Markkasen piinapenkissä tuntemattomin Huuhkaja Tero Mäntylä: ”Mikä sai sinut lähtemään Bulgariaan?”

© Kuva: Juha Tamminen

Harvalle suomalaisjalkapalloilijalle pälkähtää päähän ajatus siitä, että lähtisi luomaan ammattilaisjalkapalloilijan uraa Bulgariaan. SeinäjokelaislähtöinenTero Mäntylä on nyt viettänyt maan liigassa kaksi ja puoli vuotta.

Ludogorets Razgradin riveissä mies on saanut vyölleen niin maan mestaruuden kuin myös otteluita Eurooppa-liigassa.

Myös Portsmouthin akatemiassa ja reserveissä kaksi ja puoli vuotta viettänyt Mäntylä odottaa innolla pääsevänsä pelaamaan uransa ensimmäisen A-maaottelun Tshekkiä vastaan.

SuomiFutis-sivusto päätti esitellä miehen Piinapenkissään.

Kerrotko ihan alkuun, että mikä sai nuoren miehen lähtemään Bulgariaan?

Ei se ollut ensimmäinen vaihtoehto itsellenikään. Kuulin heidän kiinnostuksestaan. Se tuli muistaakseni alle 21-vuotiaiden Ukraina-pelin jälkeen. Mietin ja soittelin kavereille, muun muassa Veli Lammelle, joka oli ollut jo Ukrainassa. Kyselin, mikä siellä voisi odottaa. Lupasin seuralle käydä tutustumassa, ja vakuutuin kaikesta. Tähän asti kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.

Miten bulgarian kieli on hallussa?

Nyt jo ihan hyvin. Ei se täydellistä ole, mutta pystyn keskustelemaan ja ymmärrän kaiken.

Kuinka kova tähti Hristo Stoichkov on edelleen Bulgariassa?

Hän on ehkä kaikista kovin. Hänellä on ainakin sama asema siellä kuin Jari Litmasella täällä, ehkä hän on jopa isompikin hahmo.

”Laajempi tasonnousu luvassa”

Mäntylä on toppari, sanottakoon se tässä vaiheessa kaikille tiedoksi tai muistutukseksi. Hän teki läpimurtonsa Ludogoretsin kokoonpanoon käytännössä juuri tällä kaudella.

Millainen on roolisi joukkueessa?

Meillä on ollut viisi topparia, ja olen saanut pelata hieman vähemmän silloin, kun kokoonpanoa on kierrätetty. Näen kuitenkin asemani hyvänä. Kun katsoo kautta kokonaisuutena, niin olen saanut pelata, kun olen ollut käytettävissä. Kilpailutilanne on kova, mikä on pelkästään positiivista.

Miten kovaksi luonnehtisit Bulgarian sarjaa?

Tälle kaudelle tuli hyvä uudistus, kun sarjaa pelataan ensin kaksi kierrosta, minkä jälkeen sarja jaetaan puoliksi. Ylimmät seitsemän joukkuetta pelaavat vastakkain, koska tasoa ei riitä 14 joukkueen sarjaan.

Kuusi kärkiseuraa ovat niin kovia, että ne tavoittelevat vaikkapa Eurooppa-liigan lohkovaihetta. Muita vastaan ottelut ovat hieman heikkotasoisempia. Niitä pelejä viemme aika selkeästi.

Millaiset olosuhteet maassa vallitsevat jalkapallon pelaamista ajatellen?

Näen ne hyvinä. Kaikilla seuroilla ne eivät ole täydelliset. Meillä on hyvät olosuhteet harjoitella ja pelata. Kenttämme on Bulgarian parhaita. Harjoituskeskuksemme on iso. Monessa seurassa on menossa rakennusvaihe stadionien ja harjoituskenttien osalta. Seuraavien 5-7 vuoden aikana nähdään laajempi tasonnousu Bulgariassa.

Laitapakiksi? ”Ei kiitos”

Mäntylä lähti Bulgariaan SM-hopeamitalistina Interin riveistä syksyn 2011 jälkeen. Tuolla kaudella hän pelasi turkulaisten riveissä 33 ottelua.

A-maaotteluita ei vielä ole tilillä, mutta päävalmentaja Mixu Paatelainen on lupaillut, että jopa ensikertalaisia voidaan nähdä pelaavassa kokoonpanossa.

Miten Bulgariassa vietetyt vuodet ovat kehittäneet?

Pallovarmuutta ja tilannekovuutta on tullut lisää. Siellä on oppinut lukemaan peliä eri tavalla. Omia hyökkääjiä vastaan pelatessa kehittyi paljon harjoituksissakin. Siellä joutuu lukemaan tilanteita eri tavalla.

Varmaankin toiveissa olisi paikka avauksessa Tshekkiä vastaan?

Totta kai haluaisin pelata.

Millainen on mielestäsi maajoukkueen kilpailutilanne toppareiden välillä?

Se on hyvä. MoisanderinNikke” on varmasti itseoikeutetusti toinen toppari, mutta toisesta käydään kovaa kisaa. Siellä on monta pelaajaa, jotka voivat siinä pelata, jos esiintyy hyvin maajoukkueessa.

Pystyisitkö pelaamaan laitapuolustajana?

En varmasti tällä tasolla. Siitä on muistaakseni viisi vuotta, kun olen sillä paikalla viimeksi pelannut. Se ei tulisi enää selkäytimestä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!