Qatarille vuodeksi 2022 annetut MM-kisat ovat herättäneet polemiikkia. Ensin tuli selville, että kisoja ei voidakaan pelata kesällä – asia, joka ei käynyt ilmi laisinkaan hakuprosessin aikana – ja kisat ollaan siirtämässä talveen.

Syksyn mittaan on tihkunut tietoa, myös karmeista olosuhteista, missä siirtotyöläiset toimivat rakentaessaan kisapaikkoja ja muuta infrastruktuuria alueelle kisoja varten.

Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan työläisiä – pääasiassa Nepalista ja muualta Aasiasta – kohdellaan kuin karjaa. He saavat pienempää palkkaa kuin alunperin on luvattu ja muita työehtojakin on muutettu huonommiksi. Palkat ovat olleet myöhässä kuukausia tai niitä ei ole laisinkaan maksettu.

Rakennuttajat eivät virallisesti rekisteröi työläisiä välttääkseen viranomaisten puuttumisen asioihin. Siirtolaisilta on myös passit otettu talteen, joten he eivät pysty poistumaan maasta ilman työnantajansa hyväksyntää.

Työläisiä on kuollut kesän aikana, jolloin lömpötilat nousevat varjossakin jopa 50 asteseen, lähes päivittäin pitkien työpäivien, kuumien olosuhteiden ja turvattomien työolojen vuoksi. Työläisten asuinolosuhteet ovat surkeita.

FIFA on aiemmin kertonut, että kisaisännän vaihtoa ei ole pohdittu, mutta järjestö vaatii Qatarilta toimia olosuhteiden parantamiseksi ja aloittaa prosessin asioiden valvomiseksi (uutinen).

Lue Amnesty Internationalin raportti kokonaisuudessaan tästä.