1 vs. 1 -palsta pureutuu suomalaisen jalkapallon ytimeen – vähintään kerran viikossa kaksi jalkapallon suurkuluttajaa keskustelee/analysoi/väittelee viikon polttavista futisaiheista.

1 vs. 1 -palstan henkilöt eivät aina esiinny omilla nimillään, vaan usein nimimerkeillä. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että haluamme tämän palstan keskittyvän itse asian spekuloimiseen ja silloin tärkeintä ei ole se, ”kuka sanoo”, vaan se ”mitä sanotaan”.

Myös sinä voit osallistua keskusteluun alempana olevan kommentointikentän kautta. Suomifutis.com toivoo 1 vs. 1 -palstalla keskustelun ja kommentoinnin olevan asiallista – emme edes julkaise asiattomia kommentteja.

Puheenaihe: Suomi vs. Hollanti

Tällä viikolla pureudutaan juuri pelattuun Suomen ja Hollannin väliseen EM-karsintamatsiin – nimittäin asiantuntijamme ”Skidi” väittää, että päävalmentaja Mixu Paatelaisen valinnat eivät menneet täysin nappiin: avauskokoonpano herättää jälleen kysymyksiä, mutta myös se, että miksi Perparim Hetemaj´ta ei otettu puoliajalla vaihtoon. Skidin mukaan Mixu oli suurin syypää siihen, että Suomi ei saanut mahdollisuutta tulla tasoihin.

//

Skidi: Mihin matsi ratkesi? Äläkä vaan sano, että siihen Perpan punaiseen korttiin.

Osvaldo: Hollannin kyky kontrolloida palloa ja maltillinen pallonhallintapeli läpi ottelun oli myrkkyä Suomelle. Oranjen pelaajilla oli jatkuvasti syöttösuuntia viedä peliä haluttuun suuntaan ja lopulta Suomen pelaajat väsyivät tähän ja tilaa ja maalipaikkoja syntyi. Hollannin toinen maali oli malli-esimerkki tästä. Hyökkäyspään kulma pelattiin lyhyillä syötöillä alaspäin aina maalivahdille saakka, jolloin houkuteltiin Suomen pelaajat nostamaan linjaa ylös ja sen jälkeen linjan taakse tuli oikea-aikainen taustanousu, joka päättyi upeaan maaliin!

Skidi: Hollanti pelasi diiselillä, koska motivaatiotekijät eivät puoltaneet pistää kaikkea osaamista peliin. Jopa kävelyvauhti riitti tällä kertaa. Vaikka Suomi olisi onnistunut maalinteossa ei se olisi riittänyt, koska silloin Oranssit olisivat nostaneet kaasua ja hoitaneet homman. MUTTA peli oli valitettavasti ohi jo toisen puoliajan alussa ja laitan Mixun piikkiin täysin, että menetimme voitonmahdollisuudet. Olisi pitänyt tajuta, että Perpa Hetemaj kävi koko ajan ylikierroksilla ja siksi olisi pitänyt vaihtaa se jo puoliajalla vaikka Väyryseen. Hollantia vastaan et pärjää yhden miehen vajaalla.

Osvaldo: En tiedä kierroksilla käymisestä, mutta pelillisesti Hetemaj ei ollut mielestäni tässä pelissä parhaimmillaan. Häneltä tuli useita pallonmenetyksiä ja harhasyöttöjä. Väyrynen oli ihan pirteä tullessaan kentälle. Oli pelattavissa ja pelasi helppoja peliä edistäviä syöttöjä. Joten tässäkin mielessä vaihto Perpaan puoliajalla olisi ollut perusteltu.Ja totta, vajaalla ei pärjätä huippumaata vastaan.

Skidi: Otetaan sitten Suomen onnistujat? Löytyykö niitä?

Osvaldo: Mielestäni Ring pelasi hyvin keskikentällä ennen kuin väsy iski noin 20 minuuttia ennen loppua, jolloin hänen syöttöpeliinsä alkoi tulla virheitä. Ensimmäisellä jaksolla Alex liikutti palloa nopeasti yhden kosketuksen syötöillä ja oli jatkuvasti pelattavissa. Moisander oli ok topparina. Kasper Hämäläisen nostaisin lisäksi esiin tietyistä syistä: Hän oli jatkuvasti uhka linjan taakse tekemällä paljon oikea-aikaisia liikkeitä syvyyteen. Muutaman kerran, kun Suomi sai pelattua palauttamalla organisoidun hyökkäyksen ja laitapelaajat liikkeelle, epäonnistui viimeinen syöttö usein pahasti. Jos syöttäjänä olisi ollut Litmasen Jari, olisi syötöt todennäköisesti napsahtaneet kohdalleen.

Skidi: Nostaisin Lukas Hradeckyn, vaikkakin ajoittain puolustuslinjamme ei toiminutkaan. En tietenkään voi tietää, miten siellä linjassa kommunikoitiin, mutta paketti näytti hajoavan välillä. Joka tapauksessa Lukas torjui ne pallot, jotka tässä pelissä oli torjuttavissa. Kenttäpelaajista Moisander oli alakerran kunkku ja taistelija ja ylivoimaisesti pelirohkein ylöspäin pelattaessa. Keskikentällä nostaisin myös Ringin, joka näyttää sopeutuneen nopeasti kansainväliseen pelitempoon.

Skidi: Ketä suomalaisista ei päässyt tasolleen/ketä petti?

Osvaldo: Forssell jäi pahasti pimentoon. Hän tuli selkä maalia päin vastaan ja tiputti palloa alaspäin – se ei ole nykyjalkapalloa, jossa pyritään siihen, että pelaaja on syöttääjän nähden diagonaalisessa syöttökulmassa ja peliasento on kasvot eteenpäin, josta on heti mahdollisuus toimittaa palloja väleistä syvyyteen. Forssell ei myöskään liikkunut tarpeeksi pystyyn eikä pallon saadessaan uskaltanut haastaa. Eremenko oli ok, mutta hän ei pystynyt antamaan linjojen väleihin läpisyöttöjä, vaan tyytyi peruspeliin.

Skidi: Mixun mainitsin jo, mutta kyllähän Hetemaj petti pahemman kerran. Ei oikein päässyt peliin sisään missään vaiheessa ja hölmöili itsensä ulos. Huolenaiheeni on myös laitapakkiosasto – sekä Pasanen että Arkivuo eivät osoittaneet pelirohkeutta, jota tarvitaan näissä kv-peleissä. Arkivuota vietiin sitten vielä kuin ”mätää kukkoa” vähän väliä. Niin ja kyllähän nykykunnossaan Forssellilla ei ole mitään käyttöä. Tuli mieleen puupökkelö, jolta puuttui täysin modernin sentterin ominaisuudet, ei vastaantuloja eikä muutenkaan sellaista vaarallisuutta, mitä Forssellilta on nähty 5-8 vuotta sitten.

Osvaldo: Toki olisin mielelläni nähnyt Raitalan avauksessa Arkivuon paikalla. Lisäksi Väyrynen on seuran löytäessään omissa papereissani Hetemajn edellä. Itse pistäisin Pukin avaukseen kärkeen ja Losa Eremenkon 10-paikalle, jossa Pukki tänään pelasi.

Skidi: Hyviä havaintoja. Olisin tässä pelissä myös korvannut Raitalan Arkivuolla. Väykkä suoraan avaukseen ja Forssellin tilalle Furuholmin.

Mitä sinä olet mieltä Mixun pelaajavalinnoista? Ketä suomalaisista onnistui/epäonnistui pelissä? Sana on vapaa – kommentoi!

//