Helsinki. HJK:n kausi on käynnistynyt mallikkaasti. Se voitti talvikaudella Liigacupin ja on aloittanut veikkausliigakauden hienosti. Neljästä ottelusta tuloksena on kolme voittoa, yksi tasapeli ja sarjan kärkipaikka.

Viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden voittanut ja Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviytynyt HJK lähti tähänkin kauteen selvästi suurimpana ja todellisuudessa ainoana mestarikandidaattina. Tulokset puhuvat puolestaan.

SuomiFutis-sivusto haastatteli HJK:n Pyry Soiria torstaina Töölössä.

Soiri on aloittanut kauden joukkueen tapaan hienosti. Soiri oli vahvasti mukana HJK:n voittomaalissa toissa viikonloppuna Vaasassa, kun pallo lopulta kimposi VPS-puolustuksen kautta maaliin. Hän on pitänyt paikkansa HJK:n avauskokoonpanossa ja on samalla esiintynyt edukseen.

HJK:n peli on ollut uomissaan jo pitkän aikaa. Joukkue on tehnyt neljässä veikkausliigaottelussa yhteensä kahdeksan maalia. Myös talvikauden otteluissa maaleja syntyi ajoittain kuin liukuhihnalta. Soirin mielestä laadukkaat peliesitykset ja tulokset johtuvat kovasta työnteosta.

– Meillä on ollut hyvin aikaa treenata preseasonilla ja kehittää pelaamistamme. Joukkueessa on hyvä balanssi. Joukkue on täynnä nälkäisiä pelaajia. Lisäksi on totta kai nuoria, keski-ikäisiä ja sitten vanhempia pelaajia. Kyllä mä sanoisin, että kyse on duunista, jota olemme lähteneet viime vuoden loppupuolelta rakentamaan. Olemme löytäneet oman pelityylimme ja siitä kuuluu krediitti valmennukselle, Soiri sanoo.

– Meillä on tänä vuonna kotimaisempi joukkue. Joukkueeseen on tullut uusia nuoria pelaajia. Joukkueessa on lisäksi säilynyt viime kauden runko, minkä kautta saimme hyviä tuloksia. Se on ollut aseemme. Meiltä löytyy nälkää ja kokemusta.

Pyry Soiri on edustanut HJK:ta noin puolentoista vuoden ajan. Viime kausi meni joukkueelta nappiin. Kuva: Juha Tamminen

Soirin mukaan joukkueessa keskustellaan aktiivisesti siitä, mitä on tehtävä, jotta taso ja sitä kautta tulokset olisivat mahdollisimman laadukkaita.

– Joukkueeseen on tullut tälle kaudelle paljon uusia pelaajia, mutta meillä on hyvä balanssi kokeneiden pelaajien suhteen. Olemme pyrkineet saamaan kollektiivin mahdollisimman hyväksi. Totta kai keskustelemme myös paljon asioista. Muun muassa siitä, mitä meidän on tehtävä ja millä tasolla meidän on oltava päivittäin, jotta saamme tuloksen aikaiseksi.

– Se, että päästään Eurooppa-liigaan vaatii, että teemme myös pienet asiat kunnolla ja onnistumme niissä. Loppupeleissä menemme kentälle joukkueena ja voitamme joukkueena. 

HJK:ssa päivittäinen vaatimustaso on asetettu mahdollisimman korkealle

Soiri on tottunut urallaan kovaan vaatimustasoon. Tanskan, Itävallan ja Valko-Venäjän pääsarjoissa mikään ei tule ilmaiseksi. Soiri tiedostaa, miten tärkeää on pitää korkeaa vaatimustasoa yllä päivittäisessä tekemisessä.

– On myös ymmärrettävä vierustoveria ja se, että ei ole keneltäkään pois, jos kaikki onnistuvat. Meilläkin oli viime kaudella todella paljon eri onnistujia eri paikoissa. Sitä se vaatii. Arjessa ymmärretään se, että päivittäisen tekemisen on oltava joka päivä laadukasta. On vaadittava parasta niin itseltä kuin muiltakin.

– Mun mielestä on siistiä, että meillä on joukkueessa paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet ympäri maailmaa. Sitten taas meillä on nuoria kundeja, jotka ovat todella nälkäisiä. Tärkeintä on se, että kuuntelemme toisiamme. Joukkue on täynnä hyviä tyyppejä, jotka yrittävät antaa rakentavaa palautetta.

– Valko-Venäjällä vaatimustaso oli kova, sillä siellä meidän piti voittaa mestaruus. Siihen aikaan siellä oli myös BATE Borisov. Ensimmäisellä kaudella olimme todella lähellä, kun mestaruustaistelu meni viimeiseen kahteen matsiin. Silloin sain ensimmäisen kerran sellaisen fiiliksen (korkeasta vaatimustasosta).

Soiri nauttii HJK:n korkealle asetetusta vaatimustasosta ja suuresta kilpailutilanteesta.

– HJK:ssa on ollut hyvä vaatimustaso. Silloin, kun tulin tänne, oli se sellainen asia, jonka halusinkin kokea. Olen itsekin asettanut sen korkealle. Ei se voittaminen helppoa ole. Itse olen nauttinut siitä, enkä ole ottanut siitä minkäänlaisia paineita. Voittaminen on kivaa ja on siistiä, että meillä on tällainen vaatimustaso. Niin se pitää ollakin saavuttaakseen asioita.

Soiri on pelannut muun joukkueen tavoin hienon alkukauden Töölössä. Kuva: Juha Tamminen

Soirin nykyinen sopimus HJK:n kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen. Oikeana laitapuolustajana alkukauden pelannut Soiri ei ota sen suurempaa stressiä tulevaisuudesta. Jalkapallossa mennään päivä kerrallaan.

– Tällä hetkellä keskityn vain tähän päivään. Fudista on vaikea suunnitella. Haluaisin vain keskittyä tähän hetkeen. Olemme aloittaneet kauden todella hyvin. Se, mitä saavutimme viime kaudella oli hienoa. Puhumme Eurooppa-liigasta ja Suomen mestaruudesta. Tänä vuonna haluamme saavuttaa taas lisää. Toki pitää ymmärtää ja arvostaa sitä, mitä teimme viime vuonna. Se oli iso juttu. Samalla on keskityttävä näihin peleihin tänä vuonna ja sitten katsotaan, mitä eteen tulee.

– Olen ollut aina sellainen ihminen, joka tykkää haasteista. Olen tottunut muuttamaan ympäriinsä, mutta kuten sanoin, niin tässä ammatissa on vähän vaikea suunnitella. Fokus on seuraavassa matsissa ja siitä lähdemme rakentamaan tätä kautta.

Soiri pitää Veikkausliigaa taktisena sarjana – tempossa jäädään jälkeen

Soirin viime kausi HJK:ssa oli varsin mukiinmenevä. Soiri kärsi alkukaudella loukkaantumisista, mutta nousi sittemmin HJK-luotsi Toni Koskelan ehdottomien luottopelaajien joukkoon. Laitapuolustajan tavoite on saada HJK jälleen pelaamaan upeita iltoja lohkovaiheessa.

– Tavoite on parantaa viime kaudesta ja auttaa joukkuetta menestymään paremmin. Voin sen sanoa, että olen nauttinut todella paljon pelaamisesta ja tiedän, että minulla on vielä tosi paljon annettavaa. Viime kaudella alussa oli loukkaantumisia, mutta sittemmin olen päässyt taas vauhtiin. Haluan parantaa myös henkilökohtaisia statsejani. Haluan auttaa joukkuetta saamaan lisää tuollaisia iltoja, joita saimme sellaisia joukkueita vastaan, Soiri viittasi Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Kotimaisessa mediassa on spekuloitu muutaman vuoden ajan Veikkausliigan taktisuudesta. Veikkausliigan valmentajat ja pelaajat pitävät sarjaa taktisena. Soiri on samaa mieltä.

– Ennen ulkomaan reissuani pelasin muutaman vuoden Veikkausliigaa ja voisin sanoa siihen nähden, että kyllä tämä on taktinen sarja. Sen huomaa, kun joukkueet tulevat pelaamaan meitä vastaan, niin se on tietyllä tavalla taktista. Olen pelannut muissakin sarjoissa, kuten Tanskassa, jossa tempo oli kovempi. Itävallassa peli oli taktisempaa. Tanskassa peli oli dynaamisempaa, joten siihen verrattaessa voi sanoa, että Veikkausliigassa peli on taktisempaa.

HJK on ollut jo pitkään melkoisen dilemman äärellä. HJK pelaa Veikkausliigassa poikkeuksetta matalan blokin joukkueita vastaan, jolloin HJK:n tehtävä on yrittää murtaa vastustajan puolustusmuuri. Europeleissä tilanne on täysin erilainen. Euroopassa HJK kohtaa joukkueita, jotka nappaavat pallon- ja pelinhallinnan itselleen ja pakottavat HJK:n puolustamaan.

Soiri tiedostaa, millainen ero sarja- ja europelien välillä on.

– Totta kai. Sen voin sanoa, että aina haluaa jokaisen ottelun olevan mahdollisimman hyvä ja laadukas. Tietenkin sen ymmärtää, koska meillä löytyy todella paljon laatua tähän sarjaan ja nytkin olemme kehittäneet pelitapaamme siihen suuntaan, että saamme kaikista parhaan irti.

HJK voitti viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden. Soirille kyseessä oli uran ensimmäinen sarjamestaruus. Kuva: Juha Tamminen

HJK kohtaa yleensä Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella joukkueen, jota vastaan se lähtee melko suurena ennakkosuosikkina.

– Onhan ne aina vähän erilaisia pelejä, kun eteen tulee vähän tuntemattomampi vastustaja. Niitäkin europeleissä on ollut. Ensimmäisilläkin kierroksilla on ollut tosi paljon heittoa sen suhteen, millaisia joukkueita tulee vastaan. Toki Veikkausliigassakin meidän on oltava jokaisessa ottelussa parhaassa iskussa, jotta voimme voittaa. Kyse on siitä, että pystymme pelaamaan omaa peliämme ja kykenemme pysymään omalla tasollamme. Se on tärkeintä riippumatta siitä, kuka on vastassa.

Urallaan Valko-Venäjän, Itävallan ja Tanskan pääsarjoissa pelannut Soiri myöntää, ettei Veikkausliiga ole uran kovatempoisin tai laadukkain sarja. Silti kehitystä on tapahtunut.

– Muut sarjat, joissa olen pelannut, ovat olleet kovatempoisempia. Ne ovat olleet laadukkaampia, mutta samalla on ollut kiva nähdä, että Suomessakin tapahtuu kehitystä. On hieno juttu, että panostetaan enemmän. On tärkeää, että on ulkomaalaisia vahvistuksia, mutta nuoriin junioreihin panostaminen on myös tärkeää. Tilanne on erilainen kuin kymmenen vuotta sitten. Nyt annetaan enemmän saumoja ja mahdollisuuksia nuorille.

”Mulla on ollut ulkomaille lähdön jälkeen seurajoukkueissa 14 eri valmentajaa”

Soiri pelasi VPS:n paidassa todellisen nappikauden Veikkausliigassa vuonna 2016. Tuolloin 22-vuotias ja vielä laitahyökkääjänä pelannut Soiri iski kymmenen maalia Veikkausliigassa. Se poiki siirron Valko-Venäjän pääsarjaseura Šah’tsjor Salihorskiin. Soiri edusti seuraa kahden vuoden ajan ja mukaan tarttui maan cup-mestaruus. Sarjamestaruus jäi sen sijaan nappaamatta, vaikka se olikin todella lähellä.

Siirto Vaasasta Valko-Venäjälle oli luonnollisesti pienimuotoinen kulttuurishokki, mutta Soiri on kiitollinen vuosistaan ulkomailla.

– Moni sanoi minulle, että luvassa saattaa olla aika erilainen ympäristö. Itsekin tiesin sen, mutta samalla tykkään haasteista. Onhan se aina erilaista, kun menee vieraaseen maahan ja kulttuuriin, mutta mielestäni se on samalla asia, josta on otettava kaikki irti. Olen kiitollinen siitä. Muutos oli suuri kentällä ja sen ulkopuolella, mutta samalla sanon jokaiselle nuorelle, joka sellaisen mahdollisuuden saa, että lähde ehdottomasti.

Viime vuosina lukuiset nuoret kotimaiset pelaavat ovat siirtyneet ulkomaille akatemioihin, vaikka vyöllä ei ole välttämättä debyyttiä kahdella korkeimmalla sarjatasolla tai edes miesten peleistä. Soirin mukaan nuorten pelaajien kannattaa tarttua tilaisuuteen, jos se tuntuu oikealta.

– Se riippuu aika paljon tilanteesta. Itse olen pelannut katufudista siihen asti, kun tulin 16-vuotiaana takaisin Suomeen. Menin silloin ensimmäistä kertaa fudisjoukkueeseen. Kyllä voin sen sanoa, että onhan se nuorille hyvä sauma päästä pelaamaan mahdollisimman aikaisin miesten pelejä. Niissä on ero akatemiapeleihin.

– Toisaalta jos saat sauman jostain hyvästä organisaatiosta, niin kyllä sanoisin, että tartu siihen ja ota siitä kaikki irti. Vaikka kaikki ei aina onnistuisikaan, niin silti siinä huomaa, että kaikesta aina oppii ja olet paljon valmiimpi saadessasi kokemusta.

– Kyllä mä sanoisin kaikille, joilla on se sauma mennä askel eteenpäin, että kannattaa tarttua siihen, vaikka joutuisikin muuttamaan pois himasta. Tapaat uusia ihmisiä ja pääset pelaamaan hyvien pelaajien kanssa.

Nappikausi Vaasassa vei Soirin lopulta Valko-Venäjän kautta Itävaltaan ja Tanskaan. Kuva: Juha Tamminen

Soiri pelasi neljän ja puolen vuoden ajan ulkomailla. Helmikuussa 2017 Soiri siirtyi VPS:sta Šah’tsjor Salihorskiin. Soiri vietti Valko-Venäjällä puolitoista vuotta ennen siirtoaan Itävallan pääsarjassa tuolloin pelanneeseen Admira Wackeriin. Soiri pelasi Admirassa kauden 2018-19. Sen jälkeen luvassa oli siirto Tanskaan. Soiri pelasi kahden vuoden ajan tanskalaisessa Esbjergissä, joista ensimmäinen sujui maan pääsarjassa ja jälkimmäinen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Vuodet ulkomailla opettivat paljon.

– Ne ovat muuttaneet minua todella paljon. On tullut niin paljon kokemuksia ja paljon vastoinkäymisiä. Opettavaisia vuosia. Olen tutustunut tosi paljon ihmisiin. Mulla on ollut ulkomaille lähdön jälkeen seurajoukkueissa 14 eri päävalmentajaa. Mulla vaihtui noin viiden kuukauden välein valmentaja.

– Sanotaanko niin, että kyllä siinä aika paljon oppii. Matsien väliin mahtui kaikennäköisiä vastoinkäymisiä, mutta toisaalta mukana oli paljon hyviäkin juttuja. Olen oppinut todella paljon erilaisista kulttuureista. Harmittaa vain, etteivät kielet jääneet, koska olen muuttanut niin nopeasti.

Katufutaajasta ammattilaisjalkapalloilijaksi

Soiri on tottunut asumaan ulkomailla. Soiri vietti lapsuutensa ja nuoruutensa niin Mosambikissa kuin Namibiassakin. Tuolloin Soiri pelasi aktiivisesti katujalkapalloa.

Soiri palasi Suomeen 16-vuotiaana ja liittyi tuolloin ensimmäistä kertaa jalkapallojoukkueeseen. Soirin tausta jalkapalloilijana on siten hyvin poikkeava, sillä suuri valtaosa ammattilaispelaajista on aloittanut joukkueessa pelaamisen jo 4-5 -vuotiaana. Katujalkapallosta siirtyminen ohjattuun joukkuetoimintaan oli luonnollisesti melkoinen muutos.

– Se oli minulle iso muutos. Pelasin enimmäkseen katufudista tai koulujoukkueissa. Meillä oli ehkä kerran viikossa treenit, eikä niissä ollut juurikaan aikaa käydä taktisia juttuja läpi. Pelasin aina eri-ikäisten porukoissa. Alussa oli todella paljon oppimista. Muutin myös pelipaikkaani silloin. Olin aluksi kärki. Silloin valmentaja kehotti minua pelaamaan laidalla. Valmentajat näkivät ominaisuuksieni sopivan paremmin sille paikalle ja nyt uraa katsoessa se on pitänytkin paikkansa.

Katujalkapallon ja joukkuetoiminnan välinen ero on merkittävä. Soirin tavoite kaduilla oli tehdä mahdollisimman näyttäviä temppuja pallon kanssa. Se ei enää toiminut joukkueessa, jossa piti myös puolustaa. Se ei ollut aluksi Soirin mieleen.

Toni Korkeakunnas nosti Pyry Soirin MyPan edustusjoukkueeseen. Soiri pelasi tuolloin ensimmäisiä vuosiaan joukkueen kanssa. Aiemmin kokemusta oli karttunut pitkälti vain katujalkapallosta. Kuva: Juha Tamminen

– Olen myös monipuolistanut pelaamistani ja nykyään pelaan erilaisissa rooleissa. Mutta olihan se erilaista. Paljon kurinalaisempaa. Toni Korkeakunnas nosti minut MyPan edustusjoukkueeseen. Olin silloin ensimmäisen kerran miesten joukkueessa. Olihan siinä minulle paljon oppimista. Katufudiksessa yritin näyttää aina parhaimmat kikat, eikä ollut mitään muuta kuin hyökkäämistä. Puolustaminen ei ollut ideani.

– Olen aina yrittänyt oppia valmentajilta. Yritän aina kuunnella. Tiesin, että minua yritetään vain kehittää auttaakseni joukkuetta ja ymmärsin sen. Joskus oli vaikeuksia ja piti oppia kantapään kautta, mutta loppupeleissä olen huomannut, että on monia asioita, jotka ovat urani aikana kehittyneet. Olen pystynyt pelaamaan monipuolisemmissa rooleissa.

– Silloin 16-vuotiaana piti myös välillä istua penkillä, että ymmärsi asiat, mutta itse olen aina halunnut kehittyä ja oppia uutta. Otin sen mahdollisuutena, kun muun muassa Korkeakunnas auttoi minua.

Ensi vuoden EM-kisat on Soirin suuri tavoite

Soiri debytoi Huuhkajissa lokakuussa 2017. Tuolloin Huuhkajat nappasi laadukkaan vierastasapelin Kroatiasta EM-karsinnoissa. Soiri tuli kentälle kymmenen minuuttia ennen loppua ja iski Huuhkajien tasoitusmaalin.

Soiri on pelannut Huuhkajissa 39 ottelua ja on kuulunut joukkueeseen käytännössä koko Markku Kanervan aikakauden. Kanerva valitsi Soirin EM-kisajoukkueeseen kesällä 2021. Soiri pääsi myös kentälle EM-lopputurnauksessa. Se onkin luonnollisesti yksi Soirin uran kohokohdista.

– Minulle on ollut unelmien täyttymys saada pelata maajoukkueessa. Olen ollut mukana noin viiden vuoden ajan ja pelannut vajaat 40 maaottelua. Merkitsee paljon olla maajoukkueessa. Olemme saavuttaneet viimeisten vuosien aikana hienoja asioita. EM-kisat lukeutuvat uran kohokohtiin. Olemme pystyneet koko ajan kehittymään ja parantamaan. Merkitsee todella paljon olla osana sitä tarinaa.

Pyry Soiri on kuulunut Huuhkajiin jo viiden ja puolen vuoden ajan. Kuva: Juha Tamminen

Soiri on iloinen ja ylpeä siitä, millainen ilmapiiri Huuhkajissa on. Avoimuus ennen kaikkea.

– Maajoukkueessa ollaan hyvin avoimia sen suhteen, että pystytään olemaan rehellisiä ja keskustelemaan. Yhtenäisyys on ollut maajoukkueen vahvuus. Sen on itsekin huomannut, kun olin joskus ensikertalainen. Silloin minut otettiin todella hyvin vastaan. Maajoukkueessa on ollut Riven alaisuudessa hyvä runko ja samalla on tullut uusia pelaajia, jotka on otettu hyvin vastaan.

– Maajoukkue on turvallinen tila ja se on vahvuutemme. Kunnioitamme toisiamme. Maajoukkueessa on kunnioitusta ja tasa-arvoa. Meillä on monia pelaajia eri kulttuureista ja joukkue on hitsautunut hyvin yhteen. Minulle on aina yhtä siistiä päästä mukaan.

Seuraava EM-lopputurnaus pelataan kesällä 2024 Saksassa. Se on Soirin ja Huuhkajien suuri tavoite. Huuhkajat on aloittanut EM-karsintaurakkansa varsin positiivisesti. Kahdesta ensimmäisestä karsintaottelusta tuloksena on kolme pistettä.

– Tavoite on päästä ensi vuoden EM-kisoihin. Se on se, mitä kohti seuraavaksi mennään. Uskon, että meillä on hyvät saumat sen suhteen. Se toki vaatii sitä, että olemme parhaassa iskussa, mutta kyllä meillä löytyy siihen tarvittava laatu.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS