Valioliigan 23. kierros saadaan tänään päätökseen neljän ottelun myötä. Arsenal on suuressa vaarassa menettää liigan piikkipaikan eilisen Southampton-kompastumisensa myötä, sillä sijoilla kaksi ja kolme olevat Manchester City ja Chelsea ovat tulessa tänään.

Kärkipaikan vaihtumiseen riittää se, että City voittaa vieraissa Tottenhamin tai että Chelsea kaataa West Hamin kotonaan vähintään kahdella maalilla.
Jos molemmat tulokset toteutuvat, putoaa Arsenal kolmanneksi pisteen päähän Citystä ollen tasapisteissä Chelsean kanssa.

Manchester City on hurjassa vireessä. ManC on voittanut seitsemän viime valioliigaotteluaan, ja kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan, on se ollut voittamaton peräti 19:ssä viime ottelussaan.

Viimeisin Cityn jalkoihin jäänyt joukkue oli FA-cupissa Watford, vaikka altavastaaja menikin Cityä vastaan peräti 2-0-johtoon ennen Cityn heräämistä.

Sergio Aguero on palannut kentille täydessä kunnossa, tästä osoituksena hattutemppu Watfordin verkkoon. Kaikki merkit viittaavat siihen, että argentiinalainen on White Hart Lanella avauksessa Alvaro Negredon ohella.

City on siis eräänlaisessa flow-tilassa. Pelaaminen on omissa käsissä ja joukkueen itseluottamus on korkealla. Sitä ei ottelun alla missään nimessä vähennä syyskierroksella kotikentällä otettu 6-0-murskavoitto Spursista.

Vaikka Tottenham on parantanut peliään Andre Villas-Boasin potkujen jälkeen (16 pistettä kuudesta ottelusta), on Manchester City sille vielä ylitsepääsemätön este. City on joukkueena ja vastustajana aivan eri luokkaa kuin uuden managerin Tim Sherwoodin aikakaudella kohdatut Southampton, West Bromwich, Stoke, Crystal Palace, Swansea – ja Manchester United.

Hereillä Citynkin alakerran on toki oltava, sillä pelaavaan kokoonpanoon päästyään on Tottenhamin Emmanuel Adebayor ollut tehokas. Tässä ottelussa Tottenham myös tarvitsee maaleja enemmän kuin kertaakaan aiemmin Adebayorin pelaamissa otteluissa.

Mikään ennakoitavissa oleva asia ei puolla sitä, että West Ham veisi Chelsealta pisteitä sen kotiluolasta. Kyseessä on mitä klassisin kärjen ja häntäpään kohtaaminen.

Chelsea on yksi kolmesta realistisimmasta mestarikandidaatista, kun taas West Ham räpiköi jälleen kerran putoamista vastaan. Tämä keskiviikko ei tuo ”Hammersille” tuohon taisteluun apuja.

Chelsean kone on hyvin öljytty, ja osien muodostama kokonaisuus toimii peli peliltä paremmin. Keskikenttä on Eden Hazardin, Willianin ja Oscarin hallussa, ja kärjessä Samuel Eto’o alkaa jälleen olla se vaarallinen Samuel Eto’o, jota saatiin ihastella esimerkiksi FC Barcelonan paidassa.

Eto’o on jatkuva uhka rangaistusalueen sisällä ja myös kauempaa tekemiensä juoksujen ansiosta. Keskikentän hyökkäävä kolmikko on uhka läheltä ja kaukaa. Kaikilta mainituilta kolmelta pelaajalta löytyy niin nousu-, syöttö- kuin laukaisuvoimaakin.

Nyt kun Juan Mata on myyty Manchester Unitediin, on jäljelle jääneiden pelaajien asema ja olo turvallinen, mikä näkynee vapautumisena kentällä. Mukavoitumisen estänee manageri Jose Mourinho.

Ennen Chelsean edellistä ottelua tuli mietittyä, kuinka moni vastustajan (ManU) pelaaja mahtuisi Chelsean avaukseen. Kandidaatteja ei ollut montaa, ja nyt niitä ei ole yhtään.

Arsenal on torstaiaamuna kolmossijalla.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen