Valioliigan mestaruus voi ratketa viikonloppuna. Joka tapauksessa liigan loppukierrokset saavat niitä määrittävät lähtökohdat.

Kyse on tietenkin Liverpoolin ja Manchester Cityn kohtaamisesta.

Voitoilla mestariksi

Liverpool johtaa Valioliigaa ennen viikonlopun kierrosta 74 pisteellä. Sillä on jäljellä viisi ottelua. Saman verran pelannut Chelsea on siitä kahden pisteen päässä. City on pelannut kaksi ottelua kärkikaksikkoa vähemmän ja on kärjestä neljän pisteen päässä.

Jos Liverpool voittaa, pysyy se Chelsean edellä repien eron Cityyn seitsemään pisteeseen, eli sen jälkeen City ei saisi sitä kiinni edes rästiottelunsa voittamalla.

Liverpool on voittanut viimeiset yhdeksän liigaotteluaan. Mukaan tuohon saldoon mahtuvat niin Manchester Unitedin teurastaminen vieraissa ja saman kohtelun antaminen Tottenhamille ja Arsenalille kotona, kuin viime viikonlopun nihkeä vierasvoitto West Hamista.

Maaleja ”Pool” on pyssyttänyt noissa ottelussa niinkin hurjan määrän kuin 32.

Cityn vastaava saldo yhtä monesta viime ottelusta on seitsemän voittoa ja kaksi tasapeliä.

Liverpoolille tilanne on selkeä: Voittamalla kaikki loput ottelunsa se voittaa historiansa ensimmäisen Valioliigan mestaruutensa, ja ensimmäisen liigatittelinsä sitten kevään 1990.

Mikään valioliigajoukkue ei tosin ole koskaan voittanut 14 ottelua putkeen.

Manageri Brendan Rodgersin miehistö on toki viritetty sellaiseen iskuun, että tuo voi olla mahdollista, vaikka jäljellä olevissa otteluissaan se kohtaa ManC:n lisäksi myös Chelsean.

Parhaat hyökkääjät vastakkain

Vastakkain ovat paitsi liigan kaksi suurinta mestarisuosikkia, myös kaksi parasta hyökkääjää. Luis Suarez on liigan maalintekijätilaston suvereeni kärkimies 29 osumallaan, ja nyt vastaan tulee paljon loukkaantumisista kärsinyt 15 maalin mies, Sergio Agüero.

Liverpoolin maalintekovoima on edelleen Englannin parasta, ja nyt kun Suarez ja Daniel Sturridge ovat iskeneet vain osumat mieheen kolmessa viime pelissä, on kaksikon maalinälkä varmasti kova.

Samalla pitää muistaa, että nyt he kohtaavat ehkä kauden kovimman puolustuksellisen haasteen, eli Vincent Kompanyn johtaman City-alakerran. City on päästänyt tämän kauden liigassa peräti 11 maalia vähemmän kuin Liverpool.

Rodgers on omalla manageriurallaan vasta alkuvuosissa, mutta vakuuttaa silti oman ja joukkueensa pään kestävän.

– Liverpoolin kaltaisessa seurassa on aina paineita. Kävelen Mestarien liiga –pokaalin ohi joka päivä tullessani harjoituskeskukseen, muistutti Rodgers brittimediassa aiemmin viikolla.

Toden totta, tuo kaunis pokaali on ikuisesti Melwoodin harjoituskeskuksen aulan vitriinissä kertomassa viidestä Euroopan cupin/Mestarien liigan voitosta.

– En tiedä mistään muusta kuin paineista. Olenhan maalivahti. Tämä stressi on ollut osa elämääni niin kauan kuin jaksan muistaa, säesti Citylle jo yhden liigatittelin torjunut Cityn Joe Hart.

Chelseaa ei tule unohtaa

Ai niin, Chelsea on toisena. Jos City ei voita Liverpoolia, ja Chelsea voittaa kaikki jäljellä olevat ottelunsa (yksi niistä on Liverpoolia vastaan), matkaa pokaali jälleen Stamford Bridgelle.

Chelsea kohtaa sunnuntaina vieraissa Swansean ja ottaa tuosta ottelusta kolme pistettä.

– Mielestäni Liverpool-Manchester City –ottelun voittaja voittaa liigan. Voittaja saa siitä niin paljon virtaa, vaikka uskonkin sen päättyvän tasan uumoili Sky Sportsin asiantuntija Paul Merson.

Chelsea voitti viikolla kotonaan Paris St.Germainin mennen Mestarien liigassa jatkoon. Tuon tuloksen tuoman virtapiikin voimin Chelsea rullannee Swansean yli selvin luvuin.

Fulham nousee kuiville

Putoamistaistelussa kaksi Mestaruussarjaan lähtijää alkaa olla selvillä. Jumbo-Sunderlandilla on seitsemän ottelua jäljellä ja yhtä monta pistettä kuiville. Sitä edeltävä Cardiff pelaa enää viisi peliä, ja sen pitäisi kuroa viivan päällä olevaa Norwichia kiinni kuudella pisteellä.

Molempien urakka on liian kova.

Kolmas putoaja sitä vastoin ei ole vielä selvillä, mutta se voi ratketa tänä viikonloppuna. Viivan päällä on siis Norwich ja heti sen alapuolella viiden pisteen päässä vaanii Fulham.

Joukkueet kohtaavat lauantaina Fulhamin Craven Cottagella. Kotijoukkueen voitto kaventaisi eron viideksi pisteeksi ennen joukkueiden neljän viimeisen ottelun rypistystä.

Norwich teki viikolla tähän vaiheeseen käsittämättömimmän kuviteltavissa olevan tempun, eli erotti manageri Chris Hughtonin.
Teko on omiaan sekoittamaan Kanarialintujen valmiiksi hankalaa tilannetta, ja tarjoaa takaa-ajajalle erinomaisen mahdollisuuden kotivoittoon ja tilanteen tiukentamiseen.

Norwich pelaa neljällä viimeisellä kierroksella Liverpoolia, molempia Manchesterin seuroja ja Arsenalia vastaan. Odotettavissa on siis nolla pistettä, minkä takia Fulham-ottelu on Norwichille kevään tärkein. Siksi siihen valmistautumisen olisi pitänyt olla harmonisinta mahdollista.

Fulhamin loput vastukset ovat Tottenham, Hull, Stoke ja Crystal Palace. Norwich-voitolla Fulham saa momentumin puolelleen ja raapii noista peleistä säilymiseen tarvittavat pisteet.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen