Ylintä valtaa kansainvälisessä jalkapallossa käyttävä FIFA antoi valheellisia ja harhaanjohtavia lausuntoja Qatarin MM-kisojen ympäristövaikutuksista ja -riskeistä. Sveitsin mainos- ja viestintäalaa valvova komissio tiedotti tuloksistaan keskiviikkona.

Zürichissä päämajaansa pitävä FIFA markkinoi vuoden 2022 lopulla järjestettyä turnausta hiilineutraalina tapahtumana. Komission mukaan väite oli peruusteton.

FIFA ilmoittaa, että se aikoo käydä toimikunnan argumentit läpi. Jos se ei pidä päätelmiä vakuuttavina, se saattaa valittaa komission päätöksestä, kertoo Reuters.

Sveitsiläiskomitea antaa ohjeistuksia. Se on vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin eikä tuomioistuin. Se ei käytä julkista valtaa eikä sen päätöksillä ole itsessään oikeudellista merkitystä.

Erityisesti ilmastoitujen stadionien ja tuhansien turistien kuormittava vaikutus oli herättänyt huolta valituksen jättäneessä ryhmittymässä. Komission mukaan FIFAssa ei valvottu hiilineutraliuden toteutumista yhteisesti sovituilla ja suunnitelluilla tavoilla, vaan kyse oli käytännössä viherpesusta eli katteettomista ja epäasiallisista ympäristöväitteistä, joilla yritettiin houkutella ympäristönsuojelun näkökohtia ja pehmeitä arvoja huomioon ottavia kuluttajia.

Sveitsin kansallisneuvoston jäsen Raphaël Mahaim pitää komission ratkaisua hyvänä. FIFAn toiminta oli haitallista siksikin, koska jalkapallon kattojärjestön yhteistyökumppanit olivat rajoittaneet omia ilmastotoimiaan siinä uskossa, että FIFA kuittaisi niiden aiheuttamat ilmastopäästöt.

LUE MYÖS: