Kolumni: Valmentaja vaihtui, Pukki lauantaina avauksessa

© Kuva:

SuomiFutis.com-sivuston kolumnissa saksalaisen jalkapalloilun asiantuntija Pekka Franck analysoi Teemu Pukin tilannetta FC Schalkessa valmentajan eroamisen jälkeen. Franck toimi yli kahdeksan vuoden ajan Veikkaaja-lehden ja muun suomalaismedian Saksan kirjeenvaihtajana.

Ikävä uutinen tavoitti minut tänään Gelsenkirchenistä: FC Schalke 04:n valmentaja Ralf Rangnick erosi terveydellisiin syihin vedoten.

Loppuunpalaminen (burn-out) on ollut Bundesliigassa iso puheenaihe jo vuosien ajan. Mainio pelimies Sebastian Deisler ripusti pelikenkänsä naulaan uupumuksen takia ja Mikael Forssellin pelikaveri, Saksan maajoukkuemaalivahti Robert Enke,  päätyi vieläkin radikaalimpaan ratkaisuun hyppäämällä junan alle.

Suomessa uutinen toki Rangnickin kohtalon sijaan käynnisti pohdinnat Teemu Pukin asemasta uudessa tilanteessa. Pitkälti suomimedian viesti on ollut vähintäänkin harmaasävyitteinen. Ääripessimistit ovat jopa maalaamassa uhkakuvaa Pukin pakkosiirrosta johonkin pienempään seuraan.

Itse otan asiaan täysin päinvastaisen kannan: Väitän, että tulemme näkemään Teemu Pukin suurella todennäköisyydellä lauantaina kotiottelun avauskokoonpanossa, pelipaikkana vasen laita. Tämän jälkeen pätee kliseinen sanonta: Kaikki on Teemusta itsestään kiinni.

Tässä perustelut arviolleni Teemu Pukin paikasta Freiburg-ottelun avauskokoonpanossa:

  1. Pukki olisi todennäköisesti ollut jo melko lähellä paikaa avauksessa myös Rangnickin alaisuudessa. Samasta pelipaikasta kilpailevat joukkuetoverit eivät ole häikäisseet, joten loogista olisi suomalaiskärjen 25-minuuttisen debyytin jälkeen antaa hänelle näyttöpaikka kamppailun alusta alkaen.
  2. Schalken väliaikainen luotsi Seppo Eichkorn jatkaa Rangnickin lanseeraamalla pelisysteemillä, johon sisältyy neljä hyökkäävää pelaajaa. On edelleenkin siis turha päivitellä, ettei Pukki syrjäytä Raulia tai Huntelaaria, koska suomalaiselle irtoaa pelipaikka näiden kahden viereltä.
  3. Väliaikaisvalmentaja Eichkornilla on näytönpaikka. Miehen jatkaminen ykkösluotsina on täysin mahdollista – onhan kyseessä jo kahden aiemman valmentajan alaisuudessa toiminut apuri, jolla itsellään on myös ykköskäskyttäjän kokemusta kahdelta ylimmältä sarjatasolta. Muutokset lauantain otteluun eivät tule olemaan radikaaleja, mutta jotain ”omaa” hän silti haluaa tuoda peliin. Tuo ”oma” voisi olla vaikkapa Teemu Pukin peluuttaminen.
  4. Seurassa vallitsevan shokin aikana Gelsenkirchenissä tarvitaan lauantain kotipeliin herättäjää. Paras vaihtoehto tähänkin on Teemu Pukki, joka nauttii parhaillaan aivan uskomatonta fanien suosiota. Pukki avauksessa nostaisi kotiyleisön fiilistä. Myös väliaikaisluotsi Eichkorn tiedostaa tämän.
  5. Gelsenkirchenistä saamieni raporttien mukaan Pukki on esiintynyt edukseen joukkueen harjoituksissa. Maaleja Euroopan liigassa seurasi kolme osumaa Charleroin verkkoon viime viikon keskiviikon ottelussa U23-miehistön riveissä. Pukki on yhä niin sanotusti kuuma pelaaja, jollaiseen uusi valmentaja aina mielellään tarttuu.
  6. Lauantain häntäpään vastus SC Freiburg velvoittaa kotiyleisön edessä hyökkäysvoittoiseen taktiikkaan. Pukille Freiburg sopii paremmin kuin vaikkapa viime sunnuntaina nähty mahtiseura FC Bayern München.
  7. Vaikka liian usein se kuva on annettu, niin Pukin pestaaminen ei ollut yksinomaan Rangnickin päätös. Pukin palkkaamisella oli laaja kannatus seuran johto- ja valmennusportaassa. Rangnickin lähtö ei siis sinällään automaattisesti nakerra Pukin asemaa.

On siis aivan turha valua pessimismiin juuri tällä hetkellä. Lauantaina paikka avauskokoonpanossa ja ottelussa onnistuminen, niin Pukille avautuu lisää näyttöpaikkoja – myös mahdollisen uuden valmentajan alaisuudessa.

Mikäli Schalke jossain vaiheessa pestaa uuden käskyttäjän, tilanne pitää toki arvioida uudestaan, mutta senhetkisten tietojen pohjalta. Tällöin Pukin kohtaloon vaikuttaa niin moni asia, joita me emme vielä voi tietää.

Pekka Franck