KuPS aikoo luottaa enemmän omiin poikiin: "Pelaajabudjetti pienenee"

© Kuva: Juha Tamminen

KuPS:n 17-vuotias hyökkääjä Jerry Voutilainen kävi haistelemassa marraskuun puolivälissä Valioliiga-seura Queens Park Rangersissa kansainvälistä ilmapiiriä viikon testileirillä. Nuorukaiselle on mitä todennäköisemmin luvassa ensi kaudella lisää vastuuta, kertoo KuPS-luotsi Esa Pekonen SuomiFutis-sivustolle.

– Hän pelasi viime kaudella jo aika monessa pelissä ja teki liigassa kolme maalia. Pelaajabudjetti pienenee ensi kaudeksi, kun ei ole europelejä – nuoret saavat selkeästi enemmän vastuuta kuin viime kaudella, Pekonen kertoi tilanteesta.

Joukkue aikoo luottaa Voutilaisen lisäksi myös muihin nuoriin tähdenalkuihin.

Paanasen Aleksihan löi itsensä liigatasolla läpi ja Jerry yhtälailla esiintyi vahvasti jo viime kaudella. Nyt katsotaan miten esimerkiksi Sami Räsänen kehittyy.

KuPS aloittaa tulevana maanantaina joukkueharjoitukset lomien jälkeen. Pekosen mukaan joukkuetta rakennetaan maltillisesti.

– Nyt kun aloitetaan treenit, niin katsotaan onko omista junnuista harjoitusrinkiin. Alkuvuodesta sitten selkeämmin luodaan katseet ulkopuolelle. Voutilaisen jälkeen seuraavassa ikäryhmässä pelaajat ovat vielä niin nuoria, että tuskin heitä ajatellaan liikaa vielä ensi kaudella kantamaan vastuuta.

–  Meillä on vuonna 1996-97 syntyneitä poikamaajoukkuepelaajia. Heitä seurataan ja pyritään kehittämään, että junioripuolelta jatkossakin nousisi pelaajia edustukseen. Juniorityö on toiminut hyvin, harrastajamäärät ovat lisääntyneet paljon ja melkein joka ikäryhmässä on maajoukkuepelaajia. Se on hyvä merkki tämän alueen juniorityöstä.

Taitojalkapalloa vai telaketjufutista?

Ennen viime kautta Pekonen julisti isolla äänellä, että nyt pelataan taitojalkapalloa. Liigan alku oli kuitenkin todella heikko – vain kolme pistettä kahdeksasta ottelusta – , jonka jälkeen fokus kaudelle muodostettiin uudelleen.

– Vielä ei ensi kauden pelityylistä sanota mitään, parempi olla hiljaa tässä vaiheessa. Katsotaan minkälainen nippu saadaan kasaan ja pelataan sellaisella tyylillä, mikä on tuttu kaikille ja mikä tuo tulosta. Sehän on se tärkein juttu.

– Viime vuonna oli paljon hankaluuksia, kun pelityyliä ei pystytty oikeastaan harjoittelemaan alkukaudesta loukkaantumisten takia. Nyt ei sanota mitään, katsotaan jos jotain rävähtää ennen kautta taas.

KuPS oli yksi liigan suurimmista alisuorittajista resursseihin nähden ja sen myöntää myös Pekonen. Hän kertoo kuitenkin, että seurassa tehtiin tietoisesti tiettyjä ratkaisuja kesken viime kauden panostuksien suhteen.

– Suurin juttu oli alkukauden huono menestys, minkä vuoksi jouduttiin tekemään tiettyjä strategisia ratkaisuja siinä vaiheessa. Todettiin, että ainoa tapa päästä eurokentille on voittaa Suomen Cup. Europeleihin panostettiin maksimaalisesti ja niissä pelattiin mahdollisimman iskukykyisellä joukkueella, joka varmasti vaikutti liigaan.

– Strategia onnistui hyvin, kun päästiin cupin finaaliin ja mentiin eurocupissa kolmannelle kierrokselle Osassa sarjapeleistä kylmänviileästi pyrittiin kierrättämään pelaajia. Se ei onnistunut tuloksellisesti vaan yleensä ne pelit hävittiin.

Pekonen miettii nyt, kun kaudesta on hieman jo aikaa, oliko hänen oma tekemisensä liikaa fokusoitu cup-menestyksyksen saavuttamiseen.

– Olen itsekin miettinyt, että eikö sitä osannut herättää porukkaa vai eikö itsekään ollut hereillä kaikissa liigapeleissä. Vaikea omasta puolesta sanoa. En kokenut sitä niin silloin, mutta voi olla että oma tekeminen keskittyi cupin peleihin.

– Sillä materiaalilla, mitä meillä oli käytössä, olisi pitänyt pärjätä liigassa paremmin. Se on tosiasia ja päävalmentaja on ensisijaisesti vastuussa siitä.

Kai Lintinen (@kailintinen), Helsinki