Norjan maajoukkueen päävalmentaja Ståle Solbakkenin mielestä jalkapallo ei tehnyt tarpeeksi estääkseen Qatarin MM-kisoja.

Kisojen isäntämaassa vallitsevat ihmisoikeusongelmat ovat huolestuttaneet Solbakkenia.

– Ensimmäiseksi FIFA teki suurimman virheen myöntäessään vuonna 2010 olosuhteet huomioiden Qatarille turnauksen. Se oli tottakai se suurin virhe, Solbakken kommentoi lehdistölle ennen ystävyysottelua Irlantia vastaan.

– Sen jälkeen, en usko että jalkapallo on tehnyt tarpeeksi. En usko journalistien tehneen tarpeeksi. Kun kisat myönnettiin Qatarille, koko maailma oli ensimmäiset vuodet enemmän tai vähemmän unessa. Mukaan lukien jalkapalloihmiset ja journalistit.

Solbakken uskoo FIFA:n antavan ristiriitaisen näkemyksen periaatteistaan. Lajin kattojärjestö kehoittaa maajoukkueita keskittymään MM-kisoissa pelaamaan, mutta samalla pyytää Venäjää lopettamaan Ukrainan sodan.

– Minun suurimmat huolenaiheeni ovat ihmisoikeusasioissa ja FIFA:n tavasta käsitellä ne. Se ei ole toiminut.

– On sääli, että FIFA:n johtajilla on outoja tarkoitusperiä. ”Pelataan vain jalkapalloa, eikä keskitytä muihin asioihin.” Samalla he kuitenkin yrittävät päättää sodan. Se kommunikaatio on hieman omituista.

Solbakken ymmärtää kisoihin matkustavilla joukkueilla tehtävänä on kilpailla, mutta vaatii myös voimakkaampia kannanottoja vastaavien tilanteiden välttämiseen.

– Sinne menevien joukkueiden erityisesti pelaajien päätehtävä on pelata ja valmentajien valmentaa. Samaan aikaan kuitenkin jalkapallon poliitikan ihmisillä on vastuu hallita, mihin maihin MM-kisoja annetaan. Ihmisoikeus pitää olla tasavertaisia ja ihmisiä on pystyttävä kohtelemaan hyvin.

Lähde: Independent

LUE MYÖS!