Upean pelaajauransa juuri päättänyt Petri Pasanen kertoo omin sanoin FC Lahden KuhnuriTV:n dokumentissa uransa etenemisestä aina juniorivuosista koko ammattilaisuransa läpi.

– Lukiossa tuli ajatus, että ulkomaille voisin päästä ja jos alan systemaattisemmin harjoittelemaan, se voi toteutua. Olin valinnut koulun, mikä oli Lahden suurhallin vieressä. Sitten pystyin harjoittelemaan määrällisesti enemmän kuin aiemmin, Pasanen kertoo.

Pasanen lähti Suomesta nuorena Ajaxiin, missä hän pelasi vuosia edustusjoukkueessa. Ajax tunnetaan erityisesti pallonhallintapelin nimeen vannovana joukkueena, mikä sopi Pasasen tyyliin.

– Minulla oli ollut kuva siitä, millainen pelaaja haluan olla ja millaisesta futiksesta tykkään, ja harjoittelin sen mukaisesti. Se toi sitten palkinnon, koska ne olivat hyviä ominaisuuksia. Olin kokenut olevani aina hyvä syöttämään – lyhyttä tai pitkää, ilmassa tai maassa. Sillä vahvuudella olen elänyt aina.

– Olen aina ollut joukkueen hitaampia, mutta kompensoinut sitä muilla ominaisuuksilla. Ajaxiin tullessa osasin ne jutu,t mitä siellä vaadittiin. Siellä kiinnitin enemmän huomiota vielä tähän. Piti miettiä, että syöttö menee oikealle puolelle kaveria ja oikealla nopeudella.

Pasanen muistelee tietynlaista kultttuurisokkia hänen siirtyessään Hollannin, Englannin, Saksan ja Itävallan kautta Tanskaan.

– Olin ollut aiemin keskieurooppalaisissa hierarkkisissa kulttuureissa. Tanskassa valmentaja kysyi kahden viikon välein miltä musta tuntuu. Mietin, että mitä se musta haluaa. Multa ei ollut kymmeneen vuoteen kysytty sellaista.

– Hän sanoi, että jos olen väsynyt, voin jättää väliin treenejä väliin. Enhän mä mitään treenejä ala jättämään väliin! Mietin, että kokeileeko se mua jollain tavalla, Pasanen kertoi kulttuurieroista maiden välillä.

Voit katsoa yltä miehen FC Lahden KuhnuriTV:lle antaman haastattelun kokonaisuudessaan.