Kenties koko kisojen tasaisin ja laadukkain lohko. Jokaisella joukkueella on sana sanottavanaan, eikä yllätyksiltäkään vältytä.

Espanja Espanja: karsintojen A-lohkon voittaja
Albania Albania: karsintojen E-lohkon voittaja
Italia Italia: karsintojen C-lohkon kakkonen
Kroatia Kroatia: karsintojen D-lohkon kakkonen

Pidätyksiä ja epäluottamusta – Espanja lähtee kohujen keskeltä kisoihin

Espanja pelasi vakuuttavat EM-karsinnat. Kahdeksasta ottelusta tuloksena oli seitsemän voittoa, yksi tappio ja selvä lohkovoitto. Lohkon taso ei päätä huimannut, mutta Espanja kykeni pelaamaan ajoittain hyvinkin laadukasta jalkapalloa ja osoitti jopa kadoksissa olleen potentiaalinsa.

Espanjan jalkapalloliitto on rypenyt lukuisissa skandaaleissa viimeisen kahden vuoden aikana.

Korruptiovyyhtiin liitetty palloliiton entinen puheenjohtaja Luis Rubiales pidätettiin huhtikuun alussa. Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittu Pedro Rocha on niin ikään epäiltyjen listalla.

Maajoukkueen päävalmentaja Luis de la Fuente ei nauti Espanjan kansan luottamusta, eikä ole noussut vakuuttavista tuloksista huolimatta järin pidetyksi hahmoksi kansan keskuudessa.

Takavuosina Espanja lähti ennakkosuosikkina arvoturnauksiin. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, sillä Espanja ei kuulu tälläkään kertaa kisojen kolmen suurimman suosikin joukkoon. Pelaajamateriaalissa on räikeitä puutteita ja muun muassa laadukas maalintekijä loistaa poissaolollaan.

Espanjalaismedian mukaan välieräpaikkaa pidettäisiin jättionnistumisena.

Albanian ykköstähti kieltäytyi Englannin maajoukkuekutsusta

Albania on toista kertaa mukana arvoturnauksessa. Maa debytoi arvoturnauksessa Ranskan EM-kisoissa kesällä 2016.

Albania pelasi ennakko-odotuksiin nähden loistavat EM-karsinnat.

Albania hävisi karsinnoissa vain yhden ottelun ja voitti karsintalohkonsa. Taakse jäi Tšekin ja Puolan kaltaisia maita. Albania ei luonnollisesti lukeudu EM-lopputurnauksen suosikkeihin, mutta on osoittanut venymiskykynsä ja voi olla lopulta hyvinkin vaikeasti kaadettava joukkue.

Suurin mielenkiinto kohdistuu Armando Brojaan. Broja, 22, on syntynyt Englannissa. Brojalla on Englannin kansalaisuus ja hän on viettänyt koko elämänsä maassa. Silti hän halusi edustaa maajoukkuetasolla vanhempiensa kotimaata Albaniaa. Broja kieltäytyi aikoinaan Englannin maajoukkuekutsusta.

Broja jäi tällä kaudella pienelle peliajalle Valioliigassa. Syyskausi sujui Chelsean paidassa ja albanialaiskärki onnistui kertaalleen maalinteossa, mutta talvella edessä oli lainasiirto Fulhamiin. Lainapesti Fulhamissa meni penkin alle, eikä Broja saanut juurikaan peliaikaa.

Luciano Spalletti jätti konkarit ulos Italian kisajoukkueesta

Italia on hallitseva Euroopan mestari. Italia voitti EM-lopputurnauksen kesällä 2021. Finaalissa Englanti kaatui lopulta rangaistuspotkuilla.

Italian mestaruutta oli helppo pitää yllätyksenä, sillä tuolloinen Roberto Mancinin joukkue ei lukeutunut kisojen ennakkosuosikkeihin. Sittemmin uransa lopettaneet Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci pelasivat viimeiset arvokisansa.

Italian peräsimeen palkattu Luciano Spalletti jätti muun muassa Marco Verrattin ja Ciro Immobilen ulos kisajoukkueestaan. Joukkueesta puuttuu useampi konkari ja mukana on vain kymmenkunta Euroopan mestaria.

Viime syksystä lähtien maajoukkueen peräsimessä työskennelleen Spallettin tulokset ovat olleet kohtalaisia.

Italia sai silti taistella tosissaan kisapaikasta, sillä se sijoittui karsintalohkossaan toiseksi ja päätyi tasapisteisiin kolmanneksi sijoittuneen Ukrainan kanssa. Karsintalohkon kaksi parasta pääsi suoraan kisoihin. Arvokisoihin pääsy ei ole enää itsestäänselvyys Italialle, sillä se on jäänyt ulos kahdesta edellisestä MM-lopputurnauksesta.

Kroatian kultainen sukupolvi viimeisessä turnauksessaan

Kahdessa edellisessä MM-lopputurnauksessa mitaleille päässyt Kroatia on pärjännyt arvokisoissa suorastaan hämmentävän hyvin, vaikka kyseessä on asukasmäärältään hyvin pieni valtio.

Kroatian kultainen sukupolvi muodostoi muun muassa Luka Modricista, Ivan Rakiticista, Mario Mandzukicista, Dejan Lovrenista, Milan Badeljista, Domagoj Vidasta, Mateo Kovacicista, Andrej Kramaricista, Ivan Perisicista ja Marcelo Brozovicista. Sittemmin Rakitic, Mandzukic, Lovren ja Badelj ovat joko jättäneet maajoukkueen tai lopettaneet uransa.

Modric, Perisic, Vida, Kramaric ja Brozovic pelaavat kesällä todennäköisesti viimeistä kertaa arvoturnauksessa. Kroatian maajoukkueessa on nähty pienoinen sukupolvenvaihdos, joka jatkuu kisojen jälkeen.

Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys on kuvastanut Kroatiaa jo vuosien ajan. Päävalmentaja Zlatko Dalic on työskennellyt pestissään jo vajaan seitsemän vuoden ajan. Dalicin sopimus kattaa myös seuraavat MM-kisat.

Kroatia ei ole koskaan lukeutunut kisojen suosikkeihin, eikä ole sitä tälläkään kertaa, mutta jo monesti todistettu venymiskyky vaikeissa paikoissa voi kantaa pitkälle.

Seuraa häntä

Lovro Majer, Kroatia

Majer, 26, nappasi paikkansa Kroatian A-maajoukkueesta loppuvuodesta 2021. Hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla on ollut maajoukkueessa paljon kilpailua pelipaikallaan.

Viime kesänä Rennesistä Wolfsburgiin siirtynyt Majer on onnistunut kasvattamaan rooliaan Dalicin alaisuudessa. Majer on ollut viime aikoina avauskokoonpanon pelaaja maajoukkueessa ja on kiittänyt vastuusta niin maaleilla kuin maalisyötöilläkin.

Kroatiassa toivotaan, että Majer nousee tuota pikaa maajoukkueen todelliseksi kantavaksi voimaksi. Majer on onnistunut väläyttelemään, mutta lopullinen läpimurto suuren jalkapallomaailman tietoisuuteen on vielä tekemättä.

Kesän kisoissa on aika näyttää, sillä luvassa lienee merkittävä rooli. Laatua riittää, mutta tasaisuus on löydyttävä.

Katso ainakin tämä ottelu

Kroatia-Italia, 24.6. klo 22

Lohkon päätöskierroksen pelissä on todennäköisesti suuret panokset. Lohko on ennakolta hyvin tasainen, ja Kroatian ja Italian välisessä ottelussa panoksena on todennäköisesti pudotuspelipaikka.

Espanjaa ja Italiaa pidetään lohkon ennakkosuosikkeina, mutta todellisuudessa kumpikin lähtee kisoihin varsin epätasaisista lähtökohdista – eri syistä johtuen. Pitkään samaan valmentajaan ja sapluunaan luottanut Kroatia aiheuttanee ongelmia kummallekin.

Lohkossa voidaan hyvinkin nähdä huomattavasti ristiinpelaamista, mikä kasvattaa entisestään päätöskierroksen panoksia.

Näin käy

  1. Espanja. Ennätystasaisessa lohkossa ei ole selvää ennakkosuosikkia. Espanjalla on kuitenkin lohkon laadukkaimmat yksilöt ja se saa siitä pientä etua – ei tosin erityisen ratkaisevaa.
  2. Kroatia. Lyhyessä turnauksessa arvoon arvaamattomaan nousevat rutiini ja kokemus ovat eri tasolla kuin Italialla ja Espanjalla. Taistelee kaksikon kanssa lohkovoitosta.
  3. Italia. Suuri kysymysmerkki. Voi hyvin jopa voittaa lohkon, mutta lohkovaiheeseen jääminen ei olisi suuri yllätys. Liikaa muutoksia, eikä Spallettin Italia ole vielä ehtinyt vakuuttaa.
  4. Albania. Kykenee aiheuttamaan ongelmia kaikille lohkon muille joukkueille. Vahva karsintaurakka todisti venymiskyvyn ja tarvittavan laadun, mutta onko haaste silti liian suuri?

B-lohkon ottelut

15.6. klo 19: Espanja Espanja – Kroatia Kroatia
15.6. klo 22: Italia Italia – Albania Albania
19.6. klo 16: Kroatia Kroatia – Albania Albania
20.6. klo 22: Espanja Espanja – Italia Italia
24.6. klo 22: Albania Albania – Espanja Espanja
24.6. klo 22: Kroatia Kroatia – Italia Italia

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE LISÄÄ EM-ENNAKOITA