Paraguayn entinen maajoukkuehyökkääjä Salvador Cabañas on tekemässä paluuta kentille. Cabañas sai äskettäin sopimuksen Brasilian neljännellä sarjatasolla pelaavan Tanabi Esporte Cluben kanssa. Mies pelaa luoti yhä päässään.

Cabañasin pelaaminen ja ylipäätään elossa oleminen on pieni ihme, sillä miestä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän tammikuussa 2010. Hän oli koomassa muutamien viikkojen ajan, selvisi ja nousi jaloilleen, mutta unelmansa seuraavan kesän MM-kisoista Cabañasin oli pakko unohtaa.

Tuntematon mies ampui yllättäen päähän

Salvador Cabañas sanoo muistavansa kaiken ampumavälikohtauksesta Mexico Cityssä sijaitsevassa Bar Bar -baarissa. Tuolloin hyökkääjä edusti saman kaupungin Club Américaa. Cabañas oli baarissa puolisonsa ja yhden ystävän kanssa. Kun hän poistui mennäkseen miestenhuoneeseen, ampuja pysäytti hänet ja kysyi:

– Oletko sinä Cabañas?

– Olen, hauska tutustua. Kuinka voin auttaa, Cabañas vastasi.

– Et mitenkään. Olet varastanut minulta ja meiltä meksikolaisilta, mies soimasi.

– En varasta. Tulin vain tekemään työtäni. Hankkimaan tarvitsemani elannon.

– Ei, tämä on elämäsi viimeinen päivä, Cabañasille ennestään tuntematon mies uhkasi ja otti esille pistoolin.

Sananvaihto jatkui vielä jonkin aikaa ja sitten ampuja veti liipasimesta. Seuraavat viisi päivää Cabañas vietti koomassa. 23 teho-osastolla vietetyn vuorokauden jälkeen hänet siirrettiin sairaalan tavalliselle osastolle ja hyvin pian myös hänen puhe- ja liikuntakykynsä alkoi palautua.

Huipulle jalkapalloilijana mies ei kuitenkaan enää koskaan palannut.

Vaikeuksia niin raha-asioissa kuin parisuhteessakin

Cabañas oli yrittänyt paluuta jo vuonna 2012 sekä uudestaan tämän vuoden aikana, mutta hänen fyysisen kuntonsa ei katsottu riittävän koviin peleihin kasvattajaseuran 12 de Octubren paidassa. Joukkue pelaa tällä hetkellä Paraguayn pääsarjassa.

Brasilialainen alasarjaseura ei kykene maksamaan Cabañasille kummoista palkkaa, mutta tiettävästi hän saa silti pelistä suuremman korvauksen kuin koko muu nuori joukkue yhteensä. Tilanne on siten merkittävästi kohentunut siitä, miten pohjalla Cabañas kävi vielä alkuvuodesta.

Cabañas pyysi maaliskuussa paraguaylaisia viranomaisia selvittämään, kuka oli tyhjentänyt hänen pankkitilinsä. Américan sopimuksen purkamisesta maksama 1,6 miljoonan dollarin summa oli tiessään. Myöskään Cabañasin omistamista koruista sekä Acapulcon ja Cancúnin kiinteistöstä ei ollut jälkeäkään.

Cabañas ajautui riitoihin agenttinsa kanssa. Agentti oli tiettävästi vetänyt omin lupineen välistä Cabañasin rahoja. Myös hänen entinen vaimonsa lähti matkoihinsa. Ex-vaimo vaati osuutta pelaajan tuloista ja Cabañas myönsikin, että olisi toivonut vaimoltaan enemmän tukea. Taloudellisten vaikeuksien takia Cabañas työskentelikin välillä hänen vanhempiensa omistaman leipomon leipälähettinä.

Lopulta brasilialaisen Tanabin puheenjohtaja Irineu Alves tarjosi miehelle pelipaikkaa seurassaan nähtyään tämän haastattelun televisiossa. Alves ajoi henkilökohtaisesti autollaan Paraguayhin tarjoamaan Cabañasille sopimusta.

Samassa yhteydessä Cabañas kertoo, ettei siirtynyt Tanabiin rahan takia. Pankkiepäselvyydetkin ovat miehen onneksi ratkeamassa.

MM-unelma kariutui luotiin päässä

Neljä ja puoli vuotta sitten Salvador Cabañas odotti innolla uransa ensimmäisiä MM-kisoja. Hän oli kuudella maalillaan nykyisen Barca-luotsi Tata Martinon valmentaman Paraguayn paras maalintekijä joukkueen edetessä Etelä-Afrikan MM-turnaukseen. Kisat jäivät kuitenkin maan supertähdeltä haaveeksi traagisen ampumatapauksen takia.

Vuoden 2014 MM-turnaukseen Paraguay ei selviytynyt jäätyään koko Etelä-Amerikan karsinnan viimeiseksi. Cabañas kertoo taaperruksen johtuvan siitä, ettei joukkueella ole johtajia. Mies itse halajaa edelleen takaisin huipulle.

– Haluan näyttää maalleni, kuka on Salvador Cabañas. Että jatkan eteenpäin eikä maajoukkueessa ole toista kaltaistani kymppipaidan kantajaa. Kestää vielä pitkään, ennen kuin minä nostan nappikset naulaan, Cabañas vakuuttaa BBC Mundon haastattelussa.

Ampuja saanut Cabañasilta anteeksi

Nyt Cabañas lupaa joukkueelleen maaleja ja haluaa voittaa pokaaleja, vaikkei pelikunto olekaan enää entisenlainen. Mies kuitenkin vakuuttaa, että hän tarvitsee paineita pelatakseen hyvin.

– Pidän paineista. Pelaan paremmin paineen alla, Cabañas toteaa.

Paraguaylainen on vakuuttunut siitä, että juuri jalkapallo ja sitä kautta hankittu fyysinen kunto pelastivat hänen henkensä. Kaunaa hän ei vuonna 2011 pidätetylle ampujalleen kanna.

– Annan hänelle anteeksi, Cabañas sanoo.

– Luotia päässäni en ajattele. Se vain on siellä. Se jäi paikoilleen ja se on vaikeaa ottaa pois. Siksi luodin on parempi pysyä päässäni, kunhan se on vaaraton.