Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on evännyt Indonesialta oikeuden järjestää tämän vuoden alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisat.

Kyseessä olisi ollut ensimmäinen Indonesiassa järjestetty FIFA:n turnaus, mutta lajin kansainvälinen kattojärjestö päätti vaihtaa kisaisäntää maassa nähtyjen mielenosoitusten takia.

Viikonvaihteessa ilmoitettiin, että FIFA on perunut turnauksen arvonnan, joka oli tarkoitus järjestää ensi perjantaina. Indonesian jalkapalloliitto (PSSI) kertoi peruutuksen syyksi sen, että, Balin kuvernööri Wayan Koster kieltäytyi isännöimästä Israelin joukkuetta.

Järjestäjät olivat toivoneet, että Israelin otteluiden järjestäminen hindulaisenemmistöisellä Balin saarella olisi hiljentänyt paikallisten vastareaktioita, mutta Kosterin kanta ja mielenosoitukset todistivat toisin.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Noin sata konservatiivista muslimimielenosoittajaa marssi tässä kuussa pääkaupunki Jakartassa vastustaakseen Israelin osallistumista kisoihin.

Indonesia on maailman väkirikkain muslimienemmistöinen valtio, eikä sillä ole virallisia diplomaattisuhteita Israeliin.

– Takaan, että Israelin osallistumisella [kisoihin] ei ole mitään tekemistä ulkopoliittisen kantamme johdonmukaisuuden kanssa Palestiinaa kohtaan, koska tukemme Palestiinalle on aina vahvaa ja vakaata, kommentoi Indonesian presidentti Joko Widodo tiistaina, ennen FIFA:n päätöstä.

– Älkää sekoittako urheilua ja politiikkaa.

Uudesta järjestäjämaasta tiedotetaan ”mahdollisimman pian”. Kisat pelataan 20. toukokuuta – 11. kesäkuuta.

Lähteet: Guardian, AFP, Al Jazeera