Jalkapallon MM-turnaus nostaa aina uusia pelaajia koko maailman tietoisuuteen. Listasimme eniten osakkeitaan MM-kisoissa nostaneet pelaajat.

MM-kisat ovat pelaajalle erinomainen sauma nostaa omia osakkeitaan siirtomarkkinoilla. James Rodríguez nousi Kolumbian riveissä vuoden 2014 MM-kisoissa hetkessä maailman halutuimmaksi pelaajaksi.

Qatarin turnauksessa uusia nimiä nousi yllättävän paljon. Tuleva tammikuun siirtoikkuna voi nousta monelle MM-kisoissa säväyttäneelle pelaajalle ajankohtaiseksi. Markkina-arvo on nyt näiden pelaajien kohdalla huipussaan ja kiinnostusta varmasti riittää.

10. Azzedine Ounahi, Marokko, Angers

Marokon keskikentällä nähtiin turnauksen yksi parhaista parivaljakoista. Sen toinen puolisko oli vasta 22-vuotias Azzedine Ounahi, joka edustaa seuratasolla Ligue 1:ssä pelaavaa Angersia. Ounahi pelaa vasta toista kauttaan Ranskan pääsarjaa ja tätä menoa tie voi nopeastikin viedä isompiin ympyröihin.

Azzedine Ounahi oli Marokon keskikentän takuumies MM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

Angers saa olla tyytyväinen, että sorvasi Ounahille vuoteen 2026 saakka ulottuvan sopimuksen, josta tullaan maksamaan vielä varsin mukava korvaus.

9. Julián Álvarez, Argentiina, Manchester City

Man City näki jo hyvissä ajoin sen, mitä muu maailma sai nähdä MM-kisoissa. City hankki Álvarezin, 22, viime tammikuussa argentiinalaisesta River Platesta 21,5 miljoonalla eurolla. Nuorukainen siirtyi Cityyn vasta viime kesällä.

Samaan aikaan Cityyn siirtyi myös muuan Erling Haaland, joka on vienyt ansaitusti parrasvalot syyskaudella Valioliigassa. Álvarez osoitti kuitenkin MM-kisoissa, ettei Cityn tarvitse vähään aikaan pohtia ysipaikan vaihtoehtojaan. Mikäli peliaikaa ei ole näköpiirissä, saattaa Àlvarez etsiä sitä muualta, mutta halvalla ei argentiinalainen enää Citystä lähde.

8. Gonçalo Ramos, Portugali, Benfica

Harvoin on yhdellä ottelulla ollut niin suurta merkitystä kuin 21-vuotiaan Gonçalo Ramosin neljännesvälierällä Sveitsiä vastaan. Ramos on paukuttanut Benficassa maaleja syyskauden aikana päästyään Darwin Núñezin varjosta. Harva osasi silti odottaa, että Ramos vie itse Cristiano Ronaldolta avauksen paikan Portugalin riveissä.

Ramos teki hattutempun Sveitsiä vastaan ja syötti vielä yhden maalin. Ottelun jälkeen Ramos yhdistettiin – kuinka ollakaan – Ronaldon ulos potkineeseen Manchester Unitediin, joka etsii jo tammikuussa uutta hyökkääjää. Tähtiin kirjoitettu?

7. Alexis Mac Allister, Argentiina, Brighton

Kun Giovani Lo Celso joutui jäämään sivuun loukkaantumisen takia Argentiinan keskikentältä, moni oli jo valmis tuomitsemaan Argentiinan. Lo Celson ja Lionel Messin yhteispeli kun oli ollut yksi suurimmista syistä Argentiinan menestykseen MM-kisoja ennen.

Alexis MacAllister korvasi upeasti Giovani Lo Celson Argentiinan paidassa. Kuva: Getty Images.

Brightonissa vahvan syyskauden pelannut Mac Allister nostettiin avaukseen ja loppu on historiaa. Mac Allister pelasi erinomaisen turnauksen, jonka kruununa nähtiin fantastinen esitys MM-finaalissa. Brightonissa ymmärretään Mac Allisterin arvo, sillä hänelle sorvattiin jo ennen MM-turnausta optiovuoden sisältävä jatkosopimus vuoteen 2025 saakka.

6. Jurriën Timber, Hollanti, Ajax

Hollannin ja Ajaxin puolustajakasvatuksen uusin helmi on 21-vuotias Jurriën Timber, joka nousi MM-kisoissa ensimmäistä kertaa ison yleisön tietoisuuteen. Timber oli jo toki pelannut isoja minuutteja Mestarien liigassa, mutta MM-kisoissa miehen edesottamukset nousivat uudenlaiseen valokeilaan.

Jurriën Timber loisti Hollannin paidassa. Kuva: Getty Images.

Timber on jo pitkään ollut yksi maailman lupaavimpia toppareita, eikä MM-turnaus ainakaan heikentänyt herran osakkeita. Timber pelasi jo EM-kisoissa Hollannin avauksessa, joten mistään täysin uudesta nimestä ei ole kysymys. Pian Ajaxin toimistolla on joka tapauksessa tilipäivä. Kymmenien miljoonien eurojen tilipäivä.

5. Dominik Livakovic, Kroatia, Dinamo Zagreb

Jos joku nousi MM-kisoissa puskista, oli hän Dominik Livakovic. Maalivahti, josta tuli jokaisen rankkarinlaukojan painajainen MM-turnauksen aikana. Livakovic voitti Kroatialle kaksi rankkarikisaa pudotuspelivaiheessa ja hänen taakseen tehtiin rankkarikisoissa vain kolme maalia kahdeksasta yrityksestä.

Rankkarilaukojien painajainen, Dominik Livakovic. Kuva: Getty Images.

Dinamo Zagrebia ja NK Zagrebia urallaan edustanut 27-vuotias maalivahti saattoi pelata itselleen pääsylipun Euroopan huippusarjoihin. Ikänsä puolesta Livakovicilla on vielä paljon annettavaa.

4. Enzo Fernández, Argentiina, Benfica

Argentiinan mestaruuden yksi takuumies löytyi kasipaikalta. Vasta 21-vuotias Enzo Fernández pelasi loistavan MM-turnauksen. Harva osasi odottaa Fernándezilta niin kypsiä otteita, mitä lopulta nähtiin. Fernández siirtyi vasta viime kesänä River Platesta Benficaan, mutta vieläkin suuremmat areenat saattavat olla jo pian tähtäimessä.

Riemua riitti, kun Enzo Fernández juhli MM-kultaa. Kuva: Getty Images.

Fernández nähdään myös Mestarien liigan jatkopeleissä Benfican riveissä, joten uusia ison huomion näyttöpaikkoja on luvassa jo pian. Niissä Fernández näytti MM-kisojen aikana viihtyvän erinomaisesti.

3. Cody Gakpo, Hollanti, PSV

Hollannille kolme maalia MM-kisoissa tehnyt Cody Gakpo oli jo ennen MM-turnausta monen suurseuran tähtäimessä. Eikä tilanne todellakaan muuttunut MM-kisojen jälkeen. Gakpo saattaa hyvin olla seuraava pelaaja, josta maksetaan yli kolminumeroinen siirtosumma.

Cody Gakpo voi olla seuraava yli sadan miljoonan euron mies. Kuva: Getty Images.

PSV:tä koko uransa edustanut Gakpo, 23, saanee melko paineettomassa tilassa valita seuraan seuransa. Samalla mies tekee melko rahakkaan palveluksen rakkaalle seuralleen, PSV:lle.

2. Joško Gvardiol, Kroatia, RB Leipzig

Kroatian 20-vuotias toppari oli yksi turnauksen parhaista puolustajista. Gvardiol tulee pian olemaan maailman kallein puolustaja. Manchester City on valmis laittaamaan eurot tiskiin saadakseen tulevaisuuden seuraavan Virgil van Dijkin.

MM-kisoissa Gvardiol pelasi maski päässään, ja Google-haut räjähtivät, kun ihmiset etsivät tietoa tästä Zorron näköisestä puolustajasta, joka riisti palloja, teki katkoja ja syötti omilleen kovalla prosentilla.

1. Sofyan Amrabat, Marokko, Fiorentina

Marokon keskikentällä syntyi MM-kisojen aikana todellinen sensaatio. Fiorentinan keskikenttäpelaaja Sofyan Amrabat tuntui olevan joka puolella kenttää. Välillä tuntui, ettei Amrabatin ohi pääse millään. Amrabat, 26, ei ole enää mikään nuori lupaus, mutta loistavat MM-kisat nostivat hänet kertaheitolla ensi tammikuun siirtoikkunan mielenkiintoisimmaksi pelaajaksi.

Fiorentina maksoi Amrabatista vajaa 20 miljoonaa euroa tammikuussa 2020. Tuo summa pitänee vähintäänkin kaksinkertaistaa, jos joku seura haluaa keskikentän työmyyrän omaan joukkueeseensa. Fiorentina haluaa varmasti pitää timantistaan kiinni, mutta voi olla, että jo tammikuussa pöydälle tulee sellainen tarjous, ettei sitä kannata enää hylätä.

#PelaajaIkäMaaSeura
1Sofyan Amrabat26MarokkoFiorentina
2Joško Gvardiol20KroatiaRB Leipzig
3Cody Gakpo23HollantiPSV
4Enzo Fernández21ArgentiinaBenfica
5Dominik Livakovic27KroatiaDinamo Zagreb
6Jurriën Timber21HollantiAjax
7Alexis Mac Allister23ArgentiinaBrighton
8Gonçalo Ramos21PortugaliBenfica
9Julián Álvarez22ArgentiinaManchester City
10Azzedine Ounahi22MarokkoAngers

Erityismaininnat: Jude Bellingham (Englanti, Borussia Dortmund), Adrien Rabiot (Ranska, Juventus), Daizen Maeda (Japani, Celtic), Salem Al-Dawsari (Saudi-Arabia, Al-Hilal), Emiliano Martínez (Argentiina, Aston Villa).

LUE MYÖS!