Belgian kultaisella sukupolvella on viimeinen mahdollisuus menestyä. Ukraina, Slovakia ja Romania taistelevat keskenään lohkon kakkossijasta.

Belgia Belgia: karsintojen F-lohkon voittaja
Romania Romania: karsintojen I-lohkon voittaja
Slovakia Slovakia: karsintojen J-lohkon kakkonen
Ukraina Ukraina: jatkokarsintojen B-polun voittaja

Thibaut Courtois jätettiin ulos Belgian kisajoukkueesta

Belgian kultaisesta sukupolvesta on puhuttu jo pitkään.

Ensimmäisen kerran se nähtiin käytännössä jo kesän 2014 MM-lopputurnauksessa. Tuolloin Belgia putosi puolivälierissä. Kahta vuotta myöhemmin EM-kisoissa matka katkesi niin ikään puolivälierissä. Kesän 2018 MM-lopputurnauksessa Belgia voitti pronssia. Sitä seuranneissa EM-kisoissa matka päättyi jo varsin tuttuun tapaan puolivälierissä. Qatarin MM-kisat olivat todellinen mahalasku. Belgia jäi lohkoonsa.

Kultainen sukupolvi on sittemmin kokenut melkoisia muutoksia. MM-pronssia voittaneesta joukkueesta muun muassa Eden Hazard, Marouane Fellaini, Mousa Dembélé ja Vincent Kompany ovat lopettaneet uransa. On hyvin mahdollista, että Jan Vertonghenin, Axel Witselin, Romelu Lukakun ja Kevin De Bruynen kaltaiset luottopelaajat pelaavat kesällä viimeiset arvokisansa. Belgian maajoukkue on melkoisen uudelleenrakennusprojektin kourissa.

Maailman parhaisiin maalivahteihin lukeutuva Thibaut Courtois ei kuulu kisajoukkueeseen. Courtois ajautui viime kesänä riitoihin maajoukkueluotsi Domenico Tedescon ja maajoukkuetoveriensa kanssa. Courtois pettyi pahemman kerran siihen, ettei häntä valittu maajoukkueen kapteeniksi, kun normaalisti kapteenina toimiva De Bruyne oli loukkaantuneena. Courtois jätti maajoukkueleirin kesken.

Useat joukkuetoverit pettyivät Courtois’n toimintaan ja muun muassa Belgian EM-joukkueeseen kuuluva Timothy Castagne toivoi maalivahdin pyytävän joukkueelta toimintaansa anteeksi. Niin ei ole tapahtunut.

Tasapaksu Romania yllätti karsinnoissa

Monet yllättyivät, kun Romania lopulta voitti EM-karsintalohkonsa. Romania jätti taakseen muun muassa Sveitsin ja Israelin. Karsintalohkovoitto tuli lopulta viiden pisteen erolla Sveitsiin. Päävalmentaja Edward Iordănescu on laittanut Romanian puolustuksen kuntoon. Romania päästi kymmeneen karsintaotteluun yhteensä vain viisi takaiskumaalia.

Pitää paikkansa, ettei lohko itsessään ollut järin kovatasoinen, mutta Romania osoitti pystyvänsä raapimaan tuloksia ajoittain myös hieman heikommallakin pelillä.

EM-karsintojen jälkeinen tuloskunto on jättänyt parantamisen varaa. Romania hävisi harjoitusottelussa Kolumbialle ja pelasi tasan niin Pohjois-Irlantia kuin Bulgariaakin vastaan.

Romania osoitti EM-karsinnoissa olevansa oiva esimerkki siitä, ettei joukkue välttämättä tarvitse maailmantähtiä pystyvänsä pelaamaan laadukasta jalkapalloa joukkueena. Romanialla ei ole käytössään liikaa huippusarjoissa paljon vastuuta saaneita pelaajia. Nimekkäin pelaaja löytyy puolustuksesta. Tottenhamia edustava Radu Drăgușin johtaa Romanian takalinjaa.

Slovakian päävalmentaja vietti kevään Napolin peräsimessä

Slovakian A-maajoukkueen päävalmentaja Francesco Calzona vietti kiireisen kevään.

Napoli palkkasi Calzonan päävalmentajakseen helmikuussa. Calzona luotsasi Napolia loppukauden ja tulokset jäivät heikoiksi. 14 sarjaottelusta tuloksena oli vain kolme voittoa. Calzona piti Napoli-pestin aikana myös työpaikkansa Slovakian peräsimessä. Lienee selvää, ettei Calzona ole pystynyt keskittymään sataprosenttisesti maajoukkueeseen helmikuun jälkeen.

Calzonan pesti Napolin peräsimessä päättyi toukokuun lopussa ja luotsi on sittemmin liittynyt Slovakian maajoukkueen mukaan. Italialaisvalmentaja on luotsannut Slovakiaa kahden vuoden ajan. EM-karsinnat sujuivat hienosti. Slovakia sijoittui karsintalohkossaan toiseksi. Kymmenestä ottelusta tuloksena oli seitsemän voittoa.

PSG-toppari Milan Škriniar ja Napolia edustava Stanislav Lobotka ovat selvästi Slovakian tunnetuimmat pelaajat. Rikkonaisen kauden pelannut Škriniar jäi odotettua pienemmälle peliajalle Pariisissa, eikä pääse optimaalisista lähtökohdista kesän EM-lopputurnaukseen. Škriniar on silti maajoukkueen suurin tähti ja ehdoton kulmakivi.

Ukraina huippumielenkiintoisella joukkueella kisoihin

Ukraina lähtee EM-kisoihin hyvin mielenkiintoisella joukkueella.

Kisajoukkueessa on mukana lukuisia mielenkiintoisia pelaajia, jotka ovat pelanneet nappikauden seurajoukkueissaan.

Real Madridin ykkösvahtina suuren osan kaudesta torjunut Andri Lunin kantaa torjuntavastuun, vaikka Benfican ykkösvahti Anatoli Trubin esiintyi edukseen läpi kauden.

Puolustuksesta löytyy muun muassa Bournemouthin avainpelaaja Ilya Zabarnyi, Arsenalista tuttu Oleksandr Zintšenko ja Evertonin luottolaitapuolustaja Vitali Mykolenko. Maajoukkueessa jo vuosien ajan pelannut taitava Ruslan Malinovskyi tuo pallollista osaamista hyökkäyskolmannekselle. Vasemmalla laidalla säestää Chelsean Myh’ailo Mudryk ja kärjessä pelaa La Ligan maalipörssin voittaja Artem Dovbyk.

Ukraina eteni kisoihin lopulta jatkokarsinnan kautta, kun se voitti jatkokarsinnoissa Bosnian ja Islannin. Suora kisapaikkakaan ei ollut kaukana, sillä Ukraina päätyi karsintalohkossaan tasapisteisiin toiseksi sijoittuneen Italian kanssa.

Seuraa häntä

Artem Dovbyk, Ukraina

Dovbyk pelasi loistavan kauden. Seuratasolla Gironaa edustava Dovbyk voitti 24 maalillaan La Ligan maalikuninkuuden.

Ukrainalaiskärki oli yksi kauden suurimmista sensaatioista ja on herättänyt samalla kiinnostusta suuremmissa ympyröissä.

Dovbyk nappasi itselleen avauksen paikan maajoukkueesta muutama vuosi sitten, ja on sittemmin esiintynyt edukseen Ukrainan paidassa. Dovbyk lähtee kisoihin Ukrainan ykköskärkenä ja voi nostaa profiiliaan entisestään siirtomarkkinoilla.

Dovbyk voi hyvinkin taistella jopa kisojen maalikuninkuudesta.

Katso ainakin tämä ottelu

Slovakia-Ukraina, 21.6. klo 16

Lohkovaiheen toisen kierroksen kamppailussa riittänee paljon panosta. Slovakia ja Ukraina kamppailevat lohkon kakkospaikasta ja keskinäinen ottelu ratkaisee, kumpi saa paremmat lähtökohdat päätöskierrokselle. Slovakialla on avauskierroksella suuri haaste, kun eteen asettuu lohkon ennakkosuosikki Belgia, joten toisella kierroksella kyse voi olla jo lähes pakkovoitosta.

Näin käy

  1. Belgia. Belgian kultainen sukupolvi taistelee käytännössä viimeisen kerran menestyksestä. Belgia ei lukeudu kisojen ennakkosuosikkeihin, mutta sillä on selvästi lohkonsa laadukkain joukkue ja etenee lohkovoittoon.
  2. Ukraina. Ukrainalla on lohkon toiseksi laadukkain joukkue, vaikka se selvittikin tiensä kisoihin vasta jatkokarsinnoissa. Tuskin haastaa Belgiaa lohkovoitosta, mutta on lähtökohtaisesti suosikki Romaniaa ja Slovakiaa vastaan.
  3. Slovakia. Liian riippuvainen muutamasta tähtipelaajastaan, eikä materiaalin laatu ja leveys riitä haastamaan Belgiaa. Taistelee Ukrainan ja Romanian kanssa lohkon kakkossijasta.
  4. Romania. Karsintalohkonsa voittaja lähtee kisoihin varsin paineettomista asetelmista. Varsin tasaisessa lohkossa jatkopaikkakaan ei ole mahdottomuus, mutta Romania on silti altavastaaja.

E-lohkon ottelut

17.6. klo 16: Romania Romania – Ukraina Ukraina
17.6. klo 19: Belgia Belgia – Slovakia Slovakia
21.6. klo 16: Slovakia Slovakia – Ukraina Ukraina
22.6. klo 22: Belgia Belgia – Romania Romania
26.6. klo 19: Slovakia Slovakia – Romania Romania
26.6. klo 19: Ukraina Ukraina – Belgia Belgia

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE LISÄÄ EM-ENNAKOITA