Helsinki. FC Hongan lohduton taloudellinen tilanne on pyörinyt viime päivinä Robert Ivanovin ajatuksissa. Espoolaisseura oli joukkue, joka tarjosi Huuhkajien puolustajalle ponnahduslaudan läpimurtoon urallaan.

Viime viikon perjantai toi mukanaan espoolaiselle jalkapallolle synkkiä uutisia. FC Honka ei tulisi hakemaan ensi kaudeksi Veikkausliigan liigalisenssiä. Helsingin Sanomat olivat aiemmin uutisoineet lokakuun maksattomista palkoista, jotka eivät olleet näkyneet lainkaan pelaajien pankkitileillä.

Tämä ahdistava tilanne on myös Hongan paitaa 4,5 vuotta kantaneelle Ivanoville tuttu. Saksan 2. Bundesliigassa Eintracht Braunschweigia nykyisin edustava toppari muistaa erityisesti saman tunteen korona-ajalta ennen lähtöään Espoosta, jolloin ongelmat iskivät vasten kasvoja.

– Miten voi olla näin, että me aina puhumme arvoista ja seurayhteisöstä sitä ja tätä. Sitten tullaankin sanomaan, että sori te ette saa enää rahaa, menkää hakemaan peruspäivärahaa Kelalta, Ivanov muisteli Kalastajatorpalla Huuhkajien mediatilaisuudessa.

– Siinä on todella monta ihmistä, jotka joutuvat miettimään kaiken uusiksi. Se minua ärsyttää, ettei kukaan joudu vastuuseen. Jengi vain kohauttaa olkiaan ja vähän kirjoitetaan somessa epäonnistumisesta.

Hongan taustayhtiöllä Esport Honka Oy:lla on ollut HS:n tietojen mukaan verovelkaa, joka on näkynyt verorekisterissä. Esport-yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller mainitsi budjetin runsaan ylittymisen syyksi useita eri tekijöitä Konferenssiliigan karsintojen kalliista Kazakstan-vierailusta koronaviruspandemiaan.

Hongan tähän kauteen uransa lopettanut kapteeni Henri Aalto kritisoi myös suorasanaisesti kommunikointiongelmia pelaajien ja seuran välillä meneillään olevasta kriisistä Ruudun haastattelussa marraskuun alussa.

Ivanov tunnistaa saman epätietoisuuden omista kokemuksistaan Espoossa. Erityisesti Möllerin kaltaiset huonojen uutisten välittäjät ihmetyttivät.

–. En ollut kuullut siitä kaverista ikinä ennen koronaa, ja sitten hän tulee kertomaan meille näitä asioita. Mietin vain, että kuka tämä jätkä on ja en ole ikinä edes nähnyt koko tyyppiä, Huuhkajat-puolustaja täräytti.

– Ihan maskotin roolihan hänellä siinä on tulla kertomaan nämä huonot uutiset. Tämä kertoo siitä, että siellä on niin epäpäteviä ihmisiä tekemässä niitä päätöksiä.

Ivanov ilmaisi olevansa pettynyt siihen, ettei Espoossa pystytty rakentamaan jalkapallokulttuuria pitkäjänteisemmällä suunnitelmalla. Esport-ketjun ja Hongan pääomistaja Färid Ainetdin kuittaili miljoonatappioita vuosien ajan ja talousahdinko pysyi julkisuudelta pimennosssa.

– Ei se voi olla niin, että yksi kaveri tulee maksamaan miljoonan tappiot joka vuosi. Sitten käy näin, että yhtäkkiä ei olekaan enää rahaa, Ivanov jyrähti.

– Ei se seuran toiminta voi olla riippuvainen siitä, että joku pelaaja loukkaantui tai ei. Tai nyt ei päästy Eurooppaan tai nyt ei voitettu Suomen cupia. Mennään sitten Ykköseen tai Ykkösliigaan, mutta ainakin meillä on seura. Tässä pelataan ihmisten elämistä ja perheistä.

Saksassa kaikki hyvin

Ivanov jätti Espoon taakseen siirryttyään Puolan pääsarjaan Warta Poznaniin kesällä 2020, mutta kohtasi sielläkin saman kaltaista ahdinkoa omasta elannostaan. Vasta viimeiset kuukaudet Saksassa ovat tuoneet levollisen olon asiasta.

– Yksi syy miksi halusin mennä Saksaan on se, että minua ahdistanut tämä futismaailman kyvyttömyys ja palkanmaksuongelmat. Tiesin että siellä sitä ei tarvitsisi miettiä, Ivanov perusteli.

– Se on ikävää kun sinulla on sopimuksessa sovittu palkkapäivä ja katsot tilille, eikä siellä ole rahaa. Siinä tulee vähän sellainen kusetettu olo. Sitä tapahtuu liikaa ympäri maailmaa.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni

LUE MYÖS!