Porilaisen FC PoPa:n lähes kaikki pelaajat hakevat palkkasaataviaan palkkaturvasta. Yksi heistä on elokuusta 2011 lähtien FC PoPaa edustanut kanadalaisvahvistus Kennedy Owusu-Ansah. 22-vuotias laitapelaaja pelasi loppukauden aikana yhteensä 6 peliä FC PoPan riveissä, tosin täysin ilman virallista pelaajasopimusta.

FC PoPa tiedotti uudesta vahvistuksestaan heti elokuussa. Tosiasiassa kanadalaispelaajan kanssa ei allekirjoitettu koskaan varsinaista pelaajasopimusta pelaajan useista pyynnöistä huolimatta. Palloliiton kilpailusääntöjen mukaan kaikilla ammattilaisilla pitää olla aina kirjallinen sopimus. Sopimus tulee toimittaa viikon kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta liittoon. Näin ei siis tässä tapauksessa ole toimittu.

Ei rahaa edes lentolippuun takaisin kotimaahan

Owusu-Ansah sai elokuusta lähtien loppukaudesta PoPalta palkkaa 700 euroa käteen. Kun kausi oli loppu, ei pelaajalla ollut edes rahaa lentolippuun takaisin kotimaahansa.

-PoPan palkkaturvahakemusten yhteydessä on tullut taas ilmi eräs näistä suomalaisen jalkapallon räikeimmistä ongelmakohdista. Ulkomaisia pelaajia on käytetty hyväksi suoraan sanoen halpatyövoimana. Koska näillä pelaajilla ei ole yhtenäisiä pelaajasopimuspohjia, ei kukaan ulkomaalaisista pelaajista voi tietää, minkä sisältöisen pelaajasopimuspohjan hänen edes tulisi saada allekirjoitettavaksi, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola toteaa pettyneenä yhdistyksen verkkosivuilla.

Suomen Palloliitto ja Jalkapallon Pelaajayhdistys ovat valmistelleet vuoden 2011 aikana uutta niin sanottua Vakiosopimusta, joka toisi kaikkien suomalaisten jalkapallon huippusarjojen pelaajat saman Vakiosopimuksen piiriin. Pelaajayhdistys on ollut jo pitkään valmiina allekirjoittamaan uuden Vakiosopimuksen, mutta Palloliitto ja Veikkausliiga eivät ole päätöstä tehneet. Millään suomalaisella jalkapallon huippusarjalla ei ollut kauden 2011 aikana tai ole tulevana kautenakaan voimassa yhtenäisiä sopimusehtoja sisältäviä pelaajasopimuksia. Jääkiekon SM-liigalla ja Mestiksellä on voimassa olevat yhtenäiset pelaajasopimukset.

Lähde: Jalkapallon Pelaajayhdistyksen tiedote

//