Ruotsin liigan suomalaistykin ex-luotsi: ”Huuhkajat saa hänestä hyvän hyökkääjän”

© Kuva: Juha Tamminen
Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Liigasta Ykköseen täksi kaudeksi pudonneen JJK:n päävalmentaja Juha Pasoja on erittäin iloinen nähdessään monivuotisen pelikaverinsa ja hänen valmennuksessaan vielä viime kauden pelanneen Eero Markkasen nousua uralla.

Markkanen, joka pelasi viime kauden lopun lainalla HJK:ssa pienessä roolissa, lähti ennakkoluulottomasti hakemaan sopimusta Ruotsin kärkiseuroihin kuuluvasta AIK:sta talvella. Näytöt poikivatkin sopimuksen seuraan.

Kauteen lähdettäessä miehen odotettiin saavan pieniä minuutteja otteluiden lopuista, mutta nousukiito on ollut komea. Markkanen on pelannut viidestä ottelusta neljästi avauksessa ja ampunut kolmessa edellisessä pelissä maalin!

”B-junioreissa ei mahtunut edustukseen”

Pasojan mukaan 22-vuotiaalta Markkaselta voidaan odottaa kehittymistä jatkossakin.

– On tämä huikeaa, kun tietää taustoja. Hän ei B-junioreissa mahtunut ikäluokkansa edustukseen Jyväskylässä. Nyt mies pelaa AIK:ssa ja on kolmen pelin maaliputkessa! On hienoa nähdä, että mies menee eteenpäin urallaan. Hänellä on aina ollut lahjat, mutta hän ei ole niitä osannut käyttää, Pasoja kommentoi SuomiFutis-sivustolle.

– Tällainen kehitys antaa uskoa muillekin nuorille pelaajille. Pitää itse tarttua haasteisiin ja tehdä töitä. Ei vaadi edes paljon aikaa, niin voit pelata ihan hyvin missä vain.

Markkasella palloilulahjat perimänä

Markkanen ei koskaan ollut juniorilupaus, mutta porskuttaa yhä korkeammalla tasolla. Eeron isä on takavuosien koripalloammattilainen Pekka Markkanen, joten sitä kautta palloilugeenejä – sekä fyysisiä raameja – on periytynyt 197-senttiselle Eerolle.

– Hänellä on tietyt lahjat taustalla ja potentiaalia. Tällaisia asioita, kun lähtee kehittämään, niin sitten voi pulpahtaa pinnalle jossain vaiheessa. Sen jälkeen paljon on myös kiinni siitä oletko oikeassa paikassa ja kuinka pääset eteenpäin urallasi, Pasoja jatkaa.

Markkanen on saanut jo lempinimen Ruotsissa, kun jo Aftonbladet-lehtikin kutsui häntä, ehkä eniten kokonsa vuoksi, ”köyhän miehen Zlataniksi”. Persoonana Markkanen on kuitenkin erilainen kuin tämä supertähti.

– Aika hiljainen kaveri, nöyrästi suhtautui kaikkeen tekemiseen. Aika perinteinen suomaalainen pelaaja, Pasoja kuvaili.

Koska A-maajoukkue kutsuu?

Pasoja katsoo, että Markkasella on tarvittavat ominaisuudet pärjätä jopa maajoukkuetasolla. Toki kehitettävää löytyy kaikessa.

– Hän on tietenkin isokokoinen, mutta myös erittäin nopea ja hyvä laukaus. Jos hän saa vasemman jalkansa vapaaksi, mikä on nähty Allsvenskanissakin maalien muodossa, sieltä lähtee tulinen potku.

– Hän on viime aikoina pystynyt jalostamaan vahvuuksiaan paremmaksi. Heikkouksiakin on pystytty kehittämään. Hänessä on aika hyvä paketti.

Kehittymistä on lajinomaisen taktiikan ymmärtämisessä, mikä juontaa juurensa juniorivuosien harjoittelun tasoon.

– Hänellä on puutteita selkeästi pelinäkemyksessä ja taktisessa osaamisessa. Puutteellisen harjoitustaustan takia, nämä eivät ole kehittyneet niin paljon. Niissä ovat isoimmat haasteet hänellä, mutta Ruotsissa osataan tällaisiin asioihin paneutua, Pasoja uskoo

– Tuosta, kun hän vielä kehittyy, niin luulen Suomen saavan hyvän hyökkääjän maajoukkueeseen.

Kai Lintinen
Twitter: @kailintinen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!