300 sarjaottelussa kahdeksan maalia. Siihen nähden HJK:n riveissä kuluvan kauden aikana syntyneet kolme osumaa ovat melko kova saavutus.

Maaleja ei ole liikaa tullut, joten Hetemajn oli sinällään helppo nostaa Ludogoretsia vastaan tehty osuma korkealle uran aikana tulleista osumista.

– Serie A on totta kai… Olen ainoa suomalainen pelaaja, joka on siellä tehnyt maalin, niin se on ja pysyy ykkösenä. Lapsuuden unelmani oli kuitenkin pelata nimenomaan Serie A:ssa. Tämä maali nousee kuitenkin samalle tasolle kuin ensimmäinen A-maajoukkuemaalini. Sanon silti myös sen, että en ole kauhean paljon maaleja tehnyt, joten ne kaikki maalit ovat aika korkealla, Hetemaj sanoi hymyillen.

Hetemaj on noussut kauden edetessä arvokkaaksi pelaajaksi HJK:lle, mikä ei sinänsä tullut yllätyksenä. Varsinkin europeleissä Hetemaj on ollut HJK:n ehdotonta parhaimmistoa. Kokemus on näkynyt kentällä itseluottamuksena.

– Silloin kun tulin, olin aika loppu. Alla oli pitkä kausi (Serie B:ssä). Olen mielestäni pelannut ihan hyvin myös Veikkausliigan puolella, mutta toki nämä pelit sytyttävät vielä vähän enemmän. Kun joukkue pelaa hyvin, siinä kaikkien taso nousee. Tästäkin pelistä voisi nostaa esiin monia nuoria pelaajia, jotka pelasivat hyvin, Hetemaj totesi nöyrästi.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela on saanut Hetemajsta paljon irti. Eurooppa-liigan puolella Hetemajn peluuttaminen hyökkäävämmässä roolissa on ollut erinomainen taktinen veto.

– Perpa on monikäyttöinen ja kokenut pelaaja, joka pystyy sopeutumeen erilaisiin rooleihin, ja se antaa erilaisia vaihtoehtoja. Hän on myös pelannut tämän tyyppisiä pelejä paljon, Koskela korosti tähtipelaajansa kokemusta.

Ensi sunnuntaina Hetemajlla on mahdollisuus kruunata paluunsa HJK:hon. Valkeakoskella HJK:lla on mahdollisuus varmistaa liigamestaruus. Se vaatii voittoa Hakasta.

– Toivottavasti mestaruus tulisi mahdollisimman nopeasti. Nyt täysi fokus on sunnuntaissa, Hetemaj sanoi päättäväisesti.

Katso HJK-Ludogorets-pelin kooste alla olevasta videosta. Kaikki Eurooppa-liigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS