Kohuttu Euroopan Superliiga on nostanut taas päätään.

12 Euroopan suurseuraa ilmoitti huhtikuussa 2021, että ne ovat perustamassa Superliigaa, uutta suljettua sarjaa. Hanke kuopattiin kuitenkin vain pari päivää virallisen julkistamisensa jälkeen, kun seura toisensa jälkeen vetäytyi siitä kovan ulkoisen paineen ja kritiikin alla.

Kritiikkiä tuli niin muilta seuroilta, liigoilta, kannattajilta kuin myös poliitikoilta.

Nyt Euroopan Superliigan taustalla toimiva A22 Sports Management Group on kertonut uusista suunnitelmistaan. Kiistanalaisen kilpailun formaattia on uudistettu siten, että siinä kilpailisi 60-80 joukkuetta, jotka olisi jaettu eri sarjatasoille. Uudessa formaatissa ei olisi myöskään vakituisia jäseniä.

Alkuperäisessä Superliiga-suunnitelmassa kilpailun vakituiset jäsenet olivat englantilaiset Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, italialaiset Internazionale, Juventus ja AC Milan sekä espanjalaiset Atlético Madrid, Barcelona ja Real Madrid.

Superliigan puolesta jäivät lopulta taistelemaan ainoastaan Real Madrid, Barcelona ja Juventus muiden seurojen vetäydyttyä hankkeesta.

A22:n toimitusjohtaja Bernd Reichart sanoi torstaina, että yhtiö on kuullut viime lokakuusta lähtien lähes 50 eurooppalaista seuraa ja kehittänyt palautteen perusteella kymmenen periaatetta, jotka toimisivat uuden kilpailun perustana.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Ben Jacobs

@JacobsBen
🚨 A22 Sports Management, promoters of the European Super League (ESL) have released a ten-point manifesto outlining their core principles following stakeholder dialogue with around 50 clubs.

Uudessa formaatissa seurat pelaisivat kauden aikana vähintään 14 Superliiga-ottelua kaudessa, mikä Reichartin mukaan lisäisi seuratulojen ”vakautta ja ennustettavuutta”.

A22 on riitauttanut UEFA:n ja FIFA:n oikeuden estää Superliigan perustaminen ja määrätä seuraamuksia siinä kilpaileville seuroille.

Superliigan taustayhtiö on väittänyt, että jalkapallon hallintoelimet käyttävät väärin määräävää markkina-asemaansa EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti.

– Eurooppalaisen jalkapallon perusta on vaarassa romahtaa, kommentoi Reichart Die Weltille.

– On muutoksen aika. Jalkapallossa yrittäjäriski on seurojen vastuulla. Mutta kun tärkeät päätökset ovat vaakalaudalla, seurat joutuvat liian usein istumaan toimettomina sivussa, kun urheilullinen ja taloudellinen perusta murenee niiden ympärillä.

– Keskusteluissamme on myös käynyt selväksi, että seurojen on usein mahdotonta puhua julkisesti järjestelmää vastaan, joka käyttää sanktioiden uhkaa vastustuksen estämiseksi.

UEFA on torjunut täysin idean, että A22 voisi auttaa lanseeraamaan uuden kilpailun, joka kilpailisi UEFA:n oman Mestarien liigan kanssa. UEFA totesi viime marraskuussa, että ”koko eurooppalainen jalkapallo vastustaa heidän ahnetta suunnitelmaansa”.

Joulukuussa UEFA ja FIFA saivat merkittävää tukea pyrkimykselleen estää Superliigan perustaminen, kun Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen raportissa todettiin, että jalkapallon kattojärjestöjen säännöt ovat ”EU:n kilpailulainsäädännön mukaisia”. Lopullisen päätöksen tekee 15-jäseninen suuri jaosto keväällä.

Lähteet: Athletic, Telegraph, BBC