Monet voivat pitää B-lohkoa turnauksen heikoimpana lohkona, mutta todellisuudessa mukaan mahtuu hyvin mielenkiintoisia joukkueita. Loistavasti valmennettu Venezuela voi haastaa Meksikon ja Ecuadorin. Jamaikalla ei asiaa jatkopeleihin.

Ecuador Ecuador: mukana automaattisesti
Venezuela Venezuela: mukana automaattisesti
Meksiko Meksiko: CONCACAF-alueen Nations Leaguen finalisti
Jamaika Jamaika: CONCACAF-alueen Nations Leaguen finalisti

Meksikon maajoukkuelegenda jätettiin ulos Copa Américasta

Meksiko juhli viime kesänä Gold Cupin voittoa. 

Väliaikaisvalmentaja Jaime Lozano nimettiin joukkueen peräsimeen vain muutama päivä ennen turnauksen käynnistymistä. Lozano johdatti Meksikon mestaruuteen ja sai elokuussa pysyvän sopimuksen. 

Lozano teki suuren päätöksen turnauksen alla jätettyään legendaarisen Guillermo ”Memo” Ochoan ulos kisajoukkueestaan. Ochoa, 38, ehti torjua Meksikon A-maajoukkueen ykkösvahtina peräti 15 vuoden ajan. Päätös on herättänyt paljon puhetta Meksikossa. Meksikolaismedian mukaan valmennusjohto on perustellut päätöstään Ochoan kaksijakoisella kaudella Salernitanassa. 

Meksikon maajoukkueessa ei ole välttämättä enää yhtä nimekkäitä pelaajia kuin takavuosina, jolloin Carlos Velan, Chichariton, Andrés Guardadon, Héctor Herreran ja Raúl Jiménezin kaltaiset pelaajat johtivat joukkoja, mutta mukaan mahtuu edelleen muutama todellinen laatupelaaja.

West Hamia edustava puolustava keskikenttäpelaaja Edson Álvarez ja Feyenoordin maalitykki Santiago Giménez ovat Meksikon johtotähtiä. Álvarez on kuulunut jo pitkään maajoukkueen avainpelaajiin ja on yksi pelipaikkansa parhaimmistoa Copa Américassa. Giménez on tehnyt kahden edelliskauden aikana yhteensä jopa 49 maalia Feyenoordin paidassa ja on Meksikon ykköskärki kesän turnauksessa.

Meksiko on lohkon voittajasuosikki ja etenee hyvin todennäköisesti jatkopeleihin, mutta tälläkin kertaa menestys Copa Américassa jää laihaksi.

Ecuadorin pelaajakehitystyö tuottaa hedelmää

Ecuador on nostanut viime vuosina merkittävästi statustaan. 

Ecuadorin pelaajakehitys on tuottanut tulosta, ja maajoukkueessa on muutama hyvin mielenkiintoinen nuori pelaaja. Aiemmin Ecuador kuului selvästi Etelä-Amerikan alempaan keskikastiin, mutta joukkueen tuloskunto ja pelaajien taso on noussut selvästi. 

Siitä on helppo kiittää pitkäjänteistä pelaajakehitystyötä, joka on alkanut tuottaa hedelmää. 

Ecuadorilla on jalkeilla muun muassa yksi koko turnauksen laadukkaimmista topparipareista. Se olisi ollut täyttä utopiaa menneisyydessä. Bayer Leverkusenin avainpelaajiin kuuluva huipputoppari Piero Hincapié ja Eintracht Frankfurtin ykköstoppari Willian Pacho muodostavat luotettavan parin Ecuadorin takalinjoille.

Keskikentän pohjalta löytyy maan kirkkain tähti Moisés Caicedo. Chelsea maksoi Caicedosta viime kesänä hurjat 116 miljoonaa euroa. Caicedo nappasi välittömästi itsestäänselvän avauksen paikan Chelseasta ja oli yksi päättyneellä kaudella eniten peliaikaa saaneista pelaajista lontoolaisseurassa.

Kärjessä pelaa kenties maajoukkueen tunnetuin pelaaja. Enner Valencia on pelannut mittavan uransa aikana 83 A-maaottelua ja viimeistellyt niissä yhteensä komeat 40 maalia. Valencia, 34, on Ecuadorin maajoukkuehistorian paras maalintekijä.

Ecuador haastaa tosissaan Meksikon lohkovoitosta, eikä mahdollista lohkovoittoakaan voi pitää suurena yllätyksenä. Ecuador voitti viime syksynä MM-karsinnoissa Uruguayn ja Chilen, ja nappasi tasapelipisteen Kolumbialta. Parhaimmillaan jopa hyvin yllätysvalmis porukka.

Salomón Rondón edelleen parrasvaloissa

Venezuela on mielenkiintoinen tapaus. 

Venezuela kuului vuosikausien ajan Etelä-Amerikan heittopusseihin, eikä sen materiaali edelleenkään päätä huimaa, mutta joukkue ylsi hienoihin tuloksiin viime syksynä MM-karsinnoissa. Kuudesta ottelusta tuloksena oli jopa yhdeksän pistettä ja vain yksi tappio. Venezuela voitti Paraguayn ja Chilen, sekä onnistui hakemaan vierastasapelin Brasiliasta.

Vajaan puolentoista vuoden ajan Venezuelan maajoukkueen peräsimessä työskennellyt argentiinalaisluotsi Fernando Batista on saanut joukkueensa hienoon iskuun. 

Huomionarvoista on etenkin se, miten Venezuelan puolustuspelaaminen on kehittynyt Batistan alaisuudessa. Aiemmin Venezuela päästi paljon maaleja ja hävisi ottelut yksittäisten henkilökohtaisten virheiden seurauksena, mutta tänä päivänä sellaiset loistavat poissaolollaan. Venezuela on taktisesti tasapainoinen ja äärimmäisen laadukkaasti valmennettu joukkue.

Laadukas valmennus tuo Venezuelalle pienoista kilpailuetua, sillä joukkueen materiaali on yksi heikoimmista näissäkin kisoissa. 132 A-maaottelun konkari Tomas Rincón lukeutuu edelleen Venezuelan ehdottomiin avainpelaajiin. Keskikentän pohjapelaaja pelaa nykyään Santosissa.

Ikinuori maalitykki Salomón Rondón, 34, johtaa edelleen joukkojaan. Rondón on viimeistellyt vuosien saatossa 41 maalia maajoukkueessa ja on Venezuelan kaikkien aikojen paras maalintekijä. Rondón on pelannut tehokkaan kauden Meksikossa. Pachucaa edustava Rondón on tehnyt 28 otteluun 19 maalia. 

Jhonder Cádiz iski Famalicãon paidassa 15 maalia Portugalin pääsarjassa. Maajoukkueen pitkäaikainen laitahyökkääjä Darwin Machís jäi pienelle peliajalle La Liga -seura Cádizissa, mutta esiintyi edukseen viime syksyn MM-karsinnoissa. 

Venezuela taistelee lohkon kakkossijasta.

Jamaikan ykköstähti jättäytyi oma-aloitteisesti sivuun kisoista

Jamaika on kolmatta kertaa mukana Copa Américassa. Maa selvitti tiensä Copa Américaan selviydyttyään Nations Leaguen A-liigan välieriin. 

Jamaika on pelannut vuosien saatossa kuudessa Copa Américan ottelussa ja on hävinnyt ne kaikki. 

Tälläkin kertaa haaste on melkoinen ja Jamaika onkin lähtökohtaisesti lohkon heikoin joukkue. Jamaikan pelaajamateriaali ei ole välttämättä Venezuelaa heikompi, mutta Venezuela saa kilpailuetua paremmasta valmennuksestaan.

Jamaikan A-maajoukkueen päävalmentaja Heimir Hallgrímsson on yrittänyt aktiivisesti saada Jamaikan kaksoiskansalaisia joukkueeseen. Hallgrímsson on muun muassa avoimesti toivonut Mason Greenwoodin liittyvän Jamaikan A-maajoukkueeseen, mutta englantilaishyökkääjä ei ole ainakaan toistaiseksi näyttänyt sille vihreää valoa.

Jamaikan suurin tähti Leon Bailey jättäytyi oma-aloitteisesti sivuun Copa Américasta. Aston Villaa edustava Bailey perusteli ratkaisuaan Jamaikan jalkapalloliiton epäammattimaisilla olosuhteilla. Bailey kritisoi muun muassa sitä, miten myöhään jalkapalloliitto lähettää lentotietoja, antaa luokattomia harjoitusvarusteita, eikä Bailey ole saanut vuosiin rahaa pelaamistaan maaotteluista.

Kisajoukkueesta löytyy muutama Euroopan huippusarjoissa pelaava pelaaja. 

West Hamin Michail Antonio on joukkueen tunnetuin pelaaja. Vuosikausien ajan West Hamissa pelannut hyökkääjä viimeisteli päättyneellä kaudella kuusi maalia Valioliigassa. Fulhamin laitapelaaja Bobby Decordova-Reid pelasi pirteän kauden ja viimeisteli niin ikään kuusi maalia Valioliigassa. Clermontissa pelaava Shamar Nicholson iski viisi maalia Ranskan pääsarjassa.

Seuraa häntä

Jhonder Cádiz, Venezuela

Otso Liimatan joukkuetoveri Famalicãosta. Cádiz pelasi loistavan kauden Portugalin pääsarjassa. Hyökkääjä viimeisteli 15 maalia ja sijoittui sarjan maalipörssissä komeasti jaetulle neljännelle sijalle. Kyseessä oli todellinen läpimurtokausi 28-vuotiaalle hyökkääjälle, joka oli aiemmin kärsinyt melkoisista maalintekovaikeuksista. Kaiken tarvittavan kertoo se, että Cádiz on pelannut urallaan vain kolme maaottelua. Voi olla kisojen suurin yllättäjä.

Katso ainakin tämä ottelu

Meksiko-Ecuador, 1.7. klo 03.00

Lohkon päätöskamppailussa panoksena on todennäköisesti lohkovoitto. Meksiko on lohkon ennakkosuosikki, mutta Ecuador on täysin kykeneväinen haastamaan sen lohkovoitosta. Tiukkaan puolustuspeliin luottava Ecuador pystyy hiljentämään Santiago Giménezin kaltaiset maalitykit.

Näin käy

  1. Meksiko. On hyvin mahdollista, että Meksiko ja Ecuador päätyvät tasapisteisiin lohkon kärkipaikalla, jolloin keskinäinen ottelu ja maaliero nousevat ratkaisevaan asemaan.
  2. Ecuador. Yllätysvalmis ryhmä, joka kykenee tiukan puolustuspelaamisensa avulla aiheuttamaan ongelmia ennakolta parempia joukkueita vastaan. Vaatii sen, että avainpelaajat pysyvät kunnossa läpi turnauksen. Vaikeasti voitettavissa oleva joukkue.
  3. Venezuela. Jos Ecuador perustaa pelinsä laadukkaaseen koko joukkueen puolustamiseen, on helppo sanoa samaa Venezuelasta. Maalinteko lepää Rincónin ja Cádizin harteilla. Kaksikon on tehtävä tarvittavat maalit – muuten kisat uhkaavat loppua aikaisin.
  4. Jamaika. Liikaa kentän ulkopuolisia ongelmia. Vain hyökkäyksestä löytyy laatua. Muuten jalkeilla on hyvin keskinkertainen nippu, joka ei todennäköisesti voita otteluakaan lohkossa.

B-lohkon ottelut

23.6. klo 01.00: Ecuador Ecuador – Venezuela Venezuela
23.6. klo 04.00: Meksiko Meksiko – Jamaika Jamaika
27.6. klo 01.00: Ecuador Ecuador – Jamaika Jamaika
27.6. klo 04.00: Venezuela Venezuela – Meksiko Meksiko
1.7. klo 03.00: Jamaika Jamaika – Venezuela Venezuela
1.7. klo 03.00: Meksiko Meksiko – Ecuador Ecuador

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE LISÄÄ COPÁ AMERICASTA