Qatarille myönnettyjen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen skandaalinmaku muuttuu yhä kitkerämmäksi. Brittilehti Daily Telegraph on paljastanut, että entinen FIFA:n varapuheenjohtaja Jack Warner perheineen vastaanotti yli 1,5 miljoonan euron lahjukset kisaisännyyden hoitamisesta Qatariin. Asiaa tutkii FBI.

Trinidad & Tobagosta kotoisin olevalle Warnerille lahjukset järjesti silloinen Aasian jalkapalloliiton puheenjohtaja, qatarilainen Mohamed bin Hammam. Bin Hammamin firma Kemco maksoi 71-vuotiaalle Warnerille henkilökohtaisesti 863 000 euroa ja lisäksi tämän pojille 540 000 euroa sekä Warnerin eräälle työntekijälle 290 000 euroa.

Rahat oli tarkoitus kierrättää caymansaarelaisen pankin kautta, mutta pankki kieltäytyi siirrosta sen laillisuutta epäillen. Lopulta summat maksettiin newyorkilaisen pankin kautta. Tämä herättikin FBI:n kiinnostuksen. Jack Warnerin Miamissa asuva vanhin poika Daryan kuuluu jutun avaintodistajiin.

14 vuoden ajan FIFA:n varapuheenjohtajana palvelleen Warnerin syntilista on raskas. Hänen on kerrottu järjestäneen oman maanosaliittonsa Concacaf:in äänet FIFA:n pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Sepp Blatterille liiton puheenjohtajavaaleissa. Lisäksi Warner teki laajamittaista mustan pörssin lippukauppaa vuoden 2006 MM-kisojen yhteydessä sekä myi samojen kisojen TV-oikeudet omalla toimialueellaan ns. ”tiskin alta”.

Fifa:n eettinen komissio erotti Warnerin ja bin Hammamin toimestaan vuonna 2011.

Kahdeksan vuoden päässä odottavien Qatarin MM-kisojen maine on tahriutunut korruptiosyytösten lisäksi myös useita satoja kuolonuhreja vaatineissa kisojen rakennustöissä, joita on kuvailtu ”moderniksi orjuudeksi”. Myös Qatarin tukalat sääolosuhteet herättävät isoja kysymysmerkkejä eikä vieläkään ole täysin selvää, pelataanko kisat kesällä vai talvikuukausien aikana.