HJK:n putoaminen Nömme Kaljulle Mestarien liigan 2. karsintakierroksella maksaa Klubille kaikkiaan vähintään noin 240 tuhatta euroa. HJK:n heikosta menestyksestä on suurimmin vastuussa päävalmentaja Sixten Boström.

Mikäli HJK olisi kaatanut Kaljun, olisi ryhmällä ollut tiedossa vielä vähintään neljä europeliä. Tämä olisi tuonut seuran kassaan kolmannelta karsintakierrokselta 140 tuhatta ja Eurooppa-liigan karsintakierroskin olisi rikastuttanut ryhmää 100 000 euron verran. 240 tuhannen euron päälle olisi tullut tietysti myös rahaa ottelutapahtumien oheis- ja lippumyynnistä.

Kaiken kaikkiaan HJK:n euromöhläykselle tulee hintaa vajaat puoli miljoonaa euroa. Tähän ei ole laskettu mukaan Kalju-tappion kerrannaisvaikutuksia, sillä europettymys tulee väistämättä heijastumaan seuran markkinointiin ja osittain kenties jopa tuleviin pelaajamyynteihin.

Kuka kantaa vastuun?

HJK:lle pettymys ei ollut ensimmäinen tällä kaudella. Suuret kysymysmerkit Klubin pelaamisessa ovat olleet läsnä pitkin vuotta. Heinäkuuhun mennessä HJK on ehtinyt pudota jo Suomen Cupista, europeleistä eikä ylivertaisella materiaalilla oleva ryhmä ole kotimaisenkaan sarjan kärjessä.

Tosiasia on, että HJK on ollut koko kauden pelillisesti huono joitain pieniä välähdyksiä lukuun ottamatta. Tiistaina se jatkoi tätä samaa taaperrusta piskuista virolaisryhmää vastaan. Kalju-otteluparissa HJK:n kannalta pahinta ei ollutkaan tulos, vaan se, että ryhmä oli molemmissa koitoksissa pelillisesti huonompi.

Tulostappiota tulee, ja niille ei voi mitään, mutta näin paha konttaus kauden tärkeimmissä peleissä on anteeksiantamatonta. Kun ottaa huomioon, että taaperrus niin pelillisesti ja tuloksellisesti on ollut jatkuvaa, katse kääntyy valmentajaan.

Tilinmaksun aika

Boström palkattiin HJK:n peräsimeen ottamaan seuraava askel, mutta luotsin mukana ryhmä onkin mennyt askeleen toiseen suuntaan. Tuloksellisesti HJK on laahustamassa kohti heikointa kauttaan moneen vuoteen. Uudelle valmentajalle kuuluu antaa aikaa, joten pettymykset voisikin niellä, jos pelillisellä puolella näkyisi valoa.

Täytyy kuitenkin olla aikamoinen jalkapallofakiiri, että näkisi HJK:n pelissä suurta kehitystä. Klubista huokui suuri potentiaali lähinnä alkutalven ja kevään harjoituspeleissä, mutta nyt valoa näkyy lähinnä vain Boströmin HJK-tunnelin päässä. Seurajohto tuskin on tyytyväinen nähtyihin tuloksiin. Mikäli pelillisesti helsinkiläisseura ei pian paranna, valmentajanvaihdos saattaa olla tosiasia.

Tässä vaiheessa on jo selvää, että Boströmin olisi pitänyt pystyä HJK:n peräsimessä parempaan sekä tuloksellisesti että pelillisesti. HJK uskoi saavansa jättipotin palkkaamalla Boströmin, nyt seura on joutumassa kuitenkin itse maksumieheksi.

Boström näyttää olleen HJK:n seurajohdolle kallis valinta. Lähes puolen miljoonan euron virhe.

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)