HJK:n maalivahti Ville Wallén on ollut mies paikallaan helsinkiläisseuran tolppien välissä jo useamman vuoden ajan. Nyt aika on kuitenkin ajamassa pelaajan ohi.

Pian 37 vuotta täyttävä Wallén on ollut monta kautta putkeen helsinkiläisseuran ykkösvahti. Varsinkin viimeisten neljän kauden aikana veskari on ollut suuri palanen ryhmässä, joka on kahminut pokaaleja Suomen rajojen sisäpuolella.

Wallén on ollut HJK:lle uskollinen soturi ja varmasti tärkeä johtaja sekä kentällä että sen ulkopuolella. Mies vaikuttaa äärimmäisen pidetyltä seuran sisällä, ja hän ansaitsee kaiken mahdollisen kunnian saavutuksistaan.

Totuus kuitenkin on, ettei Wallén ole yksinkertaisesti riittävän laadukas torjuja HJK:n maalinsuulle.

Karua kertomaa

Wallén on kohtalainen pelaamaan jalalla, vaikka FC Honka -pelissä sattuikin varsinainen vuosikymmenen töppäys. Veskari on myös oiva reaktiotorjuja, mistä nähtiin hyvä esimerkki Töölön jalkapallostadionilla taannoisessa FC Inter -koitoksessa. Tuolloin veskari nappasi Irakli Sirbiladzen yrityksen, vaikka maali näytti jo lähes varmalta.

Wallénilla on kuitenkin myös omat heikkoutensa. Pahiten nämä tulevat esille korkeissa palloissa, joissa vahti joutuu usein turvautumaan näyttäviin pelastuksiin. Eivät Wallénin jotkin puutteet tee hänestä huonoa veskaria, mutta ei hän myöskään ole liigan parhaimmistoa maalivahdin tontilla.

VPS:n Henri Sillanpää sekä TPS:n kaksikko Jukka Lehtovaara ja Henrik Moisander menevät kaavailuissa ainakin HJK-vahdin ohitse.

HJK:lla on jokaiselle pelipaikalle yksi liigan parhaimmista pelaajista, paitsi juuri maalivahdin palstalle. Pelkästään kiitollisuudesta yksikään ammattilaisorganisaatio ei voi antaa kenellekään vastuuta.

Ketä tilalle?

Wallén tulee poistumaan luonnollisesti HJK:n maalinsuulta. Mies lopettanee uransa kenties jo kuluvaan kauteen. Tuolloin tolppien väliin tarvitaan tuoretta verta.

HJK todennäköisesti tarkkailee suurella mielenkiinnolla juuri TPS-kaksikon ja FC Lahden lainapelaajan Jesse Jorosen tilanteita. Lehtovaara, Moisander ja huikean potentiaalin omaava Joronen ovat askel parempaan suuntaan Wallénista.

Toisaalta vaikka Wallén jatkaisikin uraansa vielä, saanee hän silti jossain vaiheessa maalille haastajan. Sellaistahan HJK etsi jo kuluvalla kaudelle, mutta heikolla menestyksellä.

Joka tapauksessa on varmaa, että Wallénin aikakausi HJK:n maalinsuulla on päättymässä. Seuralegenda ansaitsee työstään kiitokset, mutta pelillisesti ajateltuna vaihdos tarkoittaa tässä tapauksessa edistystä.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)