HELSINKI. Huuhkajat suli käsittämättömällä tavalla Kazakstania vastaan EM-karsinnoissa. Elintärkeä ottelu Helsingin Olympiastadionilla kääntyi dominoinnista ja 1-0-johtoasemasta 1-2-tappioksi.

Huuhkajat tuli peliin aivan erilaisella ilmeellä, kuin viime viikonloppuna Slovenian vieraana. Siinä missä Slovenia pakotti Suomen köysiin, Huuhkajat teki nyt saman Kazakstanille heti aloituspotkusta lähtien.

Jo Suomen pelaajavalinnat kielivät vahvasta hyökkäysasenteesta: Huuhkajilla oli avauksessa vain kaksi varsinaista keskikenttäpelaajaa, kun Robert Taylor ja Daniel Håkans nousivat usein Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon tasolle hyökkäyslinjaan.

Huuhkajat vyörytti kaikilta kolmelta kaistalta hyökkäyksiä, ja vieläpä suhteellisen monipuolisesti. Hyökkääjiä pyrittiin vapauttamaan pistosyötöillä, ja laidoilta viljeltiin sekä keskityksiä boksiin että tarjoiltiin syöttöjä takaviistoon.

Jo noin 20 minuutin pelin jälkeen maalintekoa olivat päässeet yrittämään Pohjanpalo useamman kerran, Kaan Kairinen ja Robert Ivanov – eikä Kazakstanilla ollut ollut vielä yhtään maalipaikkaa.

Huuhkajat sai lopulta kaipaamansa 27 minuutin kohdalla. Pohjanpaloa rikottiin, ja Taylor naulasi vapaapotkun suoraan maaliin.

Maalin myötä pelin virtaus muuttui: Suomi ei painanut enää samalla tavalla päälle, ja toisaalta Kazakstanin oli pakko yrittää saada vahvempaa pallollista otetta. Ensimmäisen jakson loppupuoliskolla Suomi ei enää luonut samanlaista uhkaa, ja Kazakstan pääsi paremmin mukaan peliin.

Toiselle jaksolle tuli taas hieman piristynyt Huuhkajat, mutta samanlaista vyörytystä ei nähty kuin ottelun alussa. Vajaan tunnin kohdalla Håkans kyllä laukoi pallon tolppaa nuollen takakulmasta ohi, mutta yhtä lailla muutamaa minuuttia myöhemmin Kazakstan täräytti ylärimaan.

Vartti ennen täyttä aikaa taivas Huuhkajien yllä tummui. Glen Kamaran purkupallo boksissa epäonnistui pahasti. Jostain syystä Lukas Hradecky ei mennyt korkeaan palloon vitosen viivalle, ja Richard Jensen onnistui vielä sähläämään käsivarsi edellä pääpalloon. Tilannetta tarkistettiin pitkään VAR:lta, ja lopulta pallo vietiin pisteelle. Bakhtiyor Zaynutdinov viimeisteli varmasti.

Yhtäkkiä Suomen oli taas pakko tehdä maali. Taylor ja Pukki vaihdettiin pois, ja Marcus Forss sekä Benjamin Källman tilalle. Vielä loppuminuuteilla päävalmentaja Markku Kanerva vaihtoi kentälle Pyry Soirin ja Jere Urosen Nikolai Alhon ja Jensenin tilalle.

Kunnollista kiriä Huuhkajat ei kuitenkaan enää saanut aikaan. Päin vastoin, välittömästi Suomen viimeisten vaihtojen jälkeen Kazakstan hankki kulmapotkun ja puski etualueelta pallon Huuhkajien verkkoon.

Ottelun ensimmäiset 20 minuuttia eivät olisi millään muotoa ennakoineet tällaista lopputulosta.

Tappion myötä Suomen haaveet suorasta EM-kisapaikasta kutistuivat mitättömiksi. Huuhkajat on nyt neljän pisteen päässä Tanskasta ja Sloveniasta ja kolmen pisteen päässä Kazakstanista. Tanskalla ja Slovenialla on pelaamatta kolme ottelua, Suomella ja Kazkastanilla kaksi.

Jos Suomi ei yllä EM-karsinnoissa kahden parhaan joukkoon, se pääsee varmuudella vielä yrittämään EM-paikkaa Nations Leaguen jatkopelien kautta maaliskuussa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

H-lohkon tilanne
#JoukkueOVTHMP
1Tanska DEN1071219-1022
2Slovenia SLO1071220-922
3Suomi FIN1060418-1018
4Kazakstan KAZ1060416-1218
5Pohjois-Irlanti NIR103079-139
6San Marino SMR1000103-310

LUE MYÖS