HELSINKI.

Huuhkajien EM-karsintaurakka jatkuu perjantaina. Huuhkajat kohtaa Slovenian Olympiastadionilla.

Perjantainen ottelu on käytännössä loppuunmyyty. Karsinnat jatkuvat ensi viikon maanantaina, kun Huuhkajat isännöi San Marinoa Olympiastadionilla. San Marino -otteluun on myyty yli 27 000 lippua.

Huuhkajat aloitti EM-karsinnat mukiinmenevästi.

Tanska voitti karsinta-avauksessa Parkenilla Huuhkajat 3-1. Muutamaa päivää myöhemmin Huuhkajat haki 1-0 -vierasvoiton Pohjois-Irlannista. Slovenia johtaa karsintalohkoa voitettuaan molemmat ottelunsa. Huuhkajat on tasapisteissä Tanskan, Kazakstanin ja Pohjois-Irlannin kanssa. San Marino ei ole avannut pistetiliään.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva valitsi Arttu Hoskosen mukaan kesäkuun karsintajoukkueeseen. Hoskonen oli joukkueessa mukana myös maaliskuun otteluissa, mutta ei tuolloin päässyt kentälle.

Hoskonen siirtyi tammikuussa HJK:sta Puolan pääsarjaseura Cracoviaan. Toppari nousi kevätkaudella uuden joukkueensa avauskokoonpanoon. Mallikkaan kauden jälkimmäisen puoliskon Puolan pääsarjassa pelannut Hoskonen on tyytyväinen uuteen ympäristöönsä. Cracovia päätyi 18 joukkueen sarjassa seitsemänneksi.

– Ero top-jengeihin on aika iso. Sarja on todella tasainen. Ne muut 15 joukkuetta ovat todella tasaisia ja voivat pelata tosi paljon ristiin. Niiden kesken ei ole juurikaan eroa. Top-joukkueista, kuten Legia Varsovasta, Lech Poznańista ja Rakówista huomaa, että he ovat eri tasolla.

– Sarjan tasaisuus on yllättänyt minut eniten. Todella paljon pelataan ristiin. Harvalla tulee monen ottelun voittoputkia. Pelit eivät ole aina niin organisoituja. Siellä mennään päästä päähän. Peli on todella vauhdikasta, suoraviivaista ja fyysistä, Hoskonen totesi SuomiFutis-sivustolle Kalastajatorpalla keskiviikkona.

Hoskonen nousi viime kaudella HJK:n ehdottomien luottopelaajien joukkoon. Sitä seurasi siirto Puolan pääsarjaseura Cracoviaan. Kuva: Juha Tamminen

Hoskonen pelaa Cracoviassa yhdessä Benjamin Källmanin kanssa. Huuhkajien mukana kesäkuun maaotteluissa oleva Källman siirtyi vapaana agenttina Cracoviaan viime kesänä. Hoskoselle Källmanin läsnäolo on ollut suuri apu.

– Se oli todella kiva. Pääsin hänen kyytiinsä ja hän näytti minulle paikkoja. Pääsin helpommin sisään joukkueeseen, kun Ben tiesi kaikki tavat ja paikat. Todella hienoa, että on joku, kenen kanssa puhua suomea. Puolalaiset puhuvat vähän heikommin englantia. Puolan kieli ei vielä suju, mutta futistermit onnistuu. Joukkueestamme melkein puolet ovat ulkomaalaisia ja puhumme paljon heidän kanssaan. Puolalaisten kanssa voi heittää läppää, mutta he eivät välttämättä ymmärrä enempää.

Hoskonen kokee Puolan pääsarjan sopivan vahvuuksilleen. 26-vuotias toppari kertoi herättäneensä kiinnostusta myös muualla Puolassa.

– Vaihtoehtoja ei ollut liikaa. Puolasta ne pääosin olivat. Sieltä oli muutama muukin joukkue. Puhuin Benin (Källman) kanssa ja tällainen fyysinen sarja kuuluu vahvuuksiini. Kyseessä on muutenkin laadukas sarja. Jos siellä menee hyvin, niin sieltä on hyvät mahdollisuudet päästä vielä isompiin sarjoihin. Se on hyvä steppi.

Toppari pelasi mallikkaan viime kauden HJK:ssa. Hoskonen jäi alkukaudella pienemmälle peliajalle Toni Koskelan alaisuudessa, mutta raivasi itsensä avauskokoonpanoon toukokuussa ja piti itsensä siellä koko loppukauden. Hoskonen esiintyi edukseen Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ja kertoi sen auttaneen valmistautumisessa seurasiirtoon.

– Se auttoi todella paljon. Veikkausliigasta suoraan muualle siirtyminen voisi olla jonkinlainen shokki. Nyt pääsin pelaamaan kovia pelejä Euroopassa ja Puolaan lähtiessäni osasin odottaa, mitä sieltä on tulossa. Tietenkin uuteen maahan ja liigaan siirtyminen ja sinne sopeutuminen ottaa aina oman aikansa. On opittava tuntemaan pelaajat ja vastustajien tyylit. Siinä meni pari kolme kuukautta. Sitten pääsin pelaamaan enemmän ja enemmän ja pelasi hyvin, niin tuli mukaan varmuutta ja alkoi oppimaan, miten tässä liigassa kuuluu pelata.

Arttu Hoskonen pelasi viime syksynä Sergio Canalesin kaltaisia tähtipelaajia vastaan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Kuva: Getty

Veikkausliigasta on puhuttu pitkään hyvin taktisena sarjana. Hoskonen allekirjoittaa väitteen varsinkin verrattaessa puolalaiseen jalkapalloon.

– Se näkyy kentällä muun muassa siten, että pelit ovat usein sekasortoisia. Pelaajat ovat missä vain ja hyökätään päädystä päätyyn. Pelissä ei ole niin paljon kontrollia. Siellä lyödään paljon pitkää palloa. Se näkyy treeneissäkin.

– Meillä on Puolassa aika lyhyet treenit, mutta niissä mennään kovempaa. Suomessa treenit kestävät noin puolitoista tuntia. Puolassa vedetään about tunnin treenit. Meillä on yllättävän kevyitä treenejä. Viikossa on yhdet tai maksimissaan kahdet kovemmat treenit. Klubissa harjoituksissa oli enemmän taktiikkaa. Siellä oli selkeämpää, mitä haetaan. Puolassa mennään kovaa, eikä siellä ole taktiikkaa niin paljon. Vaatimustaso on aika samanlainen kuin HJK:ssa. Siinä ei ole juurikaan eroa.

Hoskosen mukaan Puolan pääsarjassa varsinkin tempo on Veikkausliigaa kovempi.

– Tempo on yksi juttu. Se tulee aina esiin. Pelaajat ovat ylipäätään laadukkaampia. Yleisesti kaikki asiat tehdään paremmin kentällä. Stadionit ovat isommat ja siellä on enemmän ihmisiä katsomoissa. Tunnelma on todella hyvä suurimmalla osalla stadioneista.

Puoli vuotta Puolassa viettänyt Hoskonen on alkanut seuraamaan Veikkausliigaa enemmän kuin aiemmin.

– Silloin, kun itse pelasin Veikkausliigassa, niin ei kauheasti kiinnostunut katsoa Veikkausliigaa, mutta nyt on tullut katsottua paljon Klubin ja FC Interin pelejä. Olen itsekin yllättynyt siitä.

Kaarinalaislähtöinen Hoskonen on innoissaan käytännössä loppuunmyydyistä Huuhkajien otteluista.

– Todella hienoa, että pääsin mukaan. Aina, kun saa sen kutsun maajoukkueeseen, niin odottaa sitä innolla. Täällä on todellinen futisbuumi. Jengi haluaa tulla katsomaan meitä. Vastustajalla ei ole väliä. Mökki on saattaa olla täynnä San Marinoakin vastaan. Ja nyt on tupa täynnä Slovenia-matsissakin. Se on todella iso apu meille. On hienoa nähdä, että ihmisiä kiinnostaa.

Perjantaisesta Slovenia-ottelusta ennakoidaan lähtökohtaisesti hyvin tasaista kohtaamista. Hoskosen mukaan vastaan asettuu juoksuvoimainen ja suoraviivainen joukkue.

– Slovenia on aika suoraviivainen joukkue. He hyökkäävät todella hyvin vastaan. Meidän on oltava varovaisia sen suhteen, jos menetämme palloja ylhäällä. Slovenia on todella juoksuvoimainen joukkue, joka luottaa vastahyökkäyksiin. Vastaan tulee hyvä joukkue. Slovenia on yksi niistä, joiden kanssa haastetaan ainakin kakkospaikasta. Luvassa on todella tärkeä peli ja jos otamme siitä kolme pistettä, niin olemme hyvissä asemissa.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS