Englannin ja Ranskan MM-puolivälierässä eletään viimeisiä ratkaisuhetkiä.

Englannin kapteeni Harry Kane asettuu ampumaan illan toista rangaistuspotkua, joka määrittäisi pitkään odotettua maailmanmestaruutta jahtaavan maan kohtalon.

Kane murtuu paineiden alla ja ampuu pilkun taivaan tuuliin, kuin David Beckham konsanaan vuoden 2004 Portugalin EM-turnauksessa. Saman aikaisesti kansainvälisen ohjaajan kamera kääntyy lähikuvaksi Ranskan supertähteen Kylian Mbappéen, joka nauraa räkättäen leveä virne kasvoillaan.

Ohjaajan leikkauksesta saan voimakkaan kuvan, että Mbappén puhuttava reaktio olisi vahingoniloista ilkeilyä Kanen epäonnistumiselle. PSG-hyökkääjän virne levisi viraaliksi sosiaalisessa mediassa ja on rakentanut mustavalkoista kuvaa tilanteesta.

ESPN FC

@ESPNFC
Mbappe's reaction to Harry Kane's miss:

Mbappé reaktio suututti somessa erityisesti Englannin kannattajia, joille televisiokuva välitti eräänlaisen illuusion vahingonilosta ilkeilevästä tähdestä, joka nautti täysin rinnoin vastapuolen epäonnistumisesta.

Oma tulkintani on, että lähikuvaan leikatessaan katsojien nähdä sen mielikuvan, jonka he haluavat nähdä.

Samaa tehokeinoa käytetään esimerkiksi tosi tv:ssä luomaan konflikteja eri osapuolten välillä.

Aihe on etenkin Englannin jalkapallokansalle arka, koska joukkue on kokenut lähihistoriassa niin monia pettymyksiä juuri rangaistuspotkuista. Kaatuivathan viime kesän EM-haaveetkin pilkkukilpailussa.

Tämän reaktion voi tulkita myös toisella tavalla.

Toisesta kuvakulmasta katsottuna Mbappé ei katsonut tuulettaessaan Kaneen päin. Ranskan ykköspyssy oli ollut koko pelin Englannin puolustajien tiukan vartioinnin alla ja taistelun ratkettua kilpaurheilijan suuret paineet purkautuivat tässä tilanteessa räväkkään riemuun.

Myös muut Ranskan pelaajista juhlivat Kanen hukatun mahdollisuuden jälkeen, mutta joukkueen reaktion taustalla ei ollut henkilökohtaista vahingoniloisuutta Englannin kapteenia kohtaan.

Mbappén itsensä kohdalla ilakointi Kanen epäonnistumisesta ei tunnu loogiselta. Ranskan kultapoika koki saman kohtalon viime vuoden EM-kisoissa hukattuaan ratkaisevan pilkun pudotuspelissä Sveitsiä vastaan.

Mbappélla ei ole omien kokemustensa pohjalta syytä ilkeillä Kanelle tämän karmean pettymyksen hetkellä. Tässä kamppailussa kaksi turnauksen suurta ennakkosuosikkia kamppaili MM-välieräpaikasta.

Onko sen saavuttamisesta leveämmin riemuitseminen niin paheksuttavaa? Pieni naurunpurkaus tämän luokan voiton jälkeen tuskin tekee kenellekään hallaa.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni

LUE MYÖS!