Englannin jalkapalloliitto harkitsee Englannin naisten maajoukkueen päävalmentajan Sarina Wiegmanin nimittämistä miesten maajoukkueen peräsimeen. Vaikka pestit ovat teoriassa samanarvoisia, valmentajamarkkinoilla käydään enemmän kilpailua paikasta miesten maajoukkueessa. Tähän on monia syitä, joista yksi on näkyvyys.

Jalkapalloliiton pääjohtaja Mark Bullingham vahvisti, että Wiegman on yksi vaihtoehto miesten maajoukkueen päävalmentajaksi, jos ja kun nykyinen luotsi Gareth Southgate jättää tulevaisuudessa tehtävänsä.

– Sarina tekee hienoa työtä, ja haluamme, että hän tekee sitä vielä pitkään. Jos hän jossain vaiheessa päättää, että haluaa siirtyä miesten jalkapallon puolelle, siitä syntyisi todella mielenkiintoista keskustelua, mutta se on hänen [päätöksensä], niinhän? sanoi Bullingham The Independentin mukaan.

– Jos ja kun saamme avoimen paikan jompaankumpaan, miesten tai naisten, managerin tehtävään, valitsemme siihen parhaan henkilön, joka on myös paras henkilö voittamaan otteluita.

Wiegman on voittanut merkittäviä pokaaleja kaikissa valmentamissaan joukkueissa. Tässä hän puhuu toimittajille ennen tänään sunnuntaina pelattavaa MM-kisojen loppuottelua Espanjaa vastaan. Kuva: Getty Images.

Hannah Dingleystä tuli tänä kesänä ensimmäinen nainen, joka on toiminut Englannissa miesten ammattilaisjoukkueen päävalmentajana. Hän oli vastuussa neljännellä sarjatasolla pelaavan Forest Green Roversin päivittäisestä toiminnasta 13 vuorokauden ajan, kunnes hänet korvattiin David Horsemanilla.

Helen Nkwochasta tuli puolestaan ensimmäinen päävalmentaja miesten eurooppalaisessa pääsarjassa, kun hän astui Färsaarten liigaa pelaavan TB Tvøroyrin ruoriin syyskuussa 2021. Joukkue hävisi hänen alaisuudessaan kaikki kuusi otteluaan, ja hän sai lähteä. TB Tvøroyri oli jo tosin varma putoaja.

Wiegmanin ansioluettelo on pidempi kuin Nkwochan tai Dingleyn. Hän toimi ensin Alankomaiden naisten maajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2016 vuoteen 2021, minkä jälkeen hän on komentanut Englannin naisten maajoukkuetta. Hän on johdattanut joukkueensa loppuotteluun kaikissa mahdollisissa arvokisoissa eli EM-kilpailuissa 2017 ja 2022 sekä MM-kilpailuissa 2019 ja 2023.