Euroopan Superliiga on tehnyt uuden ehdotuksen kansainvälisistä kilpailuista miehille ja naisille.

Hankkeen taustayhtiö A22 Sports Management Group esitteli torstaina ehdotuksen liigajärjestelmästä, jossa 64 miesten joukkuetta pelaisi kolmella tasolla ja 32 naisten joukkuetta kahdella tasolla.

Osallistuminen perustuisi ”urheilullisiin ansioihin” eikä pysyviä jäseniä olisi. Ehdotuksessa ei vielä ilmoitettu seuroja tai palkintorahoja.

Miesten puolella joukkueet jaettaisiin kolmelle tasolle siten, että kahdella korkeimmalla tasolla olisi kummassakin 16 seuraa ja kolmannella tasolla 32. Naisten puolella kummallakin tasolla olisi 16 joukkuetta.

Joukkueet jaettaisiin sarjatasojen sisällä lohkoihin, joiden sisällä pelattaisiin liigavaihe, ja lopuksi parhaat etenisivät pudotuspeleihin.

Kunkin kauden päätteeksi alempien sarjatasojen finalistit nousisivat ylemmälle tasolle ja miesten puolella kahdelta ylimmältä tasolta putoaisi kaksi joukkuetta. Miesten kolmannella sarjatasolla 20 huonointa joukkuetta jättäisivät sarjan ja niiden tilalle nousisi uusia joukkueita kansallisten sarjojen menestyksen perusteella. Naisten puolella alemman sarjatason neljä huonointa joukkuetta putoaisi pois.

A22 Sports kertoi, että se aikoo näyttää kaikki Superliigan pelit ilmaiseksi uudella suoratoistopalvelulla. Yhtiön toimitusjohtaja Bernd Reichart käytti esimerkkinä jo olemassa olevia palveluja, jotka tarjoavat mainosvapaata sisältöä rahaa vastaan tai ilmaista sisältöä mainosten kera.

Superliiga julkistettiin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021. Tuolloin 12 Euroopan suurseuraa ilmoitti, että ne ovat perustamassa uutta suljettua sarjaa. Hanke kuopattiin kuitenkin vain pari päivää virallisen julkistamisensa jälkeen, kun seura toisensa jälkeen vetäytyi siitä kovan ulkoisen paineen ja kritiikin alla.

Alkuperäisessä Superliiga-suunnitelmassa kilpailun vakituiset jäsenet olivat englantilaiset Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, italialaiset Internazionale, Juventus ja AC Milan sekä espanjalaiset Atlético Madrid, Barcelona ja Real Madrid.

Hanke sai kritiikkiä niin muilta seuroilta, liigoilta, kannattajilta kuin myös poliitikoilta.

Linkki YouTubeen.