Tästä lohkosta löytyy Argentiinan suurin haastaja, potentiaalinen yllättäjä ja yksi kisojen mielenkiintoisimmista pelaajista.

Brasilia Brasilia: mukana automaattisesti
Kolumbia Kolumbia: mukana automaattisesti
Paraguay Paraguay: mukana automaattisesti
Costa Rica Costa Rica: jatkokarsinnan voittaja

Brasilialla huippunimekäs joukkue – mukana silti kysymysmerkkejä

Argentiinan ykköshaastaja. 

Brasilia on ollut viime vuosina melkoisilla tuuliajoilla, vaikka sillä on ollut turnauksesta toiseen jalkeilla todellinen huippujoukkue. Qatarin MM-lopputurnauksessa tie nousi pystyyn jo puolivälierissä. Kesän 2021 Copa Américassa se hävisi kisaisäntänä finaalin Argentiinalle.

Brasilian jalkapalloliitto palkkasi alkuvuodesta Dorival Júniorin maajoukkueensa päävalmentajaksi. 

Hyökkäävään, nopeaan ja joskus jopa riskejä välttelemättömään jalkapalloon luottava Dorival on ehtinyt valmentaa maajoukkuetta muutamassa harjoitusottelussa. Brasilia kaatoi Englannin Wembleyllä ja päätyi Espanjan kanssa 3-3-tasapeliin Bernabeúlla. 

Otteluissa oli nähtävillä, miten Brasilia halusi jatkuvasti hyökätä pallonriiston jälkeen aggressiivisesti tyhjään tilaan ja haki jatkuvasti nopeita ratkaisuja pallon kanssa. Se toimi hyökkäyspäähän, mutta toisaalta Brasilialla on ollut ajoittain ongelmia puolustuspäässään.

Brasilian joukkue on tälläkin kertaa nimekäs. 

Tolppien välistä löytyy maailman parhaisiin maalivahteihin lukeutuva Alisson. Manchester Cityä edustava Ederson jäi sivuun kisoista loukkaantumisen vuoksi. PSG:n Marquinhos, Real Madridin Éder Militão, Juventuksen Gleison Bremer ja Arsenalin Gabriel tähdittävät puolustusta.

Keskikenttä on vahva. Lucas Paquetà, Bruno Guimarães, Éderson ja Douglas Luiz tuovat niin pallollista kuin pallotonta laatua ja monipuolisuutta.

Brasilia lähtee kisoihin ilman ainuttakaan perinteistä puhdasta kärkeä. Endrick, 17, pelasi Palmeirasissa kärjen paikalla, mutta nuorukainen liikkuu pelin aikana aktiivisesti kummallakin laidalla, eikä pysyttele aina piikissä. Laidoilta löytyy Viníciuksen, Rodrygon, Gabriel Martinellin ja Raphinhan kaltaista tähtiloistoa.

Brasilia kykenee voittamaan Copa Américan. Materiaali on kenties kisojen kovin, mutta puhtaan kärjen puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia. Joukkue on pelannut Dorivalin alaisuudessa vasta muutaman ottelun, eikä lähde siten parhaista mahdollisista asetelmista kisoihin.

Kolumbia haastaa Brasilian lohkovoitosta

Kolumbia lähtee kisoihin varsin stabiileista lähtökohdista. 

Se ei ole suinkaan itsestäänselvää Kolumbiasta puhuttaessa, mutta tällä kertaa tilanne on ennakolta tasainen. Ulkopuoliset kohut loistavat poissaolollaan ja kasassa on ryhmä pelaajia, jotka ovat pelanneet toistensa kanssa jo pitkään.

Päävalmentaja Néstor Lorenzo on työskennellyt Kolumbian peräsimessä noin kahden vuoden ajan. 

Tulokset ovat olleet pääosin positiivisia. Lorenzo palkattiin maajoukkueen peräsimeen sen jälkeen, kun MM-kisoista ulos jääminen oli jo varmistunut. Kolumbia ei selvinnyt Qatarin MM-lopputurnaukseen, mutta sittemmin tuloskunto on kohentunut merkittävästi.

Viime syksyn MM-karsintaottelut sujuivat hienosti. Kuudesta ottelusta tuloksena oli kolme voittoa, kolme tasapeliä ja karsintalohkon kolmas sija. Kolumbia onnistui muun muassa voittamaan Brasilian. 

Tämän vuoden puolella pelatut harjoitusottelut ovat sujuneet kuin ruusuilla tanssien. Kolumbia voitti Espanjan ja murskasi Yhdysvallat maalein 5-1. Mukaan mahtuu myös voitto Romaniasta. 

Kolumbian kisajoukkue on laadukas ja kokenut. 

Meksikolaista Atlasia edustava 35-vuotias Camilo Vargas torjuu Kolumbian ykkösvahtina. 

Bolognan paidassa nappikauden pelannut Jhon Lucumí on puolustuksen nimekkäin pelaaja. Toppariparina aloittanee Galatasarayn Davinson Sánchez. Cagliarin Yerry Mina odottaa vuoroaan penkillä. Crystal Palacea edustava Daniel Múñoz kuuluu joukkueen parhaimmistoon. Oikea laitapuolustaja on Kolumbian luottopelaaja.

Keskikenttä on muuhun joukkueeseen verrattuna varsin nimetön. Jefferson Lerma on johtava pelaaja keskikentällä. Lerman vierellä voi pelata Mateus Uriben, Kevin Castañon ja Richard Ríosin kaltaisia pelaajia. 

Jos keskikenttää voi pitää nimettömänä, ei samaa voi sanoa hyökkäyspään materiaalista. Luis Díaz, James Rodríguez, Juanfer Quintero, Rafael Santos Borré, Jhon Arias ja Luis Sinistierra ovat laatupelaajia.

Kolumbia taistelee Brasilian kanssa lohkovoitosta. Pudotuspelipaikan pitäisi olla itsestäänselvyys.

Paraguay jätti parhaan hyökkääjänsä ulos Copa Américasta

Paraguay on melkoisen haasteen edessä D-lohkossa, sillä sen pitäisi sijoittua joko Kolumbian tai Brasilian edelle edetäkseen jatkopeleihin. 

Se ei ole välttämättä mahdotonta, mutta vaatisi melkoisen ihmeen. 

Paraguayn syksyn MM-karsintaottelut eivät menneet aivan putkeen, mutta toisaalta harva odotti joukkueelta pelkkää voittokulkua. Kuudesta ottelusta tuloksena oli vain yksi voitto – ja sekin heittopussi-Boliviaa vastaan. Silti Paraguay on edelleen hyvin iskuetäisyydellä, sillä suora MM-kisapaikka on vain kahden pisteen päässä.

Paraguayn materiaali ei päätä huimaa. Paraguayn kisajoukkue koostuu pitkälti Etelä-Amerikan sarjoissa pelaavista pelaajista. Joukkueessa on muutama laatupelaaja. Brightonin Julio Enciso ja Newcastlen Miguel Almirón ovat Paraguayn johtavia yksilöitä.

Paraguayn päävalmentaja Daniel Garnero jätti Antonio Sanabrian pois kisajoukkueesta, vaikka Sanabria on ainoa paraguaylaishyökkääjä Euroopan huippusarjoissa. Sanabria teki päättyneellä kaudella viisi maalia Serie A:ssa. Garneron mukaan Sanabrian pois jättäminen oli tekninen päätös. Ratkaisu herätti paljon puhetta Paraguayssa.

Garneron päätöstä voi pitää vähintäänkin poikkeuksellisena, sillä Paraguayn kärkiosasto on heikko. Ecuadorin pääsarjassa maaleja mättänyt Alex Arce ja Argentiinassa vaihtelevasti maaleja viimeistellyt Adam Bareiro eivät suoranaisesti herätä pelkoa vastustajissa.

Jos Paraguay ei voita heti avauskierroksella Kolumbiaa, voinee se unohtaa haaveensa pudotuspelipaikasta.

Keylor Navas lopetti maajoukkueuransa kisojen alla

Costa Rican maajoukkue oli vuosikausien ajan yhtä kuin Keylor Navas

Navas, 37, lopetti toukokuussa mittavan maajoukkueuransa. Costa Rican kaikkien aikojen paras pelaaja pelasi komeat 114 ottelua A-maajoukkueessa. Navas johdatti Costa Rican kolmesti MM-lopputurnaukseen. Navas torjui piskuisen Costa Rican sensaatiomaisesti MM-puolivälieriin kesällä 2014.

Navas pelasi maajoukkueen maalilla 15 vuoden ajan, joten muutos on melkoinen. Nyt alkoi aikakausi ilman Navasia.

Costa Rican pelaajamateriaali on kaukana niistä ajoista, kun joukkue pelasi MM-kisojen pudotuspeleissä. 

Kisajoukkueessa ei ole ainuttakaan Euroopan huippusarjoissa pelaavaa pelaajaa. Joukkue koostuu lähinnä kotimaan suurseuraa Deportivo Saprissaa edustavista pelaajista. Mukaan mahtuu kolme MLS-pelaajaa, mutta kokonaisuudessaan joukkueen taso ei ole lähelläkään lohkon muita joukkueita. 

Vanhoista ratsuista Joel Campbell, 31, on mukana Copa Américassa. Nykyään costaricalaista Alajuelensea edustava Campbell on tuttu muun muassa Arsenalista, Betisistä ja Olympiakosista. Viime vuodet ovat menneet Meksikossa. Campbell on hyökkäyksen nimekkäin pelaaja ja se kertoo omaa kieltään joukkueen iskukyvystä.

Takavuosina Costa Rica olisi taistellut tasaväkisesti jopa jatkopaikasta, mutta tällä hetkellä se on täyttä utopiaa. Costa Rica taistelee Paraguayn kanssa lähinnä lohkon jumbopaikan välttämisestä.

Seuraa häntä

James Rodríguez, Kolumbia

Jamesin tilanne seurajoukkueessaan São Paulossa on puhuttanut jo jonkIn aikaa. James on ilmoittanut haluavansa jättää São Paulon ja häntä on huhuttu muun muassa La Liga -seura Celta Vigoon.

32-vuotiaalla pallotaiturilla on ollut vaikeaa São Paulossa, eikä hän ole saanut itsestään parasta irti Brasilian suurseurassa.

Jos peliesitykset ovat jättäneet parantamisen varaa seurajoukkueen puolella, on maajoukkueessa James ollut tuttu oma itsensä. Kapteeni on edelleen maajoukkueen ehdoton avainpelaaja ja on suuressa vastuussa siitä, että Kolumbian hyökkäyspelaaminen sujuu odotusten mukaisesti.

Katso ainakin tämä ottelu

Brasilia-Kolumbia, 3.7. klo 04.00

Lohkon kaksi parasta joukkuetta ottavat mittaa toisistaan lohkon päätöskierroksella. Lähtökohtaisesti Brasilia on varsin selvä ennakkosuosikki, mutta Kolumbia kykenee laittamaan kampoihin – ja kunnolla. Brasilia voi olla hyvinkin kaadettavissa, sillä se ei ole päässyt pelaamaan tarpeeksi uuden valmentajansa alaisuudessa. Kolumbia on tarpeeksi hyvin valmennettu joukkue, jolla on riittävän laadukkaat yksilöt Brasilian haastamiseen yksittäisessä ottelussa.

Näin käy

  1. Brasilia. Kenties kisojen laadukkain joukkue, mutta valmennus ja omalta osaltaan jopa kokemattomuus voi koitua kohtaloksi. Harjoituspelit ovat sujuneet hyvin, mutta Copan ottelut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Jos Dorival onnistuu Copassa yhtä hyvin kuin harjoitusotteluissa, on Brasilia potentiaalinen mestari. Kysymysmerkkejä löytyy.
  2. Kolumbia. Jos kaikki menee putkeen, voi Kolumbia juhlia jopa lohkovoittoa. Se voitti syksyn MM-karsinnoissa Brasilian ja olisi tuolloin voinut tehdä useammankin maalin. Lorenzo on ehtinyt työskennellä riittävän pitkään Kolumbian peräsimessä ja taktisesti hyvin valmennettu joukkue on kykeneväinen panemaan hanttiin Brasilialle.
  3. Paraguay. Jatkopaikan suhteen tekee tiukkaa. Tosin kukaan ei odota tässä lohkossa Paraguaylta mitään, ja se pääsee pelaamaan varsin paineettomasti. Hyökkäyspäästä löytyy muutama laatuyksilö, mutta kokonaisuudessaan joukkue on liian tasapaksu ja laaduton.
  4. Costa Rica. Costa Rican taso on pudonnut liikaa parhaista vuosistaan, eikä maan pelaajakehitystyö ole kyennyt tuottamaan riittävän laadukkaita pelaajia maailman huipulle. Kisajoukkueen laatu on heikko, eikä sillä kilpailla varsinkaan Brasiliaa tai Kolumbiaa vastaan.

D-lohkon ottelut

25.6. klo 01.00: Kolumbia Kolumbia – Paraguay Paraguay
25.6. klo 04.00: Brasilia Brasilia – Costa Rica Costa Rica
29.6. klo 01.00: Kolumbia Kolumbia – Costa Rica Costa Rica
29.6. klo 04.00: Paraguay Paraguay – Brasilia Brasilia
3.7. klo 04.00: Brasilia Brasilia – Kolumbia Kolumbia
3.7. klo 04.00: Costa Rica Costa Rica – Paraguay Paraguay

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE LISÄÄ COPÁ AMERICASTA