Erikoishaastattelussa HJK-luotsi Sixten Boström: ”Meillä on taitavampia pelaajia kuin Ruotsissa”

© Kuva: Juha Tamminen

Sixten Boström aloitti joulukuun alussa työnsä HJK:n päävalmentajana ja miehen avauskuukauden tavoitteena on oppia tuntemaan joukkue paremmin ja luoda harjoitteluun hyvää kulttuuria kevättä kohti.  Mies kertoi alkuviikosta OrsaSport Tournament Vantaan tiedotustilaisuuden yhteydessä tunnelmiaan SuomiFutis-sivustolle.

Sixten, olet pitkästä aikaa suomalaisen jalkapallon kanssa tekemisissä. Millaisia mietteitä saamasi pelaajaryhmä herättää sinussa?

Olen positiivisesti yllättynyt. Mielestäni HJK:n pelaajat ovat jopa edellä kuin mitä Ruotsissa aikoinaan. Jos ajattelen Örebrota 2008 tammikuussa, aloittaessani siellä, niin ehdottomasti on asioita, missä nämä pelaajat ovat pidemmällä kuin se ryhmä silloin.

On toki paljon sellaisiakin asioita, mitä ei olla käyty läpi tai käsitelty, että olisin nähnyt missä pelaajat niissä menee.

Missä on mielestäsi suurin ero suomalaisen ja ruotsalaisen joukkueen välillä?

Mietin asiaa viime viikon loppupuolella, mutta en löytänyt vastausta, missä kohtaa ero on. Jos katson perusasioita, mitä ollaan harjoiteltu, niin siinä se ero ei ole.

Olen sitä mieltä, että meillä HJK:ssa saattaa olla taitavampia pelaajia, mitä Örebrossa oli 2008. Jossain kohtaahan täytyy näkyä ne asiat, missä Ruotsissa ollaan parempia. Täytyy hieman pidemmän aikaa nähdä tätä toimintaa, että näkee eron.

Millainen merkitys kilpailukauteen valmistautumiselle on tällä joulukuun jaksolla?

Vaikka tässä tulee joulun-/uudenvuoden loma väliin niin nyt tavallaan luodaan sitä kulttuuria harjoituksiin, mikä toivottavasti säilyy ja kasvaa. Sen vuoksi on tärkeä millainen tunnelma ja vauhti harjoituksissa on tällä hetkellä. On myös tärkeää, että näen pelaajat päivittäisessä harjoittelussa, missä oppii heistä aika paljon.

Millä ajatuksilla lähdet ensi kesällä tavoittelemaan euromenestystä?

Se, mihin me pystytään vaikuttamaan, on meidän oman ryhmän taso. Se, mihin ei pystytä vaikuttamaan on se, että ketä saadaan vastaan ja minkä tasoinen joukkue se on. Kun tehdään tavoitteet europeleihin, niin täytyy olla jonkun näköinen kuva, mihin ollaan menossa. Nyt ei tiedetä yhtään, ketä vastaan pelataan tai millainen on oma joukkue.

Vaikka tietäisit seuran nimen, niin ei tiedä ketä siellä pelaa kesä-heinäkuussa. Sitä vasten on vaikea tehdä tavoitteita. Selvää on, että pyritään niissä kisoissa pääsemään mahdollisimman pitkälle. On kuitenkin vähän eri asia, tuleeko vastaan Athletic Bilbao vai joku islantilainen seura.

Harjoittelette kahdesti päivässä, mitä ei ole viime vuosina seurassa tehty. Norjassa ammatikseen pelaava Riku Riski sanoi taannoin antamassaan haastattelussa (uutinen), että he treenasivat vain kerran ennen viime kautta, mutta olivat hyvässä fyysisessä vireessä kauden läpi. Miten selität lähtökohtien eron?

Nämähän ilman muuta liittyy siihen, mikä on lähtötilanne. Minulle oli automaattista, että harjoitellaan kaksi kertaa päivässä. Välttämättä se ei tarkoita sitä, että siellä on hirveä vauhti koko ajan.

Tämä osittain myös liittyy siihen, että haluan mahdollisimman nopeasti saada informaatiota ja tietoa pelaajista ja joukkueesta. Jos yhteisiä tapahtumia on yhdeksän tai niitä olisi vain neljä tai viisi niin siinä on ero. Minulla on nyt tupla-aika saada se tieto mitä tarvitsen.

En tiedä mikä on Riku Riskin tietotaito fyysisen harjoittelun ja rasituksen määrään. On hyvin pelaajamainen kommentti kun ajatellaan, että harjoitellaan vähän-tulos oli parempi.  Välttämättä ei tiedetä kokonaisuuksia.

En siltä osin hirveästi haluaisi lähteä kommentoimaan sitä, että kumpi on parempi. Maailma on täysi erilaisia juttuja. Välillä tulee tuloksia ja välillä ei tule. Näissä asioissa ei ole välttämättä oikeaa tai väärää. Jokaisen kohdalla oikea on se, mikä tuntuu parhaalta.

Ulkopuolelle tämä näyttää siltä, että ajattelet pelaajien olevan huonossa fyysisessä kunnossa. Pitääkö se paikkansa?

Onko kunto hyvä tai huono, niin en enempää ota kantaa. Tosin voin olla sitä mieltä, että voidaan olla vielä paremmassa fyysisessä kunnossa. Meillä on myös paljon yksilöpohjaisia harjoitteita, mitä tehdään pienemmissä ryhmissä. Eivät ole fyysisiä, mutta kehittävä muilla tavoilla.

Osallistutte Maspalomas-turnaukseen (uutinen) tammikuun alussa, mikä tulee aika nopeasti harjoituskauden alussa. Nähdäänkö siellä jo haluamaasi peliä, mitä ajat sisään?

En tiedä kuinka paljon nähdään siinä kohtaan. Toivottavasti jossain määrin. Mutta ajankohta on erittäin hyvä aloittaa pelitavan harjoittelu.

Fysiologisesti se ei tule parhaaseen mahdolliseen kohtaan, mutta kun pääsee pelaamaan sellaisia joukkueita vastaan kuten FC Twente sekä sveitsiläistä Lausannea tai norjalaista Strömsgodsetia vastaan, niin ei voinut mahdollisuudesta kieltäytyä.

Onko tärkeää, että näet yksilöiden suoritukset tällaisia vastustajia vastaan?

Juuri näin. Joukkuetta katsoo eritavalla kun ne ovat omia pelaajia. Silloin itse olet antanut ohjeet, miten heidän pitäisi toimia ja näet miten he pärjäävät. Olen nähnyt HJK:n pelejä paljon, mutta silloin ohjeet ovat tulleet joltain muulta. En edes tiedä, mitä ohjeita on annettu. Se on täysin erilainen tilanne kuin nyt.

Kai Lintinen (@kailintinen), Helsinki


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.